Tri recepty na hubové delikatesy

Každodenná otázka, čo si uvariť trápi nejedného z nás. Prečo neskúsiť hubový experiment? V regáloch obľúbeného diskontu nájdete čerstvé huby po celý rok. Najznámejšou pestovanou hubou je šampiňón a najmenej náročná je hliva.

Huby boli odjakživa súčasťou nášho jedálnička. V starovekom Ríme sa jedlo z muchotrávky cisárskej - AMANITA CAESAREA, považovalo za veľkú delikatesu. Používali ich na kvasenie vína, piva a chleba. Okrem kulinárskeho prínosu vďačíme hubám za ich chemické látky, ktoré umožnili ľuďom vyrábať rôzne lieky. Určité druhy húb sa spájajú s liečivými účinkami, predovšetkým s obsahom látok, ktoré potláčajú tvorbu rakovinových nádorov. Okrem zberu je možné aj niektoré huby pestovať. U nás je najznámejšou pečiarka jedlá (Agaricus bisporus) – ŠAMPIŇÓN. Najmenej náročnou pestovanou hubou na substráte je HLIVA (Pleurotus sp.)

Kuracie prsia plnené hubami

Počet porcií: 2
Potrebujeme: kuchynské papierové utierky, potravinársku fóliu, tĺčik na mäso, strúhadlo, špáradlá, panvicu vhodnú do rúry

lidl_1_21122

Suroviny

olivový olej Primadonna
50 g šampiňónov (biele, hnedé)
5 strúčikov cesnaku
čerstvý tymian
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
1 baklažán
2 kuracie prsia
100 g roztierateľného polotučného tvarohu Pilos
kôra z 1 citróna
1 hrsť strúhaného syra Grana Padano Lovilio
2 lahôdkové cibuľky
1 hrsť mladého špenátu
1 plátok masla Pilos

Postup

- Do panvice nalejeme olej a rozohrejeme. Postupne pridávame nadrobno nasekané šampiňóny, tri strúčiky cesnaku, tymian, soľ, korenie a restujeme dozlatista. Potom ich preložíme do misky a necháme vychladnúť.
- Umytý a osušený baklažán nakrájame na kocky a preložíme na tanier vystlaný papierom. Osolíme a necháme „vypotiť“ ‒ baklažán tak zbavíme horkosti.
- Očistené kuracie prsia prekrojíme tak, aby sme získali väčšie pláty, ktoré pod fóliou naklepeme. Osolíme a okoreníme.
- Vychladnuté šampiňóny zmiešame s tvarohom, soľou, korením, citrónovou kôrou a nastrúhaným syrom. Plnku nanesieme do stredu plátov, zabalíme do kapsy a uzavrieme špáradlami. Kapsy restujeme na rozohriatej panvici s olejom z obidvoch strán dozlatista. Potom ich necháme dopekať v rúre vyhriatej na 200 °C asi 5 minút.
- Baklažán osušíme, okoreníme a restujeme na panvici s olejom. Po chvíli pridáme najemno nasekané dva strúčiky cesnaku a biele časti lahôdkových cibuliek. Ochutíme nasekaným tymianom a podľa potreby pokvapkáme olejom. Na záver pridáme umytý a osušený špenát, plátok masla a odstavíme.

Servírovanie
Kuracie prsia plnené hubami servírujeme s opečeným baklažánom a mladým špenátom. Dozdobíme najemno nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.

Hovädzí steak s hubovou omáčkou

Počet porcií: 4
Potrebujeme: špáradlá, grilovaciu panvicu, strúhadlo, pučidlo na zemiaky

lidl_2_21122

Suroviny

4 steaky z hovädzej sviečkovice Deluxe
150 g syra Roquefort
100 g sušenej šunky Dulano
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
150 g húb shimeji
čerstvé bylinky (napr. tymian)
2 lyžice masla Pilos
150 ml suchého bieleho vína
600 g zemiakov
80 g sušených paradajok v oleji Baresa
čerstvá petržlenová vňať
50 g grana padano Lovilio vcelku

Postup

Steaky narežeme ostrým špicatým nožom tak, aby vznikli kapsy, ktoré naplníme syrom. Po obvode ich obalíme sušenou šunkou. Prichytíme špáradlami, osolíme a okoreníme. Steaky opečieme na rozpálenej panvici z oboch strán do zlatohneda.

Tip: Mäso otáčame kliešťami, zbytočne do neho nepicháme, aby nestratilo šťavu.

Po chvíli k steakom pridáme očistené a umyté huby. Ochutíme bylinkami, soľou a korením. Orestujeme, potom pridáme maslo, ktoré necháme rozpustiť a podlejeme vínom. Krátko povaríme, aby sa z vína odparil alkohol. Takto pripravené steaky dopečieme ešte 5 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.

Zemiaková kaša
Očistené a umyté zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Zlejeme vodu, no trochu necháme v hrnci. K zemiakom s trochou vody pridáme scedené a nasekané sušené paradajky, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a nastrúhaný parmezán. Popučíme a v prípade potreby dochutíme.

Servírovanie
Pred podávaním zo steakov odstránime špáradlá. Servírujeme ich so zemiakovou kašou preliate omáčkou s hubami. Na záver dozdobíme čerstvými bylinkami.

Teľací steak so slaninou a hubami

Počet porcií: 2
Potrebujeme: alobal, škrabku

lidl_3_21122

Suroviny

Teľacie steaky
50 g údenej slaniny Pikok
1 hrsť húb (biele a hnedé šampiňóny, kuriatka, hliva)
olivový olej Primadonna
2 teľacie steaky
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
2 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
2 lyžice masla Pilos
šťava z ½ citróna
20 g parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio

Šalát
½ fenikla
šťava z ½ citróna
1 hrsť šalátu mix
50 g sušených paradajok Italiamo

Postup

Teľacie steaky
Slaninu a huby nakrájame na menšie kocky. Na rozohriatu panvicu s olejom položíme steaky, ochutíme soľou a korením, pridáme slaninu a spolu opekáme. Mäso kontrolujeme a pravidelne obraciame. Pridáme pripravené huby, cesnak nakrájaný na plátky a nasekaný čerstvý tymian. Premiešame a restujeme dozlatista. Pred dopečením pridáme na panvicu maslo, ešte raz osolíme a okoreníme, premiešame a dopekáme, kým sa maslo roztopí. Odstavíme z plameňa a pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu s mäsom prikryjeme alobalom a necháme ešte chvíľu postáť.

Šalát
Umytý a osušený fenikel nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zmiešame ho s listovým šalátom a nakrájanými sušenými paradajkami. Dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.

Suroviny
Teľacie steaky s hubami a slaninou posypeme hoblinkami parmezánu a podávame so šalátom z mladých listov, feniklu a sušených paradajok.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.