Máte chuť na sladké?

...Pripravte si jednoduchú ovocnú pochúťku, ktorá nezaberie veľa času a chutí práve tak dobre, ako lákavé "výsledky" zložitých receptov.

>> Móda >> Aktuálne >> Máte chuť na sladké?

Dezert sa väčšine z nás javí v konfrontácii so štíhlou líniou ako prostriedok silného ničivého účinku. Nemusí to tak ale byť vždy - dezert si môžete pokojne vychutnať aj v zajatí túžby po ladných krivkách - ak vám stačí malá porcia, ak uprednostňujete ovocné dezerty pred krémovými, a, samozrejme, ak je dezert vo vašom živote viac náhodná než pravidelná "záležitosť".


Broskyňový koláč /pre 6 osôb/

S u r o v i n y : Základ - 3/4 šálky múky, 3 lyžice cukru, 2 lyžice nastrúhanej pomarančovej kôry, 1/4 šálky masla, 1 žĺtok.
Plnka - zavárané broskyne, 2 šálky smotanového syra, 1/2 šálky cukru, 2 lyžice múky, 4 vajcia, 1/2 šálky broskyňovej šťavy, 1 lyžička vanilkového extraktu, 2/3 šálky čokoládovej polevy.

P o s t u p :
1. Rúru vyhrejte na 190 stupňov.
2. Dno rozoberateľnej formy natrite maslom.
3. Zmiešajte múku, cukor a pomarančovú kôru; pridajte maslo a vymiešajte; nakoniec pridajte žĺtok.4. Tretinu zmesi dajte na dno formy (bez stien formy) a nechajte do zlatohneda upiecť (cca 6 minút). Potom natrite maslom aj steny formy, pripojte ju ku dnu a obložte zvyškom pripravenej zmesi - cca 5 cm od okraja.
5. Tri polovice broskýň odložte bokom a ostatné nakrájajte na jemné kúsky.
6. Syr vyšľahajte do krémovej podoby.
7. Zmiešajte cukor a múku a zmes pridajte k syru. Primiešajte vajcia. Pridajte nakrájané broskyne, broskyňovú šťavu a vanilkový extrakt. Všetko zľahka vyšľahajte.
8. Vlejte do formy a nechajte piecť 40-50 minút.
9. Koláč nechajte štvrť hodiny vychladnúť; vyberte ho z formy a ozdobte plátkami broskýň. Nakoniec stred a okraj koláča zľahka polejte čokoládou.


Hruškový koláč /pre 6 osôb/

S u r o v i n y : 4 šálky vody, 1 a 1/2 šálky cukru, 10 čerstvých očistených po dĺžke nakrájaných hrušiek, 1/2 šálky marmelády, 1 hotové koláčové cesto, 2 lyžice masla, 1/2 šálky šľahačkovej smotany, čokoládová poleva

P o s t u p :
1. Dajte do panvice vodu a cukor a nechajte zovrieť. Potom pridajte hrušky a povarte (na miernejšom stupni) cca 20 minút. Odstavte a nechajte hodinu stáť.
2. Na cesto natrite marmeládu a na ňu poukladajte hrušky.
3. V nádobe s dvojitým dnom nechajte roztopiť čokoládu, pridajte maslo a šľahačku, mierne zohrejte a touto zmesou polejte hrušky. Podávajte vlažné.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.