Šťastné včielky vyrábajú rýdzi med

Med má blahodárne účinky na zdravie, no napriek tomu stále sladíme viac cukrom. Na Slovensku pritom rastie počet včelárov a medy z ich včelníc sú skutočný zážitok. Zavítali sme preto za včelárom Braňom Jurčom zo včelnice Šťastné včielky, ktorá sa nachádza v katastri obce Hubina neďaleko Piešťan.

stastne_vcielky

Už z diaľky vidieť úle, ktoré sa vynímajú kúsok od lesa v krásnom prostredí na úpätí Považského Inovca, pod vrchom Skalka. Od domu Braňa Jurča je včelnica vzdialená len 4,5 kilometra, a tak si vie k nim kedykoľvek odskočiť. „Chodím si k nim posedieť, lebo ma to k nim ťahá, dokonca aj počas chladných dní, keď zimujú,“ priblíži sympatický včelár a dodáva, že pri včelách cíti zvláštny zdroj energie a v ich prítomnosti si dokáže vyčistiť hlavu. Je vraj dokázané, že ich vibrácie sa prenášajú aj na ľudí a pozitívne vplývajú na zlepšenie kvality zdravia. Začína november a včielky už zimujú. Predtým, ako sformovali typický guľovitý útvar, ktorý im pomáha prečkať chladné mesiace, ich Braňo musel nakŕmiť. Každá včelia rodina skonzumuje počas zimy až 15 kíl cukru, vo včelnici ich je pritom dokopy až 70.

vcelari_brano_miro

Včelári Braňo a Miro

Čistý med bez chémie a antibiotík

Pokiaľ si predstavujete včelára ako niekoho, kto len príde k úľu a vyberie z neho med, ste na omyle. Jednou z jeho hlavných úloh je starostlivosť o včely. „Našim včielkam pomáhame zbaviť sa klieštikov, teda parazitov, šetrnou formou bez použitia chémie alebo antibiotík, a to pomocou hypertermie. Je to v podstate revolučný prístup, ktorý spočíva vo vložení plástov so zaviečkovaným včelím plodom do termokomory na dve hodiny a ich postupným zahrievaním na teplotu, pri ktorej klieštik hynie. Takto dosiahneme med bez rôznych rezíduí, ktoré sa do neho často dostávajú pri štandardných metódach liečenia,“ približuje Braňo Jurčo.

Kakaový, škoricový aj zázvorový med

Včielky sa svojmu chovateľovi odvďačia lahodným medom. Našinci majú najradšej agátový med a medovicové medy. „Mimoriadnej obľube sa teší tiež jarný med z nektáru jarných kvetov, ovocných stromov, repky, hlohu a javora. Vďaka svojmu zloženiu rýchlejšie kryštalizuje, preto ho pastujeme, čiže meníme jeho štruktúru miešaním na jemnú pastu v špeciálnom zariadení. Takáto konzistencia je stála a je priam predurčená na natieranie na chlieb s maslom,“ hovorí včelár Braňo, ktorý včelnicu založil s kamarátom Mirom. Taktiež z neho vyrábajú ochutené medy so škoricou, zázvorom alebo holandským kakaom. Sezóna príliš nepriala medu z lipy a agátu, lebo bolo sucho a vietor vyfúkal z kvetov nektár. Posledná znáška je už tradične zo slnečnice, ale za ňou musia včelári zo Šťastných včielok kočovať, keďže rastlina nie je v dolete ich včelnice.  

pastovany_med_1123

Pastovaný med

Podpora včielok

Medy zo včelnice Šťastné včielky už tradične  kupujú firmy, ktoré ich využívajú ako vianočné darčeky pre zamestnancov a partnerov. Ich najväčším odberateľom je ale slovenský potravinový reťazec KRAJ, ktorý v rámci projektu Med z našich úľov podporuje včelárske remeslo na celom Slovensku. Vo včelnici má adoptovaných 20 úľov a na zazimovanie včielok jej venoval viac ako tonu cukru. Na fakt, ako dobre si včely oddýchnu, vplýva tiež viacero faktorov. Jedným z nich sú aj silvestrovské oslavy. „Včielky zle reagujú na pyrotechniku i ohňostroje, ktoré môžu mať na ne negatívny dopad. Keďže môže dôjsť k narušeniu zimného chumáča, čiže guľového útvaru, v ktorom zimujú,  prichádzajú o teplo. Keď sa zobudia, viac jedia zásoby, a o to viac sa im plní výkalový vačok, ktorý musia na jar vyprázdniť. Môže sa teda stať, že keby bola krutá zima, tak by vonku uhynuli,“ mieni včelár Braňo. Pokiaľ máte radi prírodu, včely viete podporiť už len tým, že Nový rok privítate prskavkami. Samozreme, medom si môžete osladiť život kedykoľvek.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.