V Burgenlande sa v novembri „gága“

Traduje sa, že juhoburgenlandská pasienková hus je tvrdohlavá, preto sa najlepšie popása vonku. V novembri si preto nenechajte újsť kulinársky festival „Burgenlandská hus“.

husky 1200x675

Festival nadväzuje na pôvodné tradície, ktoré vrcholia na sviatok Sv. Martina (11. novembra), ktorý je aj patrónom Burgenlandu. Sprevádza ho 30 vysoko kvalitných podujatí v hoteloch, reštauráciách a kultúrnych inštitúciách, kde hlavnú úlohu zohrávajú práve husi. Hovorí sa, že krátko pred Martinom gágajú husi v Burgenlande najhlasnejšie, asi v predtuche ich osudu...

Na ploche 420 000 metrov štvorcových sa pasie viac ako 4 tisíc husí od 19 chovateľov, z toho šiesti z nich hospodária podľa ekologických zásad. Herta Schneiderová je jedna z ekologických chovateľov týchto vtákov. Ako sama podotkla, jej húsky si užívajú lúky aj slnka a v nepriaznivom počasí samé prichádzajú do stodoly, kde spia aj v noci počas ich krátkeho života, prevažne 26. týždňov. Na konvenčných farmách je to len 12 týždňov a bez vonkajšieho kontaktu. Pasienkové husi nájdete aj u Angeliky Moser a na pasienkovom gazdovstve rodiny Mutschlechnerovcov.

Z VÍNNEHO SÚDKA
Z príležitosti osláv sv. Martina sa povoľujú aj ochutnávky mladého vína, ktoré dopĺňajú prehliadky vo vinárskych obciach okolo Neziderského jazera. Rizling Vlašský mal by sa piť mladý. Vyniknú tak jeho korenisté jablkové tóny. V štýlových vinotékach severného, stredného a južného Burgenlandu sa stretnete s vynikajúcim výberom vín v nezabudnuteľnej atmosfére. V severnom Burgenlande je mimoriadne dobrý Sauvignon Blanc, ktorý vonia po baze ríbezliach a ďalších tmavých bobuľovitých plodoch. Tí čo vyhľadávajú Chardonnay, by sa mali zamerať na oblasť z pohoria Leitha a Rustskej pahorkatiny.

Viac informácii o kulinárskych zážitkoch, drobných predajniach, "rajských" podnikoch alebo nákupoch Slow Food nájdete na uvedených internetových stránkach:
www.ein-stuecj-vom.paradies.at, www.burgenland-schmeckt.at a www.slowfoodburgenland.at.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.