Jiří Halamka je späť na TV Paprika s novými receptami

Od víťazstva Jirka Halamku v kulinárskej súťaži Master Chef uplynulo už päť rokov. Za tú dobu stihol založiť cateringovú firmu, otvoriť a zavrieť reštauráciu aj spolupracovať s TV Paprika na kulinárskych show.

jirka_halama_paprika

Po veľmi úspešnej show Štyri ročné obdobia, ktorá bola zameraná na recepty zo sezónnych surovín, prichádza TV Paprika s novou reláciou Jiří, milovník mäsa. Ako už napovedá sám názov, táto séria je venovaná predovšetkým mäsovým pokrmom. Majster kuchár Jirka opäť predvedie svoj kulinársky um a lahodné recepty. Divákom prezradí svoje tajné tipy a triky a ukáže, aké vynikajúce chute je možné vykúzliť zo známych, ale aj menej známych základných surovín.

Jirkovými mäsovými pochúťkami sa môžete inšpirovať od pondelka 8.11 každý pracovný deň od 17:30 na TV Paprika. Ak ale patríte skôr k milovníkom sladkých pochúťok, nemali by ste si nechať ujsť premiérovú kuchársku show majstrovské pečenie- Austrália. Dvanásť amatérskych cukrárov bude súťažiť o titul Najlepší austrálsky cukrár amatér. Krutý cukrový boj štartuje v stredu 3.11. o 22:00 na TV Paprika. November bude na TV Paprika skutočne pestrý! Dovtedy prinášame ochutnávku troch exkluzívnych receptov priamo od Jirku, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

Slaný koláč s bravčovým mäsom

jhalama_paprika1

Suroviny:
- Odrezky z mäsa (250g)
- 250 g masla
- 0,5 kg hladkej múky
- 2 plechovky drvených paradajok
- 2 červené cibule
- 1 fenikel
- 2 dcl červeného vína
- 100 g nastrúhanej mrkvy
- 100 g nastrúhaného zeleru
- 300 g zemiakov varených v šupke
- 200 ml mlieka

Postup prípravy:

Na mlynčeku namelieme odrezky z mäsa na hrubšiu štruktúru. Vytvorenú mäsovú zmes orestujeme na pokrájanej cibuli, fenikli, nastrúhanej koreňovej zelenine, pridáme drvené paradajky a zalejeme červeným vínom. Zmes varíme tak dlho, kým sa väčšina tekutiny nevyvarí.

Medzitým z ľadového masla a múky sformujeme hladké cesto, ktoré vložíme do koláčovej formy. Takto vytvorený korpus predpečieme cca 25 minút pri 180-190 °C. Predpečený korpus naplníme zmesou z mäsa a zeleniny.

Medzitým z uvarených zemiakov, masla a mlieka vyšľaháme tuhšiu zemiakovú kašu. Pokladieme ju na mäso, najlepšie zdobiacim vrecúškom a koláč dáme zapiecť do rúry pri 220 °C na cca 10 minút. Na záver môžeme ozdobiť nasekanými bylinkami. Podávať ho môžete teplý, ale aj za studena.

Teľacie s krémovou zemiakovou kašou, mrkvou a hráškom

jhalama_paprika2

Suroviny:
- Teľacie medailóniky (3 ks)
- 150 g masla
- 1 dcl bieleho vína alebo vody
- 200 g mladej mrkvy
- 100 g cukrového hrášku
- 200 g zemiakov
- 200 ml mlieka
- Bylinky: tymian, rozmarín

Postup prípravy:

Zemiaky uvaríme do mäkka a spolu s maslom a vlažným mliekom vyšľaháme na jemné zemiakové pyré. Na masle orestujeme mrkvu s hráškom, ľahko zalejeme vodou alebo vínom a necháme chvíľku podusiť.
Následne na masle orestujeme medailóniky, ideálne do ružova. Medailóniky restujeme na stredne rozpálenej panvici približne 7-8 minút z oboch strán. Ku koncu môžeme prelievať maslom s bylinkami a cesnakom. Po vybratí z panvice nechajte medailóniky odpočinúť cca 5-8 minút, aby sa šťavy v mäse rozprestreli. Okoreníme tymianom a rozmarínom.

Bažantia roláda so slivkovou omáčkou

jhalama_paprika3

Suroviny:
- 1 celý bažant
- 20 ml smotana
- 3 vajcia
- 20 g brusníc
- 150 g mrazených sliviek
- 2 dcl červeného vína
- 100 g masla
- Bylinky: tymian, rozmarín

 

Postup prípravy:

Bažanta vykostíme. Prsia narežeme a zakryjeme chýbajúce miesta tak, aby mäso tvorilo celistvú plochu. Takto pripravené mäso rozložíme na potravinársku fóliu.
Z odrezkov namelieme fáš, ktorý zmiešame s vajcom, smotanou, tymianom a brusnicami. Pripravený fáš rozprestrieme na mäso, zamotáme do tvaru rolády a dáme piecť do rúry na cca 30-40 minút pri 180-190 °C.
Medzitým na masle orestujeme slivky, ktoré zalejeme červeným vínom. Necháme prebublávať v hrnci, kým zmes nezvaríme do požadovanej konzistencie (cca 20 minút). Na záver rozmixujeme do hladka a necháme vychladnúť. Roládu nakrájame na plátky, prelejeme slivkovou omáčkou podľa chuti a môžeme podávať.

Dobrú chuť praje TV Paprika!

Jirkove tipy na záver:

• Mäso pred restovaním vždy okoreňte. Nikdy nie až po opečení, pretože potom ho už nedochutíte.
• Mäso dávajte vždy do dostatočne rozpálenej panvice!
• Mäso dávajte vždy na panvicu v ktorej je rozpálený tuk. Tuk patrí do panvice, nie na mäso.
• Ideálne mleté mäso by malo obsahovať aspoň 10 – 20 % tuku, a to kvôli chuti a predovšetkým, aby držalo pohromade bez ďalších prísad, ako sú vajcia a strúhanka! Myslite na to pri mletí a pokojne do mletého mäsa pridajte trochu extra tuku.

Premiérové časti relácie Jiří, milovník mäsa, môžete sledovať od pondelka 8.11. každý pracovný deň od 17:30 na TV Paprika.

Foto: TV Paprika

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.