Servírujte jedlo ako v tej najlepšej reštaurácii

Napísal TS Gorenje 21. január 2021

Nenápadne vycibrený vzhľad podávaného pokrmu je trefou do čierneho ešte predtým, než vidlička vkĺzne do jedla. Pokrm, ktorý servírujete, by mal totiž lahodiť nielen jazyku, ale aj oku. V podstate platí jedna rada nad zlato: menej je zvyčajne viac.

chefs_specialties_sous

Postupujte podľa týchto šiestich jednoduchých pravidiel vysokej gastronómie a – voilà – váš tanier je pripravený očariť nielen vašich hostí.

1.   Čisté a lesklé

Teplé jedlo si žiada nahriaty tanier, ale napríklad zmrzlina potrebuje naopak tanier vychladený. Vždy by však mal byť dokonale čistý a lesklý. Tí najväčší profesionálni majstri kuchyne používajú osvedčený trik: zmiešajte jeden diel vody s jedným dielom bieleho octu, nastriekajte na tanier, potom otrite čistou utierkou a vyleštite.

Veľkú službu vám však poskytne kvalitná umývačka – taniere i sklo budú vždy žiariť čistotou. A i keď si pozvete na oslavu veľa hostí, nestane sa vám, že nebudete mať na čom podávať dezert. „Nové umývačky Gorenje SmartFlex majú veľmi nadštandardnú kapacitu až 16 súprav riadu. A s funkciou SpeedWash ušetríte čas – napríklad hodinový program môžete skrátiť na rekordných 15 minút. Tento program sa výborne hodí na umytie veľkého množstva menej zašpineného riadu,“ hovorí Jana Neuszerová, špecialistka značky Gorenje. Môžete sa tak smelo podeliť o vaše kulinárske kreácie s väčším počtom hostí.

„Ak vám leží na srdci naozaj dôkladná čistota a bezpečie, je tu funkcia ExtraHygiene, ktorá v kombinácii s intenzívnym programom odstráni pri teplote 75 °C väčšinu baktérií. To sa hodí v domácnostiach s malými deťmi alebo aj v súčasnej situácii, keď je zvýšená hygiena namieste,“ dodáva Jana Neuszerová.

2.   Elegantná biela

Pokrm, ktorý podávate, by mal hrať na tanieri hlavnú úlohu. Keď zvolíte elegantný biely, veľký, hladký tanier, nemôžete tým nič pokaziť. Relatívne bohatá porcia a žiarivo biele pozadie dá jedlu vyniknúť a dostanete ho do centra pozornosti, zatiaľ čo malá porcia a dostatok voľného priestoru ponúka nepreberné možnosti kreativity pri zdobení.

3.   Kontrastné farby

Aby boli podávané pokrmy príťažlivé, je harmónia farieb rovnako dôležitá ako harmónia chutí. Pri zdobení jedla je dobré mať plán. Mali by ste sa dopredu rozhodnúť, či použijete čerstvú zeleninu, kúsky ovocia, bylinky a doplníte ich svetlými kvetmi, orechami či kreatívnymi omáčkami. Dôležité je však opäť dodržať pravidlo – menej je viac.

gorenje_friends

Foto: Gorenje

4.   Servírovanie

Typ servírovaného pokrmu vždy diktuje tvar a voľbu taniera. Dovolené je všetko – od drevenej dosky cez keramickú misu či sklenenú tácku až po chlebové misky. Tanier doplnený ostatnými servírovacími nádobami však predstavuje neotrasiteľnú klasiku.

5.   Usporiadanie pokrmu

Tvarovaný okraj taniera je hranicou, za ktorú by ste už s vašou tvorivosťou nemali zájsť. Ale pozor – je povolená väčšia voľnosť v aranžovaní jedla na výšku. Navŕšiť, poskladať a ďalej komponovať. Čím vyšší je pokrm, tým viac pozornosti upúta.

6.   Nepárne čísla

Možno vás to prekvapí, ale okrem farieb, tvarov a chutí sú pri podávaní pokrmov dôležité aj čísla. Nepárne čísla vyzerajú lepšie – a to čo sa týka počtu servírovacieho riadu na stole i vlastnej úpravy podávaného jedla na tanieri. Aj to robí jedlo estetickejším, zaujímavejším a príťažlivejším.

Zoznámte sa s novinkou

Nová vstavaná plne integrovaná umývačka riadu Gorenje GV672C62 si so štandardnou šírkou 60 cm poradí s neuveriteľnými 16 súpravami riadu, ktorý dokonale umyje a usuší. Riad môžete ukladať do spodného a stredného koša aj do špeciálnej príborovej zásuvky. Pred odjazdom na víkend alebo keď budete mať viac hostí oceníte funkciu SpeedWash, s ktorou ušetríte veľa času. Keď napríklad zvolíte hodinový program spoločne s funkciou SpeedWash, budete mať čistý riad už za rekordnú štvrťhodinu. Funkcia ExtraHygiene zase zvýši teplotu vody o 5 °C, a v kombinácii s intenzívnym programom umožňuje umývanie pri teplote 75 °C – tá je dostatočne vysoká na elimináciu väčšiny baktérií. Funkcia TotalDry zase zabezpečí dokonale suchý riad bez kvapiek vody: po umytí riadu sa pootvoria dvierka umývačky, aby mohla prirodzene odísť zvyšková para a riad dokonale uschol s úsporou energie i času. O aktuálnom priebehu umývacieho programu vás bude informovať svetelný signál premietaný na podlahu. V prípade úniku vody uzavrie funkcia Aqua Stop prívod vody a čerpadlo odčerpá zvyškovú vodu v umývačke. Umývačka má aj vnútorné osvetlenie a praktický samočistiaci filter – automatický systém odstráni zvyšky jedla, a zamedzí tak nesprávnemu chodu spotrebiča. Na tichý invertