Viedeň a Salzburg zo svojej sladkej stránky

Napísal Rakúska Turistika 29. september 2022

Maria Scholzová a Christian Mayer sú hrdými majiteľmi utešených obchodov s cukrovinkami vo Viedni a Salzburgu. Všetko zmenil rok 2012, kedy sa v nich prebudila láska k starej tradícii výroby cukroviniek.

christian_mayer

Viedenská cukrovinkáreň Zuckerlwerkstatt - Die Zuckerlwerkstatt (c) Astrid Schwab

Zuckerlwerkstatt: Milujeme to, čo robíme!

"Stačilo hádam ani nie desať sekúnd v obchodíku vo Švédsku a bolo rozhodnuté,“ rozpráva o svojom zážitku Christian Mayer. „Vône, farby a neopísateľná rozmanitosť cukríkov nám úplne učarovali. V malej manufaktúre na výrobu cukroviniek na ďalekom severe sme strávili nespočetné hodiny a remeselná výroba na nás urobila taký dojem, že sme začali snívať o vlastnom obchode u nás doma.“

Netrvalo dlho a sen sa stal skutočnosťou: po mnohých rokoch v srdci Viedne tak znova otvorila svoje brány manufaktúra na výrobu cukroviniek. Výber vhodného miesta Christian neprenechal náhode, a tak jeho vysokokvalitné kreácie nájdeme od roku 2013 v prvej výškovej budove Rakúska priamo v uličke Herrengasse v 1. viedenskom obvode.

Oživenie pôvodných tradícií – výroba cukríkov na prelome storočí

Všadeprítomná opojná vôňa roztopeného cukru naznačuje, že výroba lahodných maškŕt je v plnom prúde. Maria a Christian naučenými pohybmi formujú z mäkkej cukrovej masy jedinečné umelecké diela. Christian zručne vyšvihne masu na hák, aby zapracoval tisícky bubliniek vzduchu, vďaka ktorým cukríky na konci tak perfektne praskajú. Vyzerá to tak, akoby nikdy nerobili nič iné.

„Také jednoduché to žiaľ nebolo,“ smeje sa Christian. „Keďže toto tradičné remeslo dávno vymrelo, majstrov sme hľadali veľmi dlho. Maria a ja sme sa naučili techniku starú 150 rokov,” vysvetľuje Christian Mayer, „aby sme dokázali ručne vyrábať dávno zabudnuté druhy cukríkov, ako sú mandle v karameli či hodvábne plnené cukríky.”

Kráľovskou disciplínou je však vytváranie malých umeleckých diel vo vnútri cukríkov s motívmi. Vznikajú tak malinké kvietky, zvieratká, symboly alebo dokonca písmenká.

Keď sa Maria a Christian rozhodli vstúpiť do cechu cukrovinkárov, začali po celom svete hľadať niekoho, kto by ich naučil toto staré remeslo, ktoré vymrelo už takmer pred 60 rokmi.

Šťastie sa na nich prekvapivo usmialo doma v Rakúsku. Natrafili tu okrem iných na Fritza W. Hellera, posledného šéfa legendárnej Hellerovej fabriky na cukrovinky vo Viedni.

Vzácna návšteva v manufaktúre Zuckerlwerkstatt

Zuckerlwerkstatt Christiana a Marie bola otvorená iba niekoľko mesiacov, keď do obchodu vstúpil starší pán s dvoma veľkými papierovými taškami. Predstavil sa ako Fritz Heller a so slovami „myslím, že by sa vám to mohlo hodiť,“ vytiahol z tašky 120 rokov staré katalógy viedenskej výrobne cukroviniek Heller.

