Zemiakový šalát

Zemiakový šalát patrí k Vianociam rovnako, ako darčeky. Nemusí však byť iba klasický - majonézový. Aký iný? Čítajte ďalej...

>> Móda >> Aktuálne >> Zemiakový šalát

Taliansky zemiakový šalát
P o t r e b u j t e : 1 kg zemiakov, soľ, 2 cibule, 250 ml zeleninového vývaru, 4 lyžice olivového oleja, biele korenie, 3-4 lyžice balzamikového octu, 4 rajčiny, 1 malú hľuzu fenikla, zväzok bazalky, 4 plátky mortadely.
P o s t u p : Zemiaky varte v šupke cca 20 minút. Cibuľu nakrájanú na hrubšie plátky varte vo vývare cca 5 minút; potom do vývaru pridajte olej, soľ, korenie a ocot. Scedené ošúpané zemiaky pokrájajte na plátky, zalejte ich horúcim vývarom a nechajte cca 20 minút stáť. Rajčiny nakrájajte na mesiačiky, fenikel na rezance a zmes oboch rozdeľte na porcie. Zvinutú mortadelu nakrájajte na hrubé plátky a spolu so šalátom vhodne naaranžujte.

Zemiakový šalát s hubami
P o t r e b u j t e : 600g malých zemiakov, 100g šampiňónov (alebo iných húb), 200g cuketu, 3 lyžice citrónovej šťavy, soľ, čierne mleté korenie, 1 lyžicu sekanej petržlenovej vňate, 4 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu jablčného octu.
P o s t u p : Z citrónovej šťavy, octu, soli a korenia pripravte zálievku. Zašľahajte do nej olej a pridajte petržlenovú vňať. Cuketu a huby nakrájajte na tenké plátky a ponorte do zálievky. Zemiaky varte v šupke cca 20 minút; scedené ošúpané zemiaky nakrájajte na štvrťky, pokvapkajte citrónovou šťavou a zalejte pripravenou zálievkou.

Zemiakový šalát so slaným syrom
P o t r e b u j t e : 750g zemiakov, 4 lyžice olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, soľ, hrubo pomleté čierne korenie, 4 lyžice bieleho octu, 200g koktailových rajčín, niekoľko listov hlávkového šalátu, 150g slaného balkánskeho syru alebo fety.
P o s t u p : Zemiaky varte v šupke cca 20 minút; scedené ošúpané zemiaky nakrájajte na šestiny a opečte ich na horúcom oleji. Na drobno nakrájaný cesnak a cibuľu primiešajte k zemiakom a ešte chvíľu opekajte. Potom zemiakovú zmes osoľte, okoreňte a zalejte octom. Zemiaky vložte do misky a nechajte vychladnúť. Na veľkú plochú misu uložte (dekoratívne) šalátové listy, posypte ich nastrúhaným syrom a pridajte pripravené zemiaky. Nakoniec rozpolenými čerešňovými rajčinami "posypte" celý zemiakový šalát.

Zemiakový šalát so slaninou
P o t r e b u j t e : 1 kg zemiakov, 1 lyžička rasce, 1 bobkový list, 40g cibule, 1 lyžica cukru, 250g zeleninového vývaru, čierne korenie, 125 ml octu, 125 ml oleja, 250g zaváraných uhoriek, 150g slaniny, 150g červenej a žltej papriky, zväzok reďkvičiek a 2 lyžice petržlenovej vňate.
P o s t u p : Zemiaky varte v šupke cca 20 minút spolu s bobkovým listom. Scedené ošúpané zemiaky nechajte vychladnúť. Cibuľu nakrájajte na kocky a zmiešajte s vývarom, cukrom, octom, korením a olejom. Zemiaky a uhorky nakrájajte rovnako na kocky a pridajte k zálievke. Všetko nechajte cca 3,5 hodiny stáť. Potom opečte kúsky slaniny na panvici do chrumkava a posypte nimi šalát. Nakoniec k šalátu pridajte papriku nakrájanú na prúžky, reďkvičky nakrájané na plátky a petržlen nasekaný na hrubo.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.