Najpopulárnejšia sladkosť na svete

Ktorá sladkosť si získala najväčšiu popularitu? Určite ste si správnu odpoveď už domysleli. Áno, reč je o čokoláde. Vyrába sa z plodov kakaovníka a celý svet ju považuje za najlepšiu. Pôvod má v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika.

shutterstock_girl0920

Vyrába sa zo zrniek tropického kakaového stromu. Jeho produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. Obmieňaním prísad vznikli rôzne formy a chute čokolády. Dnes je dostupná v mnohých variantoch.  

Pozývam vás na horúcu čokoládu

Čokoláda ako nápoj sa teší svojej obľube. Každý z vás ho už určite vyskúšal. Možno už máte aj vy svoj obľúbený čokoládový nápoj. Pozrite sa, aké nápoje z čokolády ponúkajú naše kaviarne. Vyberte si z týchto druhov:   

●      nesladená čokoláda - čistý čokoládový nápoj, známy aj ako horká čokoláda

●      tmavá čokoláda -  bez mlieka ako prísady, niekedy nazývaná aj obyčajná čokoláda

●      couverture - čokoláda obsahujúca kakaové maslo najvyššej kvality a čokoládový mok

●      mliečna čokoláda - obsahuje kondenzované mlieko s 35 % pevnými zložkami kakaa

●      biela čokoláda - výrobok založený na kakaovom masle bez pevných zložiek      

●      ľadová čokoláda - pred konzumáciou je potrebné ju schladiť aspoň na teplotu cca 5 °C.

shutterstock_cokolada0920

Zdravie z čokolády

Zdraviu prospešné účinky má len čokoláda, ktorá obsahuje kakaové maslo. Menej kvalitné výrobky, ktoré sa tvária ako čokoláda, toto neobsahujú. Jej hriešne dobrá príchuť závisí od kvality kakaových bôbov.

Čokoláda patrí k energeticky bohatým potravinám. Nadmerné používanie vedie k nadváhe. Denne môžete prijať 50 gramov horkej čokolády. Má vysoký obsah flavonoidov, chráni srdce a obehový systém. Prírodné antioxidanty zlepšujú imunitu a znižujú stres. Kakao zlepšuje citlivosť na inzulín. Obsahuje množstvo živín a vitamínov. Má antibakteriálne a ďalšie priaznivé účinky.

Topí sa pri teplote, ktorá je kúsok pod hranicou teploty tela. Túto vlastnosť využívajú čokoládové fontány.

Vedeli ste, že lahodný čokoládový nápoj s aztéckym názvom „xocolatl“ si vyrábali už starí Aztékovia? Namiesto cukru používali vanilku, chilli alebo klinček. Pili ju počas významných príležitostí, napríklad pri svadbe.1

Aj Casanova veril na priaznivé účinky čokolády

V minulosti bola symbolom bohatstva, zdravia i moci. Konzumovala sa ako drahý nápoj alebo liečivá potravina. Obsahuje mnoho psychotropných látok. Práve tie majú za následok, že z nej máme dobrý pocit. Zlepšujú nám náladu a zmierňujú úzkosť. No nedáte si takéto najpríjemnejšie antidepresívum?

Obsahuje aj chemické látky, ako fenyletylamín a dopamín. Keď sa k nim pridá kofeín, centrum slasti je na vrchole. Spoločne zvýšia krvný tlak, tep a umocnia vzrušenie. Podobné pocity prežívate, keď sa zamilujete. V prípade čokolády je to láska od prvej tabličky. Aj Casanova ju považoval za afrodiziakum.

Vedeli ste, že Československo bolo počas svojej prvej republiky 3 najväčším spracovateľom kakaových bôbov na svete?2

Potešte váš maškrtný jazýček

Z čokolády sa dajú vyčarovať neodolateľné pochúťky. Milujú ich deti, ale aj dospeláci. Vyberte si torty, koláčiky, dezerty či pudingy. V ponuke je množstvo receptov, ktoré si zamilujete. Vyberiete si medzi pečenými, nepečenými, ale aj zdravými kúskami. Nájdete  spojenie čokolády s ovocím, zmrzlinou, dokonca aj so zeleninou.

Sirupy, likéry, nápoje, ale aj smoothie sú vyrobené z tejto maškrty. Všetky potrebné ingrediencie si môžete nakúpiť v Tesco. Vynikajúci výber je zaručený. Kúpite si čokolády mnohých značiek, foriem a tvarov.

Zhrnutie

Čokoláda vyvoláva v ľuďoch vášeň a dobrú náladu. Vďaka úžasným účinkom sa stala veľmi obľúbenou. Má dokonca svoje sviatočné dni, a to v júli, septembri i v novembri. V tieto dni si môžete dovoliť trošku zhrešiť a dopriať si viac ako jednu tabličku. Nájdite v nej aj vy svoje zdravie! Stala sa symbolom rôznych sviatkov. Čokoládové kolekcie sú symbolom Vianoc. Zajačiky a vajíčka zas vítajú Veľkú noc. A na Valentína sú všade čokoládové srdiečka.

Zdroje:

1.     http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/cokolada/

2.     https://www.gourmetkava.cz/sk/cokolada-139pk

Zdroj obrázkov: Dean Drobot, RESTOCK images  / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.