Kreatívne pečenie

Wafle pripravujeme väčšinou so sladkými prílohami, na ktorých nesmie chýbať šľahačka. Pripravili sme pre vás recept so slanou prílohou. Druhý recept je rovnako slaný s cesnakom, ktorým môžete nahradiť obľúbené pagáčiky. 

Klíčiace zárodky rastlín sú skutočnou zásobárňou vitamínov (najmä vitamínu C, ale aj vitamínov A, B a E), minerálov, bielkovín a enzýmov; väčšinou sa pridávajú do nátierok, polievok, zemiakovej a ryžovej prílohy.

Chrumkavé wafle s hráškovým pyré a hráškovými výhonkami

P O T R E B U J E T E:

Wafle: 2 vajcia300 ml mlieka200 ml vody100 g Hery Maslová príchuť,300 g polohrubej múky1 lyžička prášku do pečiva50 g najemno nastrúhaného parmezánuštipka soli

Hráškové pyré: 350 g čerstvého alebo mrazeného hrášku,50 g najemno nastrúhaného parmezánutrochu čerstvého mletého korenia, štipka soli, pár lístkov mäty

Na ozdobu: lístky mätyhráškové výhonky (suchý zelený hrach)

hraskove wafle

P O S T U P:

Do misky si dajte vajcia, vodu a mlieko a všetko spolu prešľahajte metličkou. Heru dajte rozpustiť do malého hrnca. Potom pridajte do misky a opäť prešľahajte metličkou.

Múku zmiešajte s práškom do pečiva a soľou. Po častiach prisypávajte k tekutej zmesi a priebežne miešajte metličkou. Nakoniec pridajte najemno nastrúhaný parmezán a ešte raz zamiešajte.

Hotové cesto nechajte hodinu odstáť v chladničke. Zahrejte waflovač a postupne upečte z cesta wafle.

V hrnci zohrejte hrášok, ochuťte soľou a korením. Potom presypte do mixéra. Pridajte najemno nastrúhaný parmezán, pár lístkov mäty a rozmixujte. Pyré nemusí byť úplne jemné, naopak, môžu v ňom byť trošku hrubšie kúsky.

Upečené wafle ozdobte hráškovým pyré, lístkom mäty a hráškovými výhonkami.

Ako na hráškové výhonky?

Kúpte si suchý celý zelený hrach. Prepláchnite ho a namočte na 24 hodín do vody. Potom opäť prepláchnite.
Pripravte si nízku misku. Na dno dajte vatu, ktorú navlhčíte. Navrch naskladajte hrášky tak, aby medzi nimi bola medzera na jeden hrášok.
Priebežne jemne zalievajte alebo striekajte rozprašovačom. Za niekoľko dní hrášok vyklíči, a potom z neho vyrastú zelené výhonky.

Cesnakové trojuholníčky

P O T R E B U J E T E:

Cesto: 500 g hladkej múky300 g polohrubej múky150 ml rozpustenej Hery Maslová príchuť500 ml polotučného mlieka1 kocka čerstvého droždia (42 g),  štipka cukru, 2 lyžičky soli

Náplň: 200 g zmäknutej Hery Maslová príchuť, cca 10 – 15 strúčikov cesnaku (podľa sily a chuti), 3 lyžičky soli

Na posypanie: mak, sezamové semiačka, rasca …

cesnakove trojuholniky

P O S T U P:

Z vlažného mlieka so štipkou cukru, do ktorého ste nadrobili droždie, si pripravte kvások. Nechajte postáť na teplom mieste, kde nie je prievan a čakajte, až sa vytvoria na povrchu bubliny. Vtedy je kvások hotový.

Ideálne je nechať cesto vymiesiť v kuchynskom robote. Môžete však tiež miesiť ručne. Obe múky, rozpustenú Heru, kvások a soľ vymiešajte na hladké nelepivé cesto. Nechajte na teplom mieste prikryté utierkou zhruba hodinu kysnúť.

Medzitým, čo cesto kysne, pripravte náplň. Rozpusťte Heru, ochuťte ju soľou a pridajte do nej prelisované strúčiky cesnaku. Premiešajte a nechajte odstáť.

Cesto rozdeľte na štyri časti. Z každej časti vyvaľkajte placku dlhú ako plech, v ktorom budete piecť a širokú asi 20 cm. 

Placku potrite cesnakovou náplňou a zaviňte do rolády. Preložte na plech a ostrým nožom nakrájajte na trojuholníčky, ktoré od seba neoddeľujte. Takto pripravte všetky štyri pláty. Keď vám trochu náplne ostane, nechajte si ju na potretie.

Nechajte ešte 40 minút kysnúť prikryté utierkou. Potrite zvyšnou náplňou a posypte tým, čo máte radi.

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 35 minút.

NÁŠ TIP: V sezóne medvedieho cesnaku pridajte do náplne ešte nasekané listy medvedieho cesnaku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.