Jednoduché tipy od gastroenterológov, ako si nepokaziť sviatky

V prípade akýchkoľvek väčších sviatkov je vo väčšine bežných slovenských domácností samozrejmosťou dodržiavanie tradícií. V obľube máme najmä tie, ktoré sú spojené s jedlom. Tradičné jedlá a recepty, či už celoslovenské alebo lokálne, či dokonca rodinné, prinášajú závan nostalgie, spomienok a dobrej nálady.

mudr_juricek_buban

Foto: gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček a gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán

Problém však nastáva v momente, keď zabudneme na mieru. „Sviatky sú pre mnohých ľudí, žiaľ, neraz porušením aj tých zásad, ktoré celý rok ako-tak dodržiavali. Týka sa to nielen množstva, ale aj zloženia prijímaného jedla. Striedmosť v množstve jedla je dôležitá a taktiež treba dbať na kvalitu,“ poznamenáva gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán.

Eliminujte šok

Zdravá miera zabezpečí menší šok pre naše trávenie, najmä v prípade, keď pred Veľkou nocou dodržiavate pôst. Inak vám organizmus dá rýchlo najavo, že ste to prehnali. „Počas obdobia pôstu a s príchodom jari ľudia prirodzene volia ľahšiu stravu. Veľká noc je však obdobie hodovania vo všetkých smeroch. Tráviace ťažkosti spojené s obdobím Veľkej noci varírujú od bežného prejedenia, cez žlčníkové záchvaty až po akútny zápal podžalúdkovej žľazy (akútna pankreatitída),“ vyjadruje obavy gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček.

Obaja odborníci radia správať sa tak ako by ste sa správali počas roka v snahe dodržiavať zdravý životný štýl a hľadať rovnováhu medzi stravou, pitným režimom a pohybom. Nemusíte sa pritom vzdávať údenej šunky, vajec, veľkonočnej hrudky či sladkých kysnutých koláčov. „Odporúčam dodržiavať striedmosť vo výbere jedál, nezabúdať na pitný režim a, samozrejme, aj fyzickú záťaž, aspoň vo forme prechádzok. V prípade jedla sú menšie dávky viackrát denne lepšie ako jedna veľká dávka naraz. Tráviacemu traktu diéta a oddych od stravy iba prospejú, lebo inak dôjde k roztiahnutiu žalúdka, dostaví sa nevoľnosť, niekedy zvracanie, ktoré je často úľavou alebo aj hnačka. Samozrejme, prejedanie sa a nedodržanie diéty majú väčšie následky u pacientov, u ktorých je diéta súčasťou liečby,“ upozorňuje Miloš Bubán.

Odporúčame  v tomto prípade siahnuť po slovenskej minerálnej vode Budiš, tá obsahuje tráveniu prospešné hydrogénuhličitany, ktoré viažu voľné kyseliny v žalúdku. Obsiahnuté sírany zase zmierňujú syndrómy dráždivého čreva.

Sviatky ako skúška pevnej vôle

Podobne ako iné veľké sviatky, aj Veľká noc je takpovediac priamym útokom na telo. Neraz na to doplatí práve tráviaca sústava a tak dni, ktoré by mali byť v roku najkrajšie, sa razom pokazia. Nemusíme všetky tie dobroty zjesť naraz, nekontrolovane,“ upozorňuje MUDr. Miloš Bubán. Poukazuje najmä na ľudí, ktorí majú ochorenie tráviaceho traktu, metabolické ochorenia a podobne. Tí by mali byť naozaj disciplinovaní v dodržiavaní svojej diéty počas sviatkov aj mimo nich. Ohrozujúci je najmä zvýšený príjem tukov, cukrov a alkoholu. Gastroenterológ Radovan Juríček tiež ponúka svoje praktické tipy: „Pred jedlom je dobré vypiť pohár vody a naplniť trochu žalúdok. Medzi chodmi odíďte od stola a dajte si pauzu medzi jedlami. Aj náš žalúdok potrebuje čas, kým nám dá vedieť, že je plný.“

Zvoliť sa dajú aj zdravšie alternatívy pôžitku. Mäso môžete namiesto vyprážania grilovať alebo piecť v rúre. Majonézu v šaláte môžete nahradiť napríklad dressingom z jogurtu. Na internete zas nájdete tisícky receptov na zdravšie alternatívy dezertov. „Chýbajúce minerály potom môžeme doplniť slovenskou minerálnou vodou Budiš. Tá totižto vďaka svojmu blahodarnému zloženiu priaznivo pôsobí aj na trávenie. Napriek stolom plným rôznych lahôdok je dôležitý aj dostatočný prísun vlákniny. Funguje ako prebiotikum, žijú z nej naše črevné baktérie. Zelenina obsahuje minimum kalórií a veľké množstvo vlákniny, takže ju možno konzumovať bez obmedzenia. Čo sa o ostatných veľkonočných pochúťkach povedať nedá,“ radí MUDr. Radovan Juríček.

Ako na lepšie trávenie nielen počas Veľkej noci:

  • Počas týždňa si doprajte jeden očistný deň, keď budete piť len tekutiny, minerálne vody, čistú vodu, ovocné šťavy a čaje,
  • posledné jedlo je najlepšie dojesť 3-4 hodiny predtým, ako si ľahnete,
  • kysnuté koláče nechajte vychladnúť, nebuďte nedočkaví a nejedzte ich horúce, žalúdok to veľmi zaťažuje,
  • vynechajte fajčenie, koncentrovaný alkohol a priveľa kávy,
  • hovädzie a bravčové mäso je lepšie nahradiť hydinou a rybami,
  • vhodné je zvýšiť príjem vitamínov formou zeleniny a ovocia, využite jarné druhy ako reďkovka, pažítka, medvedí cesnak, jarnú cibuľku či šaláty,
  • na pitný režim nezabúdajte ani počas sviatkov - slovenská minerálna voda Budiš je ideálnou voľbou na uhasenie smädu po dobrom jedle.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.