Chlebové recepty...

... vyžadujú o niečo viac času a trpezlivosti pri príprave, ale konečný výsledok stojí zato!

 
Slané chleby

Francúzský sedliacky chlieb
Potrebujete: 350 g zemiakov, 2 ČL soli, 70 až 100ml vlažnej vody z varených zemiakov, vrecko sušeného alebo 20g čerstvého, 2 PL panenského olivového oleja, 1 kg polohrubej pšeničnej múky

Postup: Obielené zemiaky  nakrájate au varíte v osolenej vode. Potom zemiaky vyberiete a necháte vychladnúť. Droždie vložíte do uvarenej vody zo zemiakov a necháte napučať. Zemiaky pretlačíte, pridáte droždie, olej a dôkladne spracujete. Dobre spracované cesto je vláčne, odlepuje sa od misky a potom ho prikryté nechajte nakysnúť.  
Nové sporáky majú špeciálny program na pečenie pečiva. Ostatné, ktoré ho nemajú si rúru rozohrejte na 200°C, na spodnú časť dajú pekáč s vodou, aby sa vytvárala para. Z cesta si vytvoríte podlhovastý bochník, položíte na utierku posypanú múkou a necháte ešte 20 minút kysnúť. Potom ho dáte na plech posypaný kukuričnou múkou a pečiete 45 až 50 minút. Chlebík je upečený, ak po poklepkaní znie duto. Krájajte a podávajte chlieb studený. 

Focaccia
Italský plackový chléb se připravuje s droždím a olivovým olejem. Je to ideální příloha k masitým pokrmům a salátům, ale i k sýrům, olivám a červenému vínu.
Potrebujete: 500 g hladké múky a trochu na dosku, 1 ČL soli, 40 g droždia, 4 PL morskej soli

Postup: Zmiešate múku so soľou, droždie a rozpustíte v 300ml vlažnej vody as polu s 3 PL olivového oleja pridáte k múke. Spracujete na lepkavé cesto a necháte nakysnúť 30 minút. Cesto na pomúčenej doske 10 minút mieste a tlčte sním o dosku. 
Cesto si položte na vymastený plech a roztiahnete na plochu do výšky cca. 2cm. Prikryjete a necháte oddýchnuť pod utierkou 30 minút. Do nakysnutého cesta urobíte navlhčenou špičkou prsta niekoľko hlbokých jamiek, potriete olivovým olejom a posypete hrubou soľou. Pečiete pri teplote 200 °C 15 minút, necháte vychladnúť na drôtenej mriežke. Focaccia je ideálna ako príloha k mäsvým jedlám a šalátom.

Sladké chleby
Viete, že sladké chleby majú svoj pôvod v Amerike? Indiánske kmene si pripravovali rôzne druhy sladkých chlebov podľa vlastných receptov, ktoré sa neskôr dostali do Európy. 

Indiánsky jablčný chlieb
Potrebujete: 200 g kukuričnej krupice, 100 g pšeničných otrúb, 100 g pšeničnej hladkej múky,  80 g prírodného cukru, 50 g hrozienok, 200 g strúhaných jabĺk, 1 prášok do pečiva,1 ČL soli, asi 200 ml jablčného muštu alebo vody, tuk na vymazanie formy

Postup: Pšeničné otruby opražíte nasucho na panvici alebo v rúre do ružova. V mise zmiešajte krupicu, múku a studené otruby, cukor, prášok do pečiva a soľ. Neobielené jablká nastrúhate na hrubšom strúhadle. Do misy postupne pridáte jablčný mušt, jablká as parené odkvapkané hrozienka a pripravíte vláčne cesto. Do vymazanej chlebovej formy zarovnáte pripravené cesto, na povrchu urobíte zárezy s nožom a pečiete v predhriatej rúre na 200 °C. Najskôr pečetie 20 minút, potom teplotu znížite na 160 °C a dopečiete ďalších 25 minút. Upečený chlieb vyklopíte, zabalíte do vlhkej utierky a necháte vychladnúť.

Banánovo - orechový chlieb
Potrebujete: 150 g margarínu,160 g práškového cukru, 3 vajíčka, 3-4 banány, 1/2 vanilkového struku, 350 g celozrnnej pšeničnej múky, 3 ČL prášku do pečiva,
1/4 ČL morskej soli, 100 g nasekaných orechov,v1/8 l mlieka, margarín na vymazanie formy

Postup: Formu vymastíte margarínom. Rúru rozohrejete  a 170°C. Mäkký margarín rozmiešate s cukrom do peny a postupne pridávate po jednom vajíčka. 
Olúpané banány roztlačíte  a premiešate s margarínovou zmesou. Vanilkový struk rozrežete pozdĺžne a vyškrabete dreň. Múku preosejete s práškom do pečiva, pridáte soľ, orechy a vanilkovú dreň a zmiešate s mliekom a s banánovým pyré.Vymazanú formu naplníte cestom, povrch uhladíte a pečiete pri rozohriatej rúre na 175 °C asi 55 na nižšej priečke. Chleba necháte vychladnúť a podávajte s jogurtovou zmrzlinou.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.