Ten najlepší špenátový quiche

I keď si dnes každý spojí quiche s francúzskou kuchyňou, tento jedinečný slaný koláč vznikol v nemeckom stredovekom kniežactve Lothringen, ktoré Francúzi neskôr premenovali na Lorraine. A slovo „quiche“ je skomoleným slovom „Kuchen“, čo znamená torta.

Pôvodný „quiche Lorraine“ si rýchlo získal svoje čestné miesto nielen vo Francúzsku, ale aj v Anglicku a postupne prenikol s mnohými úpravami do ďalších krajín. Skvelé je na ňom úplne všetko. Nielen dokonalá chuť, ale aj to, že naň zužitkujete podľa svojej fantázie prakticky čokoľvek a ľahko pripravíte i vegetariánsku obmenu. Quiche môžete podávať ako predkrm, ľahký letný obed, večeru alebo neskoré raňajky. Najprv sa quiche pripravoval z chlebového cesta, až neskôr sa začalo používať krehké. Rovnako ako to robí blogerka Live with Anny, ktorej recept prinášame.

mora_quiche21

Čo budete potrebovať?

Cesto:
200 g múky
2 lyžice oleja
2 vajcia
soľ
trochu vody (ak bude treba)

Náplň:
3 vajcia
200 ml smotany
200 g syra
cca 5 menších jarných cibuliek
200 g listového špenátu
2 paradajky
soľ
koláčová forma s priemerom 28 cm, najlepšie s klasickými vrúbkami, ale môžete použiť aj tortovú

Ako na to?
Predhrejte si rúru na 180 °C.

V miske zmiešajte múku, olej, vajcia a soľ. Ak bude cesto drobivé, môžete postupne po malých troškách pridať vodu. Cesto vyváľajte na tenkú okrúhlu placku a vložte ho do koláčovej formy vymazanej tukom a vysypanej múkou, vtlačte ho až do okrajov a prebytky odrežte. Poprepichujte cesto vidličkou, vložte formu do vyhriatej rúry a pečte na 180 °C asi 10 minút.

Medzitým si pripravte náplň. Sparte listový špenát horúcou vodou, aby zmenšil svoj objem, a nechajte z neho odkvapkať vodu. Nakrájajte si jarnú cibuľku a paradajky. Nastrúhajte syr a v miske zmiešajte smotanu s vajcami a soľou.

Po desiatich minútach vyberte formu z rúry. Na cesto rozložte špenát s jarnou cibuľkou a všetko zasypte nastrúhaným syrom. Navrch položte plátky paradajok a zalejte zmesou smotany a vajec.

Quiche vložte späť do rúry a dopečte na 180 °C asi 40 minút. Ak si chcete ušetriť starosti s nerovnomerným pečením, zvoľte rúru MORA. Unikátne klenuté vnútro umožňuje horúcemu vzduchu rovnomerne prúdiť okolo pripravovaného pokrmu, a preto môžete zabudnúť na „otáčanie“ plechu alebo tortovej formy.

mora_180621

Ak hľadáte tú pravú rúru, skvelo poslúži napríklad vstavaná multifunkčná rúra VT 779 BX v elegantnom nerezovom vyhotovení s extra veľkým objemom  71 l. Patentovaný vnútorný zaoblený tvar rúry podľa vzoru tradičných kamenných pecí necháva horúci vzduch prúdiť rovnomerne okolo pripravovaného pokrmu, ktorý tak bude vždy perfektne prepečený. Rúra má pätnásť rôznych programov vrátane zapekania, rozmrazovania alebo udržovania teploty pokrmu. Ale aj špeciálne programy na pečenie chleba, rezňov, kotliet, rebierok alebo hydiny. Skvelý je aj program na pozvoľné pomalé pečenie na nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy. Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča, manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy. Odporúčaná cena je 499 EUR.

MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.sk

MORA a príjemné chvíle s rodinou patria k sebe už takmer dvesto rokov. A pretože dobré jedlo a pečenie nemôžu vo väčšine rodín chýbať, prichádza MORA s celoročnou akciou, v ktorej zákazníci získajú pri nákupe akejkoľvek vstavanej rúry MORA 10 balení múky zadarmo až domov. Navyše ešte počas júna platí aj ďalšia akcia, v ktorej zákazníci získajú k súprave vybraných vstavaných spotrebičov MORA osemdielnu kolekciu kvalitného nerezového riadu v hodnote 199 EUR a k vybraným umývačkám kapsle na štyri mesiace zadarmo. Viac o akciách na www.mora.sk v sekcii „Promo Akcie“.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.