Čo nepatrí do jedálneho lístka pri zvýšenom cholesterole?

Zvýšená hladina cholesterolu je jednou z chorôb modernej doby a stretávame sa s ňou už pomerne často. Jedná sa o jeden z najrizikovejších faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a komplikácii z toho vyplývajúcich, ako napríklad neprekrvenie dolných  končatín, cievne mozgové príhody či srdcový infarkt.

cholesterol_18

,,Ateroskleróza koronárnych artérii začína už v mladom veku, čo vyplýva aj z vyšetrení 262 transplantovaných „zdravých“ sŕdc od pacientov, v priemernom veku 33 rokov ± 13 rokov. Vyšetrenia, ktoré prebehli pomocou intravaskulárneho ultrazvuku preukázali prítomnosť aterosklerotických lézii až v prípade 136 pacientov, čo predstavuje viac než 50 percent testovaných."  Na tento fakt upozorňuje známy kardiológ a obezitológ, MUDr. Ivan Majerčák.

Ateroskleróza je spôsobená práve ukladaním cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie potom strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu. Preto je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni.

Čomu sa teda vyvarovať a neprekročiť tak hranicu zdravotne škodlivého cholesterolu?

  • Vyhýbajte sa civilizačným nástrahám – To platí nielen o alkohole a cigaretách, ale aj o všadeprítomnom strese. Tomu dokážeme čeliť pomocou psychohygieny či upevňovaním duševného zdravia, jednoduchou relaxáciou, či prechádzkou v prírode.
  • Menej živočíšnych tukov – Zabudnite na červené mäso ako bravčové či hovädzie a zvoľte radšej tzv. chudé, ideálne morčacie, kuracie, jahňacie mäso a ryby. Nezabúdajte, že veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku. Rastlinné oleje prirodzene neobsahujú cholesterol.
  • Sladké - Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže viesť ku zvyšovaniu zlého cholesterolu ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. Ak si potrebujete niečo osladiť, existujú rôzne alternatívy. „Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor. Nepríjemnou pravdou je, že my k životu „čistý biely ani hnedý cukor„ nepotrebujeme vôbec,“ radí kardiológ a obezitológ.
  • Vyprážané jedlá – Vyprážané jedlá predstavujú absolútne tabu vo vašom jedálničku. Pri vyprážaní totižto dochádza k znehodnocovaniu tukov a tie následne ľahšie zanášajú naše cievy.
  • Pochutiny - Vyhýbajte sa transmastným tukom, napr.margarín - stužený pokrmový tuk, ktorý obsahuje toxické transmastné kyseliny (nachádza sa napr. v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, dressingoch, či nekvalitných cukrovinkách - napr. čokoládové figúrky). Vystriedajte ich radšej vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi, ktorých denný príjem dokáže zázraky.
  • Nápoje – Dodržiavanie pitného režimu je dôležitou súčasťou v prípade prevencie proti vysokému cholesterolu. Zvoľte však radšej čistú vodu a obmedzte príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup (HFCS), ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Vyvarujte sa zvýšenej spotrebe aj nápojov sladených náhradnými sladidlami.
  • Cholesterol pod kontrolou - Okrem udržiavania si zdravého životného štýlu a vyhýbaniu sa zdraviu škodlivému cholesterolu, dokážu byť nápomocné taktiež prírodné výživové doplnky, medzi ktorými nájdete aj ArmoLIPID Plus, ktorý obsahuje bioaktívne zložky izolované z rastlín – berberín, polikozanol a monakolín. Zaujímavou prírodnou zložkou je berberín z rastliny Dráč indický, ktorý prispieva k normálnej hladine cholesterolu. Kyselina listová prispieva k správnej látkovej premene homocysteínu. Podstatnou súčasťou sú aj antioxidanty v podobe najúčinnejšieho prírodného antioxidantu, ktorým je astaxantín a koenzýmu Q10. Jeho nedostatok spôsobuje mitochondriálnu dysfunkciu.

Armolipid Plus je výživový doplnok obsahujúci v jednej tablete  588mg  suchého extraktu dráča indického (Berberis aristata) (čo zodpovedá 500mg chloridu berberínu), 200mg červenej fermentovanej ryže (čo zodpovedá 3mg monakolínu K), 10mg polikozanolu, 0,2mg kyseliny listovej, 2mg koenzýmu Q10 a 0,5mg astaxantínu.

Velkost balenia: 30 alebo 60 tabliet

Pred použitím si precítajte informácie o použití na vonkajšom obale

alebo v príbalovom letáku.

Distribútor: MEDA Pharma spol. sr.o., Trnavská cesta 50, 821 02 Bratislava

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.