Nové zaváracie recepty

Napísal femme, Dr.Oetker 15. júl 2016

Počas tohtoročnej zaváracej sezóny sa skúste inšpirovať s výhernými receptami od našich čitateliek a novými zaujímavými receptami, ktoré osviežia váš stôl počas chladnejších dní.

Fialkové želé od pani Kláry

P O T R E B U J E T E: 30 g lístky fialky vonnej, 1 liter voda, 125 ml citrónová šťava, 500 g želírovací cukor Dr. Oetker 2:1

P O S T U P:
1. Lístky prelejeme vriacou vodou a necháme ich spariť cca 2 hodiny. Medzitým si pripravíme zaváracie poháre.
2. Nálev scedíme, nalejeme doň citrónovú šťavu a rozmiešame cukor. Zmes privedieme k varu a za stáleho miešania na miernom ohni ju varíme približne 5 minút.
3. Potom želé nalejeme do pohárov, poriadne ich uzavrieme a dáme sterilizovať. Voda musí siahať do polovice výšky a sterilizujú sa asi 20 minút.

fialkove zele2

Korenistý mrkvovo-jablkový džem od pani Nikoly

P O T R E B U J E T E: 500 g mrkvy, 400 ml voda, 500 g jabĺk, 500 g krupicový cukor, 300 ml biele vína, 30 ml citrónovej šťavy, štipka mletého muškátového orieška, klinčeky, 60 ml jablkovice

P O S T U P:
1. Mrkvu očistíme, najemno nastrúhame. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a taktiež nastrúhame.
2. Mrkvu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a na miernom ohni ju varíme cca 15 minút. Pridáme jablká, cukor, víno, citrónovú šťavu, korenie a varíme ďalších 5 minút. Primiešame jablkovicu a hotový džem plníme do sklenených fliaš. Poriadne ich uzavrieme a dáme sterilizovať.

Černicové želé
(na 3 poháre po 375 ml)

P O T R E B U J E T E: 0,7 l šťavy z černíc (asi z 1,3 kg černíc), 1 KL kyseliny citrónovej Dr.Oetker, 1 želírovací ovocný cukor Dr.Oetker

P O S T U P:
1. Ostružiny umyjeme, necháme oschnúť a pomocou odšťavovača získame šťavu (postupujte podľa návodu na použitie prístroja). Odmeriame 0,7 l šťavy. Pripravenú šťavu dobre rozmiešame v hrnci s kyselinou citrónovou a želírovacím cukrom.
2. Zmes privedieme za stáleho miešania do varu a minimálne 3 minúty necháme za stáleho miešania variť. Potom odtiahneme z platne.
3. Uvarenú zmes, prípadne zbavenú peny, plníme okamžite až po okraj do pripravených pohárov. Závitové poháre uzavrieme, obrátime a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Počas varenia pridáme ½ zarovnanej čajovej lyžičky zomletého korenia (škorica, klinček, kardamón, koriander).

droetker 07 16

Jablkové želé s kúskami hrušiek
raňajková špecialita

Obtiažnosť: ľahká príprava, doba prípravy: asi 30 minút, vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml

P O T R E B U J E T E: 1 Vanilkový struk „Bourbon“ Dr.Oetker, 800 ml jablkovej šťavy, 200 g hrušiek (olúpaných a nakrájaných na malé kúsky), 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru

P O S T U P:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a nožom vyškrabeme dreň.
2. Vo väčšom hrnci premiešame šťavu s kúskami hrušiek a vanilkovou dreňou.
3. Obsah balíčka Gelfixu zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do zmesi. Zmes za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Potom ju odstavíme.
4. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného želé. Ak je želé po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
5. Prípadnú penu odoberieme a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme viečkom, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby boli kúsky hrušiek v želé rovnomerne rozložené, počas chladnutia poháre niekoľkokrát otočíme.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.