Vedeli ste, že 9.2. celý svet oslávi svetový deň pizze?

Napísal KG, femme 08. február 2019

Pôvod pizze je zložitý a neistý. Prvá písomná zmienka o "pizze" ako ju dnes sčasti poznáme, sa vzťahuje k regiónu Lazio z mesta Gaeta v strednom Taliansku z roku 997. Od začiatku 13. storočia bolo toto jedlo rozšírené do ďalších miest Rím, L'Aquila , Pesaro, Penne...

V šestnástom storočí v Neapole spomínané kysnuté cesto dostalo pomenovanie - pizza, ktoré pochádza z nesprávnej výslovnosti slova "Pitta." Príprava tejto pochúťky je z každého regiónu rôzna. Pôvodne pred pätnástym storočím bola pizza vraj pokrytá bielou omáčkou, neskôr ju nahradil olivový olej, syr, paradajky alebo ryby.

Rybacia pizza "Marinara" sa spomína do roku 1734, zatiaľ čo pizza "Margherita" pochádza z rokov 1796-1810. Práve táto pizza má dve verzie pôvodu. Jedna z nich hovorí, že vznikla v júni 1889, na počesť talianskej kráľovnej Margherity di Savoia, kuchár Raffaele Esposito pripravil "Pizza Margherita", ktorej základ tvorili paradajky, mozzarella a bazalka, mala totiž reprezentovať farby talianskej vlajky. Ale predtým, než pizza "Margherita" bola prezentovaná ako dar kráľovnej, v Neapole bolo už veľa variácií na pizzu s rovnakým zložením: na základ pizze sa dávali  paradajky, plátky mozzarelly a bazalka bola tvarovaná ako sedmokráska.

pr pizza19

Cesto na pravú taliansku pizzu 

POTREBUJETE:  1kg hladkej múky 00 , 20g soli, 10g droždia, 1PL extra panenského oleja, 1PL slnečnicového oleja, 600ml (podľa mňa vlažnej) vody

POSTUP: 

1. Z droždia a vody si urobíme kvások a necháme vykysnúť na teplom mieste. Do kuchynského robota dáme múku, pridáme kvások a začneme miešať. Postupne pridáme olej a na záver soľ. Miešame ešte cca. 5 minút(maximálne však 20) a stroj zastavíme. 

2. Cesto necháme ležať ešte aspoň 5 minút v stroji. Následne cesto vyberieme, dáme na stôl, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme hodinu kysnúť. 

3. Po hodine si môžeme cesto rozdeliť na 250g kúsky a vytvoriť z nich guľôčku- taliansky výraz pre tento tvar je „Pallina“. Cesto necháme ešte cca. dve hodiny oddychovať, stále pod vlhkou utierkou. 

4. Trúbu si nastavíme na najvyššiu možnú teplotu, čo je zhruba okolo 300 stupňov.

5. Pripravíme si paradajkovú omáčku, ktorú dochutíme soľou, bazalkou a kvapkou extra panenského olivového oleja. 

6. Navrch poukladáme obloženie podľa chuti a môžeme začať piecť. Čím horúcejšiu trúbu máme, tým bude pizza rýchlejšie upečená. 

Recept pripravili Andrea Ena, šéfkuchár reštaurácie „U Taliana“. Viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

NAJLEPŠIA DOMÁCA PIZZA - ŠPALDOVÁ 

POTREBUJETE: (recept na 2ks)

Cesto: 250g hladkej špaldovej múky, 140ml vody, 35ml olivového oleja, 11g sušeného droždia, 1 ČL soli, 1 PL sušeného oregana

Omáčka:, pasírované paradajky (kocky), 1 strúčik cesnaku, štipka oregana, štipka čierneho korenia

Obloha: mozzarella, bazalkové pesto, čerstvá bazalka

POSTUP:

 Do misky dáme vodu a droždie a pripravíme si kvások. Po pár minútkach pridáme zvyšné ingrediencie na cesto (múku, olivový olej, soľ, oregano), dôkladne premiešame a necháme kysnúť cca 40 minút. Po vykysnutí si cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti a vytvarujeme kruh. Paradajkový základ je jednoduchý. Pasírované paradajky dáme do menšieho hrnca a na miernom ohni z nich necháme odpariť vodu. Keď budú zredukované pridáme oregano, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Premiešame a omáčka je hotová, necháme vychladnúť. Po vychladnutí potrieme na pripravené cesto a poukladáme hrubé kúsky mozzarelly. Dáme piecť na čo najvyššiu teplotu, my rúru necháme poriadne dlho predhriať, nech je rúra maximálne horúca. Pečieme cca 10 minút. Hotovú pizzu prelejeme pestom a ozdobíme čerstvou bazalkou. 

Recept pripravili Patris a Stanley z blogu „We lift together“. Viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

Zdroj foto: blog welifttogether pizza

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.