Bielkoviny – neoddeliteľná súčasť jedálnička všetkých tehotných žien

Napísal Monika Mičuchová 27. júl 2021

Mnoho žien sa aj počas tehotenstva chce stravovať zdravo. Pre niektoré je dokonca tento stav dôvodom k prechodu na zdravší jedálniček. Jeho súčasťou by malo byť aj dostatočné množstvo proteínu (bielkovín).

tehtotna20_shutterstock

Proteín má totiž v tehotenstve na starosti ochranu svalovej hmoty budúcej mamičky a zabezpečenie správneho vývoja a rastu bábätka. Jeho potreba sa navyše s rastúcim bruškom zvyšuje.

Čo sú to bielkoviny?

Bielkoviny sú prírodné polymérne zlúčeniny zložené z aminokyselín, ktoré sú navzájom viazané kovalentnými peptidovými väzbami. Bielkoviny (proteíny) sú podstatou života. Kdekoľvek sa v prírode prejavuje život, v akomkoľvek vývojovom štádiu, vždy musí byť prítomná bielkovina. Ľudské telo zhruba z jednej pätiny tvoria práve bielkoviny. Na rozdiel od sacharidov a tukov si telo bielkoviny neukladá do zásoby, a preto ich musí získavať z potravy každý deň.

Prečo je proteín v tehotenstve dôležitý?

Žena, ktorá uvažuje o založení rodiny, by mala vedieť, že spôsob stravovania je základom dobrého zdravia ako jej samej, tak dieťaťa. V priebehu tehotenstva vlastnou výživou zaisťuje živiny nielen pre seba, ale aj pre svoje dieťa. Proteín je nevyhnutnou stavebnou látkou, ktorá je potrebná pre správny vývoj ľudského organizmu. Podieľa sa na tvorbe a vývoji placenty, raste maternice a prsného tkaniva. Ovplyvňuje niektoré dôležité hormóny. Počas tehotenstva môže proteín tvoriť až 15 % celkového energetického príjmu. Každé telo však funguje inak, takže aj denné nároky na príjem bielkovín je veľmi individuálny. S pokračujúcim tehotenstvom sa dokonca mierne zvyšujú. Po narodení dieťatka je potrebné navýšiť kalorický príjem pre dostatočnú produkciu materského mlieka. Bielkoviny patria spolu s tukmi a sacharidmi medzi hlavné živiny, ktoré inými živinami nie je možné nahradiť.

Čo môže spôsobiť nedostatok, alebo naopak nadbytok, proteínu v tehotenstve? 

Ak budete počas tehotenstva prijímať nedostatočné množstvo proteínu, môže sa top prejaviť napríklad spomalením rastu vášho bábätka, môžu sa narušiť hormonálne procesy a môže to viesť aj  chudokrvnosti. Výrazne poklesne aj obranyschopnosť vášho organizmu, tzv. imunita. Pri nedostatku bielkovín môže dochádzať aj k nepríjemným opuchom. Tie počas tehotenstva trápia mnoho žien, no za ich vznik nemusí vo všetkých prípadoch stáť malé množstvo proteínu). Nadmerným príjmom bielkovín zase zbytočne zaťažujete pečeň. Bielkoviny sa zúčastňujú všetkých procesov, ktoré sa odohrávajú v organizme na bunkovej aj extracelulárnej úrovni.

Ako doplniť bielkoviny počas tehotenstva?

Proteíny je možné jednoducho rozdeliť na rastlinné a živočíšne. Pre telo je ľahšie spracovať živočíšny proteín ako ten rastlinný. V skratke ide o chudé mäso, ryby, mliečne výrobky alebo vajcia. Medzi zdroje rastlinného proteínu patrí napríklad tofu alebo tempeh. Niektoré potraviny rastlinného pôvodu neobsahujú plnohodnotné bielkoviny, čiže chýba im niektorá esenciálna aminokyselina, ale ich vhodnou kombináciou sa môže dopĺňať. Napr. obilniny, orechy a semená môžeme doplniť fazuľou, hrachom alebo šošovicou, zeleninu dopĺňame pšeničnými klíčkami či semenami.

Proteínové jedlá počas tehotenstva.

Je možné zaradiť do jedálnička aj proteínové jedlá? Veď ide o diétu a tá by sa v tehotenstva držať nemala. Správne, KetoMix diéta rozhodne počas tehotenstva ani počas dojčenia nie je vhodná. Svoj jedálniček však samotnými proteínovými jedlami od KetoMixu môžu aj tehotné a dojčiace ženy. Napríklad pri čakaní na ultrazvuk si môžete dopriať maškrtu v podobe proteínovej tyčinky alebo proteínových sušienok. Avšak, vždy je potrebné sledovať si množstvo prijatého proteínu za deň. A to nielen z proteínových jedál, ale aj pri bežných potravinách v jedálničku. Potraviny obsahujúce bielkoviny vyhľadávajú najmä ľudia, ktorí sa chcú starať o svoje telo, chcú si udržať pevnú postavu, prípadne schudnúť. Bielkoviny nás zasýtia na dlhšiu dobu a obnovia našu svalovú hmotu. Samozrejme, každý sme veľmi osobitý typ človeka a potrebujeme niečo iné. Ak vám ale záleží na vašej strave, mali by ste sledovať, aký obsah bielkovín sa vo vašej strave nachádza a plánovať si jedálniček.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.