KetoDiet: Najčastejšie otázky

Čo je to proteínová diéta? Pre koho je proteínová diéta určená? Predstavuje ketodiéta nejaké riziko? Hrozí po skončení diéty tzv. jojo efekt? Ako KetoDiet funguje? Predstavuje ketodiéta nejaké riziko? Čo robiť, ak v diétnom pláne zhreším?...

keto diet

Čo je to proteínová diéta?

Proteínová diéta, ketodiéta, ketónová diéta, ale i tradičnejšie povedané bielkovinová diéta, je už niekoľko desiatok rokov známy spôsob redukcie nadváhy a obezity, ktorý po prvýkrát začal aplikovať americký profesor G.L. Blackburn. Pri proteínovej diéte znižujete obsah sacharidov vo svojom jedálničku a vďaka tomu sa vám ľahko upraví metabolizmus – dostanete sa do ketózy.

Čo je to ketóza?

Chudnutie pri proteínovej diéte zaisťuje stav, ktorý nazývame ketóza. Ku ketóze dochádza vtedy, keď vo svojej strave obmedzíte obsah všetkých sacharidov na minimum. V tomto stave sa bude vaše telo „živiť“ z uložených zásob, t.j. svojim vlastným tukom. Ketóza nastupuje spravidla 2. — 4. deň po začatí diéty, kedy telo vyčerpá zásoby glykogénu a organizmus si ako nový zdroj energie vyberie tuky.

Pre koho je proteínová diéta určená?

KetoDiet je vhodná pre ženy i mužov. Na webových stránkach www.ketodiet.sk nájdete všetky kontraindikácie, kedy neodporúčame diétny program absolvovať. Prípadne kontaktujte najprv svojho praktického lekára a nechajte si urobiť základné vyšetrenia (v rámci bežnej preventívnej prehliadky).

Predstavuje ketodiéta nejaké riziko?

Ketodiéta nepredstavuje pre zdravého človeka žiadne zdravotné riziko. Pre pečeň, ale i pre celý váš organizmus je omnoho viac zaťažujúca dlhodobá nadváha i obezita, zlá životospráva, alebo pravidelné pitie alkoholu. Pečeň je centrálnym orgánom látkovej výmeny nášho organizmu. Je to, zjednodušene povedané, dokonalá chemická továreň. Má zásadnú rolu v metabolizme všetkých živín, ktoré sú pre telo dôležité — bielkoviny, sacharidy a tuky. V neposlednom rade má veľmi dôležitú úlohu pri detoxikácii organizmu. Pri chudnutí sa do krvi uvoľňujú toxické látky, ktoré sú obsiahnuté v tukových bunkách. A je to práve pečeň, ktorá tieto toxíny pri chudnutí spracováva.

Ako KetoDiet funguje?

Chudnúť budete pomocou jedného z 3 jednoduchých diétnych plánov, ktoré sa líšia v dĺžke trvania podľa toho, ako veľkú nadváhu či obezitu riešite. Každý diétny plán sa skladá z 3 na seba nadväzujúcich krokov, ktoré zaistia, že budete chudnúť postupne, no a zároveň sa naučíte pravidelnosti v jedle. Diétny plán BASIC (pre nižšiu nadváhu) trvá 3x2 týždne. MEDIUM (pre strednú nadváhu) 3x3 týždne a plán INTENSE (pre vyššiu nadváhu) 3x4 týždne.

Nechcem chudnúť, iba upraviť jedálniček

Produkty KetoDiet sa dajú využiť nielen pri chudnutí, ale možno ich zaradiť do zdravého jedálníčka, napríklad s 2 „ketojedlami“ za deň zaistíte svojmu telu príjem kvalitných bielkovín. Vhodné sú proteínové tyčinky (pri športe, na cesty), proteínové nápoje, alebo proteínové omelety na rýchlu večeru. S 2 proteínovými jedlami denne sa vaše telo do ketózy nedostane, viac-menej v spojení s pravidelným pohybom je ale dosť možné, že i touto cestou o pár nadbytočných kilogramov prídete.

Musím absolvovať všetky tri kroky diétneho plánu?

Áno, všetky tri kroky majú svoj zmysel. V prvom, tzv. „rýchlochudnúcom“ naštartujete svoj metabolizmus, pretože jete iba 5 proteínových jedál KetoDiet doplnených o povolenú zeleninu a zdravé tuky. Druhý a tretí sú kroky stabilizačné, kedy sa postupne navraciate k bežným bielkovinovým jedlám a racionálnemu jedálničku.

Hrozí po skončení diéty tzv. jojo efekt?

Riziko jojo efektu vzniká v prípade, ak človek absolvuje diétu, ktorá je založená na nízkom energetickom príjme a organizmus si po jej skončení začne uchovávať „zásoby na horšie časy“. Pri proteínovej diéte ale nehladujete. Je teda veľmi vhodným začiatkom redukcie a úpravy celkového životného štýlu. Udržanie váhy je vždy o prístupe k stravovaniu po ukončení diéty. Zaraďte pravidelný pohyb a dodržujte racionálny a vyvážený jedálniček. V takomto prípade sa jojo efektu nemusíte obávať.

Sú proteínové jedlá a nápoje KetoDiet bez lepku?

Áno, drvivá väčšina proteínových produktov KetoDiet je bezlepková. V e-shope ich nájdete s ikonkou BEZ LEPKU.

Už 5 dní som neschudla ani deko a ručička na váhe neklesá. Robím niekde chybu?

Ak dodržiavate doporučený diétny režim, nie je dôvod sa obávať chyby. Drobné výkyvy (i
niekoľkodenné) sú úplne bežné, predovšetkým u žien. Prvým úbytkom hmotnosti býva zadržaná voda naviazaná na tuk. Človek pociťuje celkové „spľasnutie“ a iba vtedy nastupuje redukcia tukových zásob. Je preto lepšie merať úbytky v cm na obvodoch (pás, boky, paže), než sa opakovane vážiť.

Čo robiť, ak v diétnom pláne zhreším?

Ak sa stane, že nad vami výnimočne jedlo zvíťazí, nič si nevyčítajte. To sa môže stať každému. Druhý deň vo svojom snažení pokračujte, ako by sa nič nestalo. Určite si nehovorte, že ste si chudnutie pokazili a že teraz už nemá zmysel pokračovať. Naopak.

Koľko s proteínovou diétou schudnem?

Je pochopiteľné, že vás zaujíma, koľko kilogramov zhodíte. Bohužiaľ, na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď, pretože každé telo funguje inak, a teda nemôžeme garantovať konkrétne čísla.

Môžem pri diéte cvičiť?

Pokiaľ ste boli doposiaľ zvyknutí venovať sa nejakej športovej aktivite, môžete v nej, samozrejme, pokračovať už od 1. kroku. Nový šport ale v rámci 1. kroku zaraďovať neodporúčame. Pravidelný intenzívny pohyb prichádza na rad v 2. kroku. Dĺžka trvania jednej pohybovej aktivity by nemala klesnúť pod 45 minút a mali by ste sa hýbať aspoň 3x týždenne.

Potrebujem radu, alebo podporu v priebehu chudnutia, na koho sa môžem obrátiť?

Chudnutie dokáže dať jednému zabrať, však? A pretože vás v tom nechceme nechať osamote, môžete sa na nás obrátiť vždy, kedy naša pomoc bude potrebná. Sme vám k dispozícii na
online chate priamo na webe www.ketodiet.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.