Ľahké pokrmy

Zelenina sa dá upravovať na množstvo spôsobov, preto vám ponúkame tipy na ľahké zeleninové jedlá a jeden nový recept na balkánsku čalamádu.

>> Móda >> Aktuálne >> Ľahké pokrmy

Čalamáda zo zelených paradajok
P o t r e b u j e t e: 5 kg zelených paradajok, 250 g soli, 250 g cukru, 6 ks kôpru, 6 strúčikov cesnaku, 20 zŕn čierneho korenia, marináda (300 ml oleja a 400 ml octu)
P o s t u p: Umyté paradajky nakrájate na kolieska, zasypete cukrom a soľou a necháte odležať 2 hodiny. Po dvoch hodinách scedíte, zalejete marinádou, pridáte nasekaný kôpor, cesnak a čierne korenie. Všetko dobre premiešate, naplníte zaváracie poháre, uzavriete a sterilizujete 5 minút.

Hubový nákyp s čalamádou
P o t r e b u j e t e: 100 g rôznych húb, 10 g Kaškavalu (balkánsky syr), 10 g múky, 30 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 2 vajcia, 80 ml mlieka
P o s t u p: Umyté a nadrobno nakrájané huby podusíte na tuku a vode. Zo zbytku tuku urobíte bielu omáčku (maslo, múka, mlieko), potom pridáte žĺtky, podusené huby, vyšľahané bielky. Ľahko premiešate vareškou. Zmes nalejete do zapekacej misy vymazanej olejom a vysypanú múkou. Zmes musí byť maximálne do 2/3 , nakoniec posypete nastrúhaným syrom a kúskami masla. Pečiete vo vyhriatej rúre na 180 – 200 stupňov cca 20 – 30 minút.

Slanina s pórom
P o t r e b u j e t e: 200 g prerastenej slaniny, 1 kg póru, 1 ČL sladkej papriky, 1/2 citrónu, soľ
P o s t u p:: Plátky slaniny osmažíte do zlata, vyberiete a vo vyškvarenom výpeku podusíte nakrájaný pór, nakoniec posypete mletou paprikou a dochutíte. Podávate s čerstvým chlebom a čalamádou zo zelených paradajok

Pečené červené paradajky s omáčkou bešamel
P o t r e b u j e t e pre jednu porciu: 200 g paradajok, 10 g múky, 15 ml oleja, 20 g tvrdého syra, štipku farebného korenia, soľ, 200 ml jogurtu, ˝ vajca, za hrsť nasekanej zelenej petržlenovej vňate
P o s t u p: Urobíte zásmažku z oleja a múky, rozriedite jogurtom a miešate do varu, potom vsypete nastrúhaný syr, stiahnete zo sporáku a zamiešate vajce. Dochutíte soľou, korením a nasekanou vňaťou. Umyté paradajky nakrájate na prúžky hrubé 1 cm, vložíte do vymastenej zapekacej misy, zalejete bešamelom a zapekáte v rúre cca 10 minút.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.