Báječný obed v štýle tradičnej kuchyne Tex-Mex

Napísal Jana Dugasová 07. august 2023

Ryža je veľmi variabilná surovina, ktorú môžete od jednoduchej prílohy pripraviť napríklad aj ako hlavný chod a náš recept na mexickú ryžu je toho jasným príkladom. Toto tradičné jedlo Tex-Mex kuchyne možno pripraviť na mnoho spôsobov.

Recept na Mexickú ryžu
Príprava: 1 hodina 10 minút, 4-6 porcií

Kombinácia s fazuľami, paradajkovou passatou, výrazným korením, čerstvým koriandrom a rozpečeným syrom je ale obzvlášť podarená. K úplne dokonalej ryži dopomôže kombinácia horúceho vzduchu a pary: ryža bude vo vnútri nadýchaná, ale zvonku krásne zapečená, jednoducho tak akurát. Navyše sa v rúre pečie skoro sama, a tak sa môžete chvíľku venovať tomu, čo máte radi a potom si hotový pokrm vychutnať s celou rodinou.

whirpool_tex_mex

P O T R E B U J E T E :

- 3 lyžice oleja
- cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky mletého koriandra
- ½ lyžičky údenej papriky
- hrnček dlhozrnnej ryže
- 200 g paradajkovej passaty
- 2 hrnčeky vody/vývaru
- ½ hrnčeka mrazenej kukurice
- konzervu čiernych fazulí, z ktorých ste zliali vodu
- 200 g strúhaného syra (čedar alebo gouda)
- avokádo
- hrsť čerstvého koriandra
- limetku
- soľ

P O S T U P:

Do hrnca alebo panvice vhodnej do rúry nalejte olej, nasekanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť, potom pridajte cesnak spolu s koriandrom. Po chvíli prisypte údenú papriku, prepláchnutú a odkvapkanú ryžu a za občasného miešania zvoľna zmes opekajte 2-3 minúty.
K ryži pridajte paradajkovú passatu, vodu alebo vývar, kukuricu a fazuľu, osoľte a premiešajte. Ryžu vložte do rúry a ak máte parnú, nastavte program „Horúci vzduch a para“ s vysokou úrovňou pary a pečte asi 45 minút, kým sa tekutina nevstrebe a ryža je mäkká. Para zaistí, že bude ryža nadýchaná, zelenina plná chuti a všetko sa spojí do jedného dokonale vyváženého celku.
Upečenú ryžu nadľahčite vidličkou, posypte syrom, rúru prepnite na režim „Gril“ a zapekajte ďalších päť minút. Hotový pokrm podávajte s plátkami avokáda, čerstvým koriandrom a klinmi limetky na dochutenie. Dobrú chuť!

Tip: Ak sa chcete vo svojom kuchárskom umení naozaj posunúť, kúpte si pravú parnú rúru s generátorom pary. Skutočnú špičku predstavuje teplovzdušná parná rúra Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra veľkým objemom 73 l, s Wi-Fi a so senzorovou technológiou 6. ZMYSEL pre ideálny výsledok s najnižšou možnou spotrebou elektrickej energie. Rúra má pokročilú technológiu SteamSense+ na pečenie s nízkou, strednou alebo vysokou úrovňou pary v kombinácii s horúcim vzduchom s teplotou 140-220 °C. Rúra sa hodí aj na regeneráciu uvarených pokrmov, rozmrazovanie, pečenie mrazených jedál alebo varenie v 100% pare. Skvelá je aj možnosť piecť až na štyroch úrovniach naraz bez zmiešania vôní a chutí. Rúra sa ovláda prostredníctvom veľkého farebného displeja v češtine a tiež na diaľku cez mobil a aplikáciu 6th SENSE LiveApp. O čistotu sa postará samočistiaci parný systém HydroClean.

whirlpool_w11I_op1_42_h

Odporúčaná cena tejto rúry z prémiovej Whirlpool W Collection v úspornej triede A+ je 1 349 Eur.

Viac na  www.whirlpool.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.