Cesta za najobľúbenejším nápojom na svete s receptom na dezert

Vyhľadávaný nápoj, na ktorom si pochutnávajú milióny ľudí na celom svete – káva, má v našich srdciach osobitné miesto. Oplýva bohatou a fascinujúcou históriou od svojho etiópskeho pôvodu až po vskutku širokú popularitu v kaviarňach a domácnostiach naprieč zemeguľou.  

freepik_caffes_24

Proces prípravy kávy je sám o sebe umeleckou formou, pričom rôzne podoby ako espresso, french press a iné, vytvárajú nezameniteľné chute a vône. Či už dávate prednosť odvážnemu a intenzívnemu espressu alebo jemnému a krémovému latte, konečný pôžitok môžete mať rovnaký. Každý si vo svete kávových zŕn nájde tú svoju vyvolenú.

Káva poskytuje nielen potrebnú dávku kofeínu pre začiatok dňa, ale štúdie ukazujú, že má aj množstvo zdravotných výhod. V primeranom množstve dokáže tento nápoj zlepšiť sústredenie, náladu a v niektorých prípadoch aj znížiť riziko ochorení – napríklad cukrovky typu 2. Vedeli ste, že kofeín je schopný natoľko stimulovať nervový systém, že spôsobí vyslanie signálov do tukových buniek k spaľovaniu telesného tuku? Ak máte teda v bežnej rutine zabehnutý akýkoľvek šport, šálka kávy pred výkonom, môže byť naozaj prínosná. Zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi, čo spôsobí, že zvládnete aj fyzicky náročnejší tréning. Vaša výkonnosť bude lepšia o 15%. Naopak k negatívam patria napríklad problémy s prílišným búšením srdca či nespavosťou. Záleží ale od množstva a intenzity kávy. Neodporúča sa ani piť na lačný žalúdok, pretože hrozí prekyslenie žalúdka, ktoré môže spôsobiť žalúdočné vredy.

K pozitívam patrí aj to, že znižuje riziko depresie. Okrem toho, keď vás niekto zavolá na kávu, vo väčšine prípadov je takéto pozvanie späté s pozitívnymi asociáciami. S príjemným počasím za oblokmi naberá popíjanie magickej tekutiny ešte krajší rozmer. Ak práve nemáte náladu na spoločnosť, úplne vám postačí terasa pri dome či balkón s dotykmi lúčov. Vybavenie k relaxovaniu nájdete napríklad v Lidl e-shope www.lidl.sk v podobe elektrického mlynčeka na kávu od privátnej značky SILVERCREST Kitchen tools alebo elegantné ERNESTO šálky s podšálkou, kam tento zázrak dní nalejete. No a rozhodnutie, či si doň prilejete ešte aj mlieko, je len na vás a vašich osobných potrebách. Nemusíte sa trápiť ani v prípade, ak máte intolerancie alebo iné ťažkosti, pretože aktuálne je výber tohto doplnku ku káve širší. Alternatívy nájdete v Lidli aj pod privátnou značkou Vemondo.  „V minulosti alergie na kravské mlieko neboli také rozšírené ako dnes. Vyplývalo to z veľmi malého prípadne žiadneho znečistenia prostredia a kvality mlieka. Dokonca, ak matka pri pôrode zomrela, dieťa bolo automaticky živené kravským mliekom. Ak mu nechutilo, alebo mu spôsobovalo diskomfort, vymenili ho za kozie,“ vysvetľuje situáciu v minulosti etnologička Katarína Nádaská.

silver_cest_lidl

SILVERCREST Kitchen Tools, Elektrický mlynček na kávu, Lidl, 69,99 €. ERNESTO, Šálka s podšálkou, 2 ks, Lidl, 9,99 €

Sladké kávové pokušenie 

Potrebujete:1 balíček upečených oplátok, ½ balíčku piškót, 80 g práškového cukru, 1 vanilínového cukor, 120 g masla, 1 žĺtok, 4 PL kávového likéru, 2 PL uvarenej čiernej kávy, 1 PL kávového likéru, rumu

Postup: 

Oplátky spoločne s piškótami rozomeliete na mäsovom strojčeku. V miske ich dôkladne premiešate s dvoma lyžičkami rozpustenej kávy, pokvapkáte ich kávovým likérom a rumom. Hmotu prepracujete a pridáte práškový a vanilínový cukor a potom zmäknuté maslo a žĺtok a rukami hmotu poriadne spracujte. Ak sa hmota nedostatočne lepí, pridajte ešte jeden žĺtok. Nakoniec vytvorte guľky a nechajte chvíľu odležať na chlade. Servírujte so zmrzlinou a čerstvými jahodami.

Mentolové rezy 

Potrebujete: 1 balíček listového cesta

Mätová poleva: 250 ml mlieka, 3 vaječné žĺtky, 2 PL Nescafe Gold, 2 vetvičky čerstvej mäty, 150 g cukru, 1 PL škrobu
Krém: 250 ml mlieka, 2 vaječné žĺtky, 150 g cukru, 1 vrecúško vanilínového cukru, 1 PL škorice, 1 ČL citrónovej šťavy, 80 g hladkej múky

Postup: 

Cesto rozváľate na doske a nakrájate na rovnaké pásy a upečiete.
Krém: Mlieko privediete do varu spolu so škoricou a citrónom. Pridáte múku na zahustenie. V miske rozhabarkujete žĺtky s cukrom. Mlieko stiahnete zo sporáka, vlejete opatrne zmes žĺtkov a cukru a zmiešate.
Poleva: spolu dáte variť mätu a mlieko. vedľa si rozmiešate žĺtky s cukrom, spojíte s mliekom a chvíľu povaríte. Potom polevu precedíte, privediete do varu, pridáte kávu a zahustíte škrobom rozmiešaným v 1 PL vody.

Podávate listové pláty natreté krémom, prikryte druhým plátom, poliate polevou a ozdobené lístkom čerstvej mäty a ovocím.

Dobrú chuť!

Ilustračné foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.