Sladké pokušenie

Femme pre vás pripravila dva chutné dezerty, ktoré si môžete pripraviť na víkend. Jeden je sýtejší z ryže a šľahačky a druhý ľahší grepový sorbet.

Ryžová kaša so šľahačkou (4 až 6 porcií)

P o t r e b u j e t e: 3 PL guľatej ryže, 600 ml mlieka, 1 struk vanilky rozrezanej po dĺžke, 2 PL jemného kryštálového cukru, 150 ml sladkej smotany

P o s t u p:
1, Ryžu dôkladne opláchnite v sitku a nechajte odkvapkať.
2, Mlieko nalejte do stredne veľkého hrnca, pridajte struk vanilky a ryžu a pomaly uveďte do varu. Teplotu znížte a za častého miešania nechajte dôjsť asi 30 minút. Ryža musí byť mäkká a krémovitá. Správnosť konzistencie zistíte, že keď prejdete lyžicou po hrnci zostane tam zreteľná stopa.
3, Pridajte cukor, vyberte vanilku a ryžu preložte do veľkej misy. Prikryte kuchynskou fóliou a nechajte vychladnúť. Vyšľahajte smotanu do polotuha a opatrne ju vmiešate do vychladnutej ryžovej kaše. K tomuto dezertu môžete podávať kyslasté ovocné omáčky alebo rôzne kompóty.

Sorbet s ružových grapefruitov (6 porcií)
Príprava v zmrzlinovom strojčeku, alebo šľahačom

P o t r e b u j e t e: 175g práškového cukru, 175 ml vody, 200 ml šťavy z grapefruitu, 80 ml citrónovej šťavy, 250 ml suchého bieleho vína, 75 ml campari, mätu na ozdobenie

P o s t u p:
1, Práškový cukor vložíme do vody a pri miernej teplote ho rozpustíte. Povarte 1 minútu a dajte vychladnúť. Zmiešajte grapefruitovú a citrónovú šťavu, prelejte cez sitko do džbánu a pridajte víno, campari a vychladnutý sirup.
2, Zmes ovocnej šťavy, vína, campari a sirupu vlejte do nerezovej nádoby a zmrazte na 3 hodiny.
3a, V zmrzlinovom strojčeku spracujete pripravenú šťavu za 30 – 4é minút na hustú krémovitú hmotu, ktorú preložte do kovovej nádoby, ktorú zakryte fóliou a potom alobalom vložte do chladničky. Hodinu pred podávaním vložte do mrazničky.
3b, Zmrazenú šťavu preložte do misy a ručným elektrickým šľahačom šľahajte 1 – 2 minúty, kým sorbet nebude hustý a krémovitý.
4, Opäť ho preložte do kovovej nádoby a dajte zmraziť na ďalšie 3 hodiny. Mrazenie a šľahanie zopakujte ešte dva krát a potom dajte na noc do mrazničky.
5, Asi 20 minút pred podávaním vyberte sorbet z mrazničky a nechajte trochu zmäknúť. Podávajte ho vychladený s mätou.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.