Chutné batátove menu

Batáty si v slovenskej gastronómii získavajú čoraz väčšiu obľubu. Sú zdravé, znižujú cholesterol a dajú sa použiť ako na varenie, tak aj pečenie múčnikov. Pokiaľ milujete kombináciu sladkej a pikantnej chuti, potom je tento batátový krém presne pre vás.

recepty_bataty21

Polievka zo sladkých zemiakov je vyrobená na ázijský spôsob s kokosovým mliekom a kari pastou. Táto polievka je jednoduchá na prípravu a je neuveriteľne dobrá!

Pikantná sladká zemiakovo-kokosová polievka

P O T R E B U J E T E:

1 ½ kg sladkých zemiakov ,1 lyžica rastlinného oleja, 1 nakrájaná cibuľa, 1 nakrájaná cibuľa, 1 kúsok čerstvého koreňa zázvoru, nakrájaný na tenké plátky, 1 lyžica červenej kari pasty, 425g nesladeného kokosového mlieka, 3 šálky zeleninového vývaru, 3 ½ lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžička morskej soli, 1 lyžica praženého sezamového oleja, ½ šálky nasekaného čerstvého koriandra

P O S T U P:

Predhrejeme rúru na 200 0C. Umiestnime do nej sladké zemiaky priamo na rošt a pečieme, kým nie sú dostatočne mäkké, aby sa dali ľahko prepichnúť vidličkou, asi 45 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Vo veľkom hrnci si medzitým zohrejeme olej na strednom ohni. Pridáme cibuľu a zázvor; varíme a miešame do mäkka, asi 5 minút. Vmiešame kari pastu, potom kokosové mlieko a zeleninový vývar. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na minimum a varíme asi 5 minút.

Sladké zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Pridáme do polievky a varíme ešte 5 minút, aby nasiakli chuť. Vmiešame citrónovú šťavu a dochutíme soľou. Nalejte do tanierov a ozdobíme kvapkou sezamového oleja a trochou koriandra.

Kajanské batáty (4 porcie)

P O T R E B U J E T E: 3 obielené batáty, nakrájané na podlhovasté hranolčeky, 2 PL olivového oleja, kajanské korenie podľa chuti

P O S T U P: Nakrájané batáty dajte do misy s olivovým olejom a kajanským korením podľa chuti. Dôkladne premiešajte, aby sa batátové hranolčeky obalili. Potom si na plech do rúry dajte papier na pečenie, nasypte na plech batáty a pečte asi 30 minút dozlatista pri teplote 160°C.

Tip: Môžete podávať so zeleným šalátom s cibuľkou a citrónovo olivovou zálievkou.

Dobrú chuť!


https://www.allrecipes.com/recipe/151940/spicy-sweet-potato-and-coconut-soup/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.