Kuskus

Vyskúšali ste už niekedy kuskus? Ide prevažne o africké jedlo, ktoré môžete pripraviť ako predjedlo, hlavný chod alebo na sladko, ako výživný dezert.

Kuskus (Couscous) je africké ľudové jedlo. U nás ho môžete kúpiť v Bio-obchodoch a v obchodoch s racionálnou výživou. Celozrnný kuskus je vyrobený z tvrdej pšenice, ktorá sa spracuje na krupicu a potom je formovaná do guliek, ktoré sa potom naparujú a vysušujú. Práve celozrnný kuskus obsahuje množstvo cenných látok obsiahnutých v obaloch a vlákninu. Upravuje sa podobne ako ryža a je vhodný pre rýchlu úpravu jedál. Variť ho môžete vo vývare, v mlieku, so zeleninou či mäsom. Ak ho varíte na slano vždy pridajte nejaký druh korenia, soľ a keď je uvarený tak pridajte zeleninu alebo upravené strukoviny ku konzumácii. Kuskus vždy zalejte vodou tesne nad hladinu, aby sa zbytočne nerozvaril.

Kuskus s morčacím mäsom
Po t r e b u j e t e: 200 g morčacích pŕs, 1 veľkú cibiľu, 1 malý biely jogurt, 1 malý paradajkový pretlak, 1 ČL citrónovej šťavy, kari, olivový olej, kuskus
Po s t u p: Morčacie prsia nakrájajte na drobné slíže, pridajte jogurt, paradajkový pretlak, 2PL olivového oleja, soľ a kari. Všetko premiešajte a nechajte v chladničke aspoň jednu hodinu.
Príprava kuskusu: 200 g kuskusu zalejte 3dcl vriaceho kuracieho vývaru, hrniec odstavte a prikryte asi na 5 minút, potom pridajte PL olivového oleja, premiešajte a nechajte ešte odstáť 2 minúty. Morčacie prsia pripravte na panvici (cca.10 minút), na vedľajšej panvici opečte do zlata cibuľu pokrájanú na kolieska (cca. 5 minút), nakoniec môžete všetko zmiešať aj s kuskusom alebo podávajte všetky ingrediencie zvlášť.

Kuskus so zeleninou
Po t r e b u j e t e: kuskus, rôznofarebnú papriku, pór, mrazenú zmes hrášku a kukurice, olivový olej, 1 PL masla, štipku čierneho farebného korenia, soľ
Po s t u p: papriku umyte a pokrájajte na malé kocky, na rozpálenom oleji osmažte papriku a doplnte mrazenou alebo zeleninou z konzervy bez šťavy, ochuťte korením aj soľou a nechajte podusiť 5 minút. Nakrájate na tenké kolieska pór, vložte do zmesi a chvíľku poduste. Kuskus povarte podľa návodu a pri poslednom miešaní vmiešajte maslo a podávajte so zeleninou.

Sladký kuskus
Po t r e b u j e t e: kuskus, oriešky, hrozienka, 4 jablká, 2 hrubšie plátky ananásu, škoricový cukor a cukor
Po s t u p: Umyte jablká, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kocky, potom zbavte ananás kôry a tiež ho nakrájajte na malé kocky. Všetko vložte do varnej sklenenej misy, vsypte 1 škoricový cukor, 1 PL cukru, prikryte a duste v mikrovlnnej rúre 8 minút, v polovici prípravy zmes premiešajte.
Podľa návodu uvarte kuskus v sladkom mlieku, sceďte a zmiešajte nasekanými orieškami, hrozienkami a 1PL cukru. Kuskus vložte do misiek a pridajte ovocný kompót z jabĺk a ananásu.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.