Heller je posledným členom rodiny, ktorá viedla cukrovinkáreň vo štvrti Favoriten. Tento rodinný podnik založili v roku 1891 Gustav a Wilhelm Heller. Už o niekoľko rokov neskôr sa mohli pochváliť nielen prestížnym titulom dodávateľa cisársko-kráľovského dvora, ale aj zriedkavejšou výsadou, ktorá im umožňovala dodávať výrobky priamo do súkromných komnát cisára a na základe jeho osobnej objednávky. V roku 1971 táto viedenská firma s bohatou tradíciou zanikla v dôsledku fúzie.
„Naším najväčším pokladom,” žiari Christian, „je originálny katalóg firmy Heller z roku 1898, ktorý nám priniesol Fritz Heller. K najkrajším edíciám v našom sortimente patria nepochybne originálne Hellerove cukríky, ktoré vyrábame podľa predlôh z tohto katalógu.“

heller

Viedenská cukrovinkáreň Zuckerlwerkstatt - dvojbalenie Hellerových cukríkov (c)Die Zuckerlwerkstatt

„Naším najväčším pokladom,” žiari Christian, „je originálny katalóg firmy Heller z roku 1898, ktorý nám priniesol Fritz Heller. K najkrajším edíciám v našom sortimente patria nepochybne originálne Hellerove cukríky, ktoré vyrábame podľa predlôh z tohto katalógu.“ - Christian Mayer

Otvorená dielňa: pozerajte a žasnite!

Keď budete cez týždeň prechádzať uličkou Herrengasse, určite pred lákavými výkladmi obchodu Zuckerlwerkstatt objavíte strapec detí s tvárami nalepenými na skle. „Keď sme zakladali našu Zuckerlwerkstatt bolo pre nás veľmi dôležité, aby sa návštevníci mohli pozerať, ako vyrábame cukríky a cítiť tak našu lásku k tomuto remeslu,“ rozpráva Christian. Láska, radosť a zanietenie patria totiž k hlavným prísadám týchto drobných sladkých radostí.

„Myslíme si, že našu lásku je cítiť v každom jednom cukríku. A každý deň vidíme nanovo, že naši zákazníci túto chuť milujú, keď z obchodu odchádzajú s blaženým úsmevom na perách. Vďaka asi 300 rôznym prírodným rastlinným extraktom hýria naše cukríky pestrými farbami. Červená je napríklad z višní, červených reďkoviek a čiernej mrkvy. Každého dodávateľa poznám osobne, veľmi starostlivo vyberám prísady a nič neponechávam na náhodu.”

„Plná záhad je najmä výroba nášho želé,” usmieva sa lišiacky Christian, „keď pracujeme okrem iného s tajomstvami opradenou bylinkovou zmesou z 18. storočia, ktorú kedysi vyrábali vo viedenskej lekárni Saint Charles. Táto „zázračná bylinková zbraň“ predstavuje kombináciu éterických olejov z citrónov, škorice, klinčekov, rozmarínu a eukalyptu.

Zuckerlwerkstatt vzdáva poctu zaniknutej tradícii typických viedenských manufaktúr na cukrovinky – voľakedy ich v rakúskom hlavnom meste existovalo až 400.

„Spoliehame sa na tradičnú, 100 % ručnú výrobu cukroviniek,“ hovorí Christian, „ktorej sa zákazníci môžu celkom zblízka prizerať a sledovať nás pri remesle každý deň. Dbáme na to, aby sme spracovávali iba regionálne suroviny.” Manufaktúra Zuckerlwerkstatt preto získala pečať kvality  AMA GENUSS REGION udeľovanú podnikom, ktoré venujú mimoriadnu pozornosť pôvodu a kvalite surovín a výrobkov.

V uličke Herrengasse môžete pravidelne vidieť ľudí, ktorí sa zlákaní príjemnou vôňou v okolí vyberú hľadať jej zdroj. Malí i veľkí potom s údivom vstúpia do pestrého a voňavého sveta cukríkov, kde na svoju veľkú radosť môžu naživo pozorovať, ako neodolateľné dobroty vznikajú priamo pred ich očami.

„Sme veľmi šťastní, že sme mohli oživiť túto jedinečnú tradíciu a že máme taký úspech u detí i dospelých,“ hovorí s hrdosťou Christian.

TIP: Sladká cesta do minulosti

Ak chcete byť svedkom zvláštneho a fascinujúceho putovania cukru, nemali by ste obísť mestečko Tulln an der Donau. Od úplných začiatkov v staroveku tu budete sledovať históriu cukru až po jeho modernú výrobu v súčasnosti. V rakúskom Múzeu cukru nájdete odpoveď na každú „sladkú“ otázku.

Viac informácií>>

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.