Zemiakové inšpirácie

Zemiaky našli v každej národnej kuchyni široké využitie; pre vegetariánov tvoria v spojení s mliečnymi výrobkami plnohodnotnú náhradu mäsa. Zemiaková strava prospieva najmä ľuďom trpiacim vysokým krvným tlakom; zemiaky totiž obsahujú značné množstvo draslíka.

Draslík sa podieľa na regulácií hospodárenia organizmu s vodou. Ďalšie prvky nachádzajúce sa v zemiakoch - molybdén a chróm - zasa významne podporujú metabolizmus cukrov a kyseliny močovej.

Zemiakové hľuzy ponúkajú (s výnimkou selénu) všetky dôležité minerály a stopové prvky: horčík, draslík, sodík, vápnik, fosfáty... Odvodňujúci účinok zemiakov zabezpečuje vyplavovanie škodlivín z organizmu a adekvátnu výživu buniek. Pozoruhodná je tiež koncentrácia vitamínu C v zemiakoch - 20 mg na 100 g zemiakov.
Nezanedbateľný je u zemiakov aj obsah kyseliny listovej, ktorá zabezpečuje správnu funkciu nervov, krvotvorbu a rast. Prítomný zinok zasa udržuje v správnej funkcii väzivá a produkciu hormónov. Šupka zemiakových plodov obsahuje niacín (vitamín skupiny B), ktorý zohráva významnú úlohu v metabolizme sacharidov, bielkovín a tukov. Okrem toho zemiaky obsahujú celý komplex kvalitných sacharidov, vďaka ktorým sa do nervov a mozgu dostáva glukóza dávajúca ľudskému organizmu výkonnosť a koncentráciu. Potešujúce tiež je, že od zemiakov (v prípade, že neplávajú v tuku) sa nepriberá, hoci majú vysokú nutričnú hodnotu.

Tip: Pokiaľ pre vás nie sú dostupné zemiaky z tzv. biologickej produkcie, kupujte iba menšie zemiakové hľuzy, pretože veľké zemiaky mávajú vysoký obsah dusičnanov, kadmia a olova. Vyhýbajte sa aj konzumácii nezrelých zemiakov, nakoľko ich zelené časti obsahujú rastlinný jed solanín vyvolávajúci bolesti hlavy, hrdla, brucha, ale aj hnačky a vážnejšie ochorenia.

VARNÉ TYPY ZEMIAKOV

Varný typ A – obsahujú vyšší obsah vody s minimom škrobu, po uvarení majú pevnejšiu lojovitú štruktúru a nerozdávajú sa. Sú vhodné do šalátov , opekanie a príloh.

Varný typ B – majú stredný obsah škrobu a univerzálne použitie. Môžete ich variť, piecť, vysmáža ťa na zemiakové cesto.

Varný typ C – obsahujú najvyšší obsah škrobu a po uvarení sa pekne rozpadávajú, preto sú ideálnym typom na prípravu pyré a zemiakového cesta.

1. rada: Aby sa vám zemiaky neznehodnotili, skladujte ich v tme a v chlade pri teplote okolo 4 až 6 °C, aby sa nezvýšil jedovatý solanin a predčasne nevyklíčili. Zemiaky, ktoré skladujete dlhšiu dobu pri teplote pod 7°C, majú tendenciu vytvárať jednoduché cukry, čím zosladnú. Pri fritovaní rýchlejšie zhnednú. Ak sa chcete sladkej chuti zbaviť, nechajte ich pár dní odležať pri vyššej teplote (10 až 15 °C).

2. rada: Ak chcete zachovať varených zemiakov pevný tvar, začnite zemiaky variť v studenej vode. Postupne ich priveďte do varu. Na pevnejšiu štruktúru zemiakov má vplyv aj kyslosť vody, ak ich varíte s mierne ochuteným octom.

3. rada: V prípade, že zemiaky vložíte do vriacej vody, budú sa vám rozpadávať.

zemiaky v alobale

Tip na plnky do zemiakov v alobale

Zemiaky môžete piecť v rúre, v hliníkovej fólii alebo v pahrebe. Podávajú sa k steakom alebo k mäsovým minútkam. Zemiaky dookola napicháte špajľou a každý kus pevne zabalíte do hliníkovej fólie. Podľa veľkosti zemiaka ich pečiete cca. 60 minút v rozohriatej rúre pri teplote 250°C. Po upečení fóliu otvoríte a zemiak krížom nakrojíte. Zospodu trochu stlačíte a podľa chuti naplníte.

Syrový krém
50g modrého plesňového syra (gorgonzoly, niva), utriete so zakysanou smotanou, niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy, soli a korením. Ozdobíte rozmarínom a šalvijou.

Paradajky s koňakom
4 PL majonézy utriete s 1 PL paradajkového pretlaku alebo paradajkového kečupu. Ochutíte koňakom, soľou a korením. Ozdobíte jemnými plátkami rajčiny a lístkami trebuľky.

Sardelové maslo
3 najemno nakrájané sardelové rezy zakvapkáte citrónom a utriete ich so 4 PL masla. Do masla môžte zamiešať PL nastrúhaného chrenu, kaviár alebo mletú rascu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.