Jedálniček v lete

V letných horúčavách musíme zabezpečiť nášmu organizmu predovšetkým dostatok tekutín a prísun solí, ktoré strácame potením a strava ma byť ľahšie stráviteľná.

V tomto "záťažovom" počasí naše telo vylučuje menej tráviacich štiav, preto trávenie neprebieha tak efektívne ako v zime. V lete sa nám bridia ťažké mastné jedlá, ktoré v zime prirodzene vyhľadávame, preto menej "mastíme", vyhýbame sa „ťažkému“ mäsu, a siahame po osviežujúcich potravinách.

Ovocie a sa stalo celkom oprávnene nevyhnutnou potrebou. Ale aj dnes, keď už po celý rok môžeme zakúpiť čerstvé ovocie a zeleninu z dovozu, uprednostníme tuzemské, čerstvo nazbierané plody. Sú žriedlom aktuálnych vitamínov a stopových prvkov, takže zaradiť zopár ovocných alebo zeleninových dní nám môže len prospieť.

V letných sparnách však príde na chuť aj čerstvé kyslé mlieko, tvaroh a jogurt. Najvhodnejším nápojom je síce obyčajná voda a minerálne vody, vlažný čaj, prípadne káva nás tiež dobre osviežia. Pri fyzickej námahe (práce v záhrade, šport) a zvýšenom potení by sme mali naraz nahradiť len asi polovicu stratenej tekutiny. Neodporúča sa piť naraz veľa, ale doplniť straty tekutín až počas oddychu a to tak, že pomaly vypijeme druhú polovicu. Veľké množstvo tekutiny naraz totiž zaťažuje tráviace ústrojenstvo aj krvný obeh, najmä ak pijeme pri hlavných jedlách. Pri pohybe v horúcom počasí musíme však telu dopriať aj viac kuchynskej soli, ktorú strácame vo veľkých množstvách. Tu urobí skvelú službu pikantná letná zeleninová polievka, posolená rajčina a paprika ....
Ak nás v letných mesiacoch prepadne nechuť a pretrváva viacero dní, mali by sme zvážiť pikantnejšie dochucovanie pokrmov bylinkami a koreninami, ktoré v miernych dávkach pôsobia na náš organizmus povzbudzujúco a zároveň obohatia pokrm, pričom výdatne podporujú trávenie.
Všetci sme sa v detstve naučili ( aj metódou pokusu a omylu), že po ovocí, ktoré má tendenciu napúchať, nemáme piť vodu. Zdravá zásada však učí, že po ovocí, a platí to pre všetky druhy, by sme pol hodinu nemali piť aby sa v tráviacom trakte mohlo "usadiť".
Posledným nebezpečenstvom, ktoré na nás v lete okrem nedostatočnej hygieny číha, sú dobrodružný hubári. Huby treba spracovať ešte v deň zberu, ak sú správne uložené najneskoršie na druhý deň, pretože sa rýchlo rozkladajú a zaparia. Nahnitá, zaparená či huba inak poškodené je vždy jedovatá. Preto huby hneď očistíme, nakrájame a dáme do chladnej komory alebo pivnice. Nikdy ich nenechávame cez noc v košíku. Pri príprave húb treba mať na pamäti, že napríklad také huby s vajcom sú mimoriadne ťažkým pokrmom. Huby sa vôbec nehodia ako hlavné jedlo, ale len ako pochúťka a vôbec by sa nemali konzumovať na večeru.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.