Talianske recepty a rituál talianskeho Aperitiva

Príjemné chvíle s priateľmi miluje každý a rituál talianskeho Aperitiva je skvelou príležitosťou, ako si ich vychutnať naplno, a to aj bez jedinej kvapky alkoholu. Tradičné „Rituale Italiano“ v sebe spája radosť z priateľského stretnutia a dokonalého chuťového zážitku.

cucina_italiana_22

Zelenina na taliansky spôsob znamená prípravu a servírovanie zeleniny všetkými možnými spôsobmi, vrátane "zeleninovej nezávislosti" v podobe hustej polievky minestrone, ktorá je na jedálnom lístku každej talianskej reštaurácie. Dusené, parené, smažené či zapekané variácie minestrone, intenzívne šíriace vôňu cesnaku, bazalky a olivového oleja, patria dokonca k najtypickejším "prejavom" talianskej kuchyne...

Minestrone

P o t r e b u j e t e : 500g zeleniny (zeler, mrkva, cukína, mladý kel, špenát...), 4 rajčiny, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, 1 1/2 litra zeleninového vývaru, 200g makarónov, 1 konzervu bielej fazule, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu.

P o s t u p :
1. Zeleninu nakrájajte na kocky; cibuľu a cesnak na drobno nasekajte. Dajte do hrnca za lyžicu oleja a opražte cibuľu s cesnakom. Pridajte zeleninový vývar a nakrájanú zeleninu. Nechajte variť cca 15 minút.
2. Potom pridajte do polievky rozlámané makaróny (na cca 5 cm) a scedenú fazuľu. Nechajte variť 10 minút.
3. Hotovú polievku ochuťte soľou a korením; servírujte v tradičných polievkových tanieroch, pridajúc ku každej porcii trochu oleja a nastrúhaný syr. Prílohou môže byť opečený biely chlieb.

Zapekaná cibuľa

P o t r e b u j e t e : 500g cibule, soľ, mleté čierne korenie, viazaničku petržlenovej vňate, 8 listov šalvie a 4 lyžice olivového oleja.

P o s t u p :
1. Ošúpanú cibuľu povarte cca 10 minút v osolenej vode, potom ju prudko ochlaďte, nechajte odkvapkať a nakrájajte na 2 cm hrubé kolieska.
2. Nakrájanú cibuľu poukladajte tesne vedľa seba do veľkej zapekacej misy. Pridajte na drobno nasekaný petržlen a šalviu, soľ, korenie a olej.
3. Pečte cca 40 minút (až povrch cibule začne hnednúť) pri 200 stupňoch Celzia. Podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.

Špenát s citrónom

P o t r e b u j e t e : 750g špenátových listov, soľ, šťavu z jedného citróna, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice olivového oleja a čerstvo pomleté čierne korenie.

P o s t u p :
1. Do hrnca s trochou vody vložte odkvapkaný špenát a poduste ho cca 1 minútu. Potom špenát prudko ochlaďte.
2. Z kôry dôkladne umytého citróna nakrájajte úzke pásiky, potom vytlačte z citróna šťavu a na drobno nasekajte cesnak.
3. V hrnci zohrejte olej a vložte do neho špenát, šťavu, kôru a cesnak. Nakoniec pridajte soľ a korenie, všetko dôkladne premiešajte a zohrejte. Podávajte ihneď (s prílohou podľa vlastného výberu).

Dobrú chuť všetkým milovníkom talianskej kuchyne želá femme!

Objavte štýlové a prekvapivo bohaté nealkoholické talianske Aperitivo

crodino_22

Pohárik Crodina, tradičného talianskeho nealko aperitívu, dodá chvíli tú pravú atmosféru. Vybrať si môžete z dvoch verzií: chuťovo bohaté Crodino Biondo je typické svojou korenistou horko-sladkou chuťou, Crodino Rosso zase ocenia milovníci ľahko trpkej arómy krvavých červených pomarančov.

Plná aróma a horko-sladká chuť v spojení s iskrivými bublinkami predstavujú zážitok, ktorý okúzli všetky vaše zmysly. Niet divu, že Crodino je už vyše päťdesiat rokov súčasťou cenného  talianskeho dedičstva a zaslúžene si drží prvé miesto medzi nealkoholickými aperitívmi v Taliansku. „Rituale Italiano“, každodenná súčasť talianskeho životného štýlu, je preslávené svojou uvoľnenou atmosférou spojenou s rafinovanosťou, dôvtipom chuti aperitívu a drobného občerstvenia v podobe slaných tradičných tyčiniek grissini a olív. Najlepšie chutí ako Crodino Spritz v pohári na víno plnom ľadu, sódy a ozdobený plátkom pomaranča. Crodino Spritz je štýlová alternatíva k populárnym spritzom, ktorá má navyše jednu výhodu: bez obáv potom môžete sadnúť za volant!

Crodino vzniklo v meste Crodo, v regióne Piemonte už v roku 1965 a jeho receptúra sa odvtedy nezmenila. Základom je miestna pramenitá voda, v ktorej sa lúhujú byliny, korene, drevo a korenie z celého sveta. Presné zloženie a pomer 15 ingrediencií pozná na svete iba bylinkár a master blender spoločnosti Crodino, Bruno Malavasi. "Ako strážca pôvodnej receptúry, pristupujem k svojej práci starostlivo tak, aby som aj naďalej poskytoval presne rovnaký zmyselný zážitok z pitia, ako pri prvom dúšku pred viac ako 50 rokmi. Je vzrušujúce, keď vidíte tajnú kombináciu pätnástich rastlín, ktoré sa s pomocou času spoja do dokonalej rovnováhy. Pri výrobe Crodina je práve čas jednou z najpodstatnejších zložiek, pretože umožňuje zmesi dozrieť a rozvinúť jej viacvrstvovú chuť. Crodino, rovnako ako všetky veľké veci, vyžaduje čas, precíznosť, starostlivosť a znalosti najvyššej úrovne," hovorí o svojom poslaní Bruno Malavasi.

Receptúra Crodina Biondo obsahuje napríklad muškátový oriešok, typický svojou silne orieškovou a sladkastou arómou, semienka koriandru, ktoré sú obľúbené už od staroveku a používajú sa pre svoju drevitú vôňu s korenistými a kvetinovými tónmi,  no takisto púčiky klinčekov, ktoré zasa nápoju dodajú kvetinovo sladký nádych. Poslednou známou ingredienciou je kardamon, ktorému sa dokonca pripisujú magické účinky. Obsahuje vzácny esenciálny olej a Crodinu dodáva intenzívnu aromatickú a živicovú vôňu, ktorá spája jemné korenisté tóny s eukalyptovým a kafrovým nádychom.

Sofistikovaný nápoj vo variantoch Crodino Biondo a Crodino Rosso najlepšie chutí v spoločnosti priateľov a s drobným občerstvením, ktoré podčiarkne rafinovanú chuť nápoja a dodá „Aperitivo momentu“, tú pravú taliansku atmosféru.

Crodino je dostupné na https://www.alkoshop.sk/ v balení po 8 ks za 6,60 EUR, jedna fľaštička za 1,10 EUR.

 Pre viac informácií nás sledujte pod hashtagom #Crodino, #crodinosk, #aperitivoitaliano na Instagrame @crodinoofficial alebo navštívte webové stránky: www.crodino.com.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.