Augustové džemy

Aromatické džemy patria medzi lekvárovú aristokraciu. Avšak len zo skutočne kvalitných surovín sa nám môže podariť vytvoriť ušľachtilú pochúťku.

Zlozvyk našich gazdín, použiť na výrobu lekvárov poškodené, nahnité ba niekedy takmer kvasiace ovocie, je skutočným hriechom. Keď si už dáme tú námahu a hodiny strávime čistením ovocia a miešaním pri sporáku, nemali by sme riskovať nezdar použitím odpadových surovín. Kvalitné džemy a lekváre nemajú v našej kuchyni len „chlebové“ použitie, ale možno ich konzumovať počas celého roka aj ako prílohy k pečenému mäsu, vyprážaným syrom alebo na fašiangové šišky.....

Delikátny marhuľový džem
Šťavnatý a krásne sfarbený marhuľový lekvár je symbolom leta južnej časti našej krajiny. Má mimoriadne všestranné použitie: dajú sa ním plniť koláče a lístkové pečivo, alebo ho môžeme rozpustiť a vytvoriť z neho peknú žltú polevu. Na jeho prípravu však treba použiť len zrelé ale pevné marhule.

P o t r e b u j e t e: 1,25 kg marhúľ, šťavu z 1 citróna, 1 kg želírovacieho alebo kryštálového cukru a 500 ml vody
P o s t u p: Marhule vykôstkujte a zopár kôstok si odložte. Plody uložte do veľkej misy a pokropte ich citrónovou šťavou. Premiešajte marhule a nechajte prikryté stáť. Z kôstok vyberte zopár jadier, a ak sú príliš horké, rozpolte ich.
Jadrá potom 1 minútu blanšírujte vo vriacej vode. Cukor s vodou uveďte v zaváracom hrnci do varu, miešajte kým sa nerozpustí a na prudkom ohni varte ešte 3-4 minúty. Potom pridajte marhule, opäť uveďte do varu, stíšte a na miernom plameni varíme ešte 5 minút. Znova uveďte do varu a za častého miešania prudko povarte 20-25 minút, alebo kým džem nedosiahne požadovanú hustotu. Asi 5 minút pred koncom varenia primiešajte jadrá. Po odstavení nechajte džem niekoľko minút stáť a potom rozdeľte do vysterilizovaných pohárov.

Rafinovaný slivkový lekvár
Tento ostrý sladkokyslý lekvár je jemnejším príbuzným klasických českých "povidiel". Aj keď sa množstvo cukru môže zdať príliš malé, bude dostatočne sladký, ak na jeho prípravu použijete kvalitné a zrelé ovocie. Zadná kyselkavá chuť mu dodáva osobitý podtón a charakteristická vôňa sa nepodobá na žiadnu inú.

P o t r e b u j e t e: 2 kg sliviek a 1 kg želírovacieho alebo kryštálového cukru.
P o s t u p: Slivky odkôstkujete, nahrubo ich nakrájajte a spolu s cukrom navrstvíte do zaváracieho hrnca. Prikryjete utierkou a nechajte stáť niekoľko hodín, kým sa nezačne tvoriť šťava. Zmes uvediete do varu a miešate, kým sa cukor nerozpustí. Znížite teplotu a za občasného miešania varíte zhruba 2 hodiny.
Ak už je zmes tmavočervená a hustá môžete ju odstaviť a naložiť do vysterilizovaných pohárov. Tento džem sa dá konzumovať ihneď avšak skladovaním sa jeho chuť len zlepší.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.