Varíme bez lepku a laktózy

Vyskúšajte si pripraviť doma chutné trojchodové menu, ktoré poriadne zasýti a zároveň nezaťaží žalúdok. Navyše sa všetky chody varia bez lepku či laktózy, a preto sú vhodné aj pre labužníkov s intoleranciami.

Studená paradajkovo-papriková polievka

Počet porcií: 4, potrebujeme: tyčový mixér

lidl_paradajkovo-paprikova_polievka

Suroviny:
4 veľké paradajky
2 lyžice olivového oleja Primadonna
2 lahôdkové cibuľky
2 červené papriky
500 ml zeleninového vývaru
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup:
Ošúpané paradajky nakrájame na väčšie kúsky. Vo väčšom hrnci rozpálime trochu olivového oleja, na ktorom orestujeme bielu časť nadrobno nasekanej lahôdkovej cibuľky. Potom pridáme nadrobno nakrájané papriky, ktoré sme zbavili jadierok (približne 2 lyžice si odložíme na ozdobenie) a nakrájané paradajky. Restujeme ešte 3 – 4 minúty. Podlejeme vývarom a varíme na miernom plameni približne 20 minút. Ochutíme soľou, čiernym korením a necháme vychladnúť.

Servírovanie
Vychladnutú polievku rozmixujeme na hladký krém, posypeme kúskami papriky a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Odporúčame podávať s opečeným bezlepkovým pečivom.

Kuracie prsia s marhuľovým čatní a opekanými zemiakmi
Počet porcií: 5 porcie, potrebujeme: sitko, škrabku na zemiaky, 2 panvice

lidl_kuracie_catni_zemiakmi

Suroviny:
800 g kuracích pŕs
500 g marhúľ
1 cibuľa
olivový olej Primadonna
5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
3 guľôčky celého nového korenia Mikado
2 bobkové listy Mikado
kúsok celej škorice
1 štipľavá paprička
4 stonky stonkového zeleru
2 lyžice trstinového cukru Belbake
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
biely vínny ocot Acentino (podľa chuti)
1 kg zemiakov
4 strúčiky cesnaku
čerstvý tymian
čerstvá mäta
125 g rukoly

Marhuľové čatní
Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na rozohriatom oleji dozlatista spolu s guľôčkami čierneho a nového korenia, bobkovými listami a škoricou. Pridáme štipľavú papričku zbavenú semienok a 1/2 stonky stonkového zeleru nakrájané nadrobno. Prisypeme trstinový cukor, osolíme a okorením. Keď sa cukor rozpustí, pridáme marhule. Dochutíme trochou vínneho octu a na miernom ohni dusíme asi 20 minút domäkka.

Zemiaky
Očistené zemiaky nakrájame na mesiačiky a varíme vo vriacej osolenej vode do polovice varu. Na panvici s olivovým olejom orestujeme nakrájaný cesnak a zvyšný stonkový zeler s nasekaným tymianom. Pridáme predvarené a scedené zemiaky a opečieme dozlatista. Dochutíme soľou a korením.

Kuracie prsia
Umyté a osušené kuracie prsia rozrežeme na ploché rezne. Osolíme ich, okoreníme a opečieme na panvici s rozohriatym olejom po oboch stranách dozlatista. Na každý rezeň pridáme lyžicu marhuľového čatní, posypeme čerstvou mätou. Stiahneme z ohňa, prikryjeme a necháme chvíľu odpočívať.

Servírovanie
Na tanier naservírujeme zemiaky so zelerom, pridáme kuracie prsia s marhuľovým čatní a pokvapkáme výpekom. Dozdobíme rukolou a lístkami zeleru.

Mango sticky rice
Počet porcií: 4 porcií, potrebujeme: sitko

lidl_mango_sticky

Suroviny:
340 g ryže na sushi Vitasia
320 ml kokosového mlieka Belbake
90 g kryštálového cukru Belbake
1/2 lyžičky morskej soli Kania
2 zrelé mangá

Postup
Ryžu prepláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme napučať minimálne 3 hodiny (ideálne cez noc). Na druhý deň ryžu zlejeme a preložíme do sitka. Prikrytú pokrievkou ju v sitku varíme nad parou približne 50 minút.

Tip: Počas varenia kontrolujeme a podľa potreby prilievame vodu.
Kokosové mlieko ešte v konzerve dôkladne pretrepeme. 240 ml kokosového mlieka zohrejeme so 60 g cukru a soľou. Zmesou zalejeme uvarenú ryžu, zakryjeme a necháme 30 minút nasiaknuť. Medzitým zredukujeme 80 ml kokosového mlieka s 30 g cukru. Mango ošúpeme, zrežeme pozdĺž kôstky a nakrájame na rovnomerné plátky.

Servírovanie
Kopček ryže podávame poliaty kokosovým krémom, dozdobený plátkami manga.

Dobrú chuť!

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – www.kuchynalidla.sk

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.