Varíme v japonskom štýle...

Príprava na železnej platni tepan pred zrakmi hostí, bola donedávna výhradne doménou len reštaurácii. Dnes si môžete týmto spôsobom pripraviť jedlo aj doma.


Tepan
je tradičným japonským prístrojom, na ktorom si ryby, mäso či zeleninu pripravíte priamo na rozpálenom povrchu z ušľachtilej ocele. Vďaka intenzívnemu kontaktnému teplu je tento prístroj ideálny na rýchle opečenie jedál a navyše im prepožičiava príjemnú arómu. Oproti predchádzajúcemu modelu je Tepan Yaki z radu CombiSet (odporúčaná cena je 1 950 eur), zhotovený z viacvrstvového materiálu s povrchom z ušľachtilej ocele. Výsledkom je perfektné, rovnomerné prenášanie tepla na pripravované pokrmy. Ďalšou zvláštnosťou sú dva výhrevné okruhy, čo vám umožní v jednej časti jedlo priamo pripravovať a v druhej len udržiavať pred podávaním na príjemnej teplote. Vďaka optimalizovanému procesu výroby pôsobí prístroj ako jeden diel. Žliabok okolo vyhrievanej plochy sa rozšíril, takže čistenie od odtekajúcej šťavy a mastnoty je omnoho jednoduchšie.


Foto: Miele


Inšpirujte sa japonským štýlom kuchárskeho umenia
Ako sme už spomínali na tepane je možné grilovať, flambovať, dusiť či len udržiavať pokrm v určitej teplote, bez použitia tuku.Tento spôsob prípravy je veľmi zdravý  a navyše umožňuje spoločný zážitok pri príprave jedál, podobne ako pri príprave fondue. Inšpirujte sa umením japonskej kuchyne, ktorá  je natoľko dôsledná, že aj podávanie jednotlivých pokrmov sa stáva estetickým zážitkom. Jednotlivé chody sa podávajú na malých miskách, ktoré zodpovedajú druhu jedla. Pre polievku sú určené malé misky a vysmážané jedlá sa servírujú na drevených miskách vyložených ručným papierom, ktorý zachytáva mastnotu. Obzvlášť vyhľadávaný pokrm samotnými Japoncami aj turistami sa nazýva Sukijaki. K príprave sa používa hovädzie mäso, ale môže byť aj hydinové alebo bravčové. Marinované mäso sa opeká a marináda obsahuje sójovú omáčku s prísadou ryžového vína a cukru. Sukijaki servírujú v malej miske s rozklepnutým vajíčkom.

Dobrú chuť a úspešné experimentovanie!












Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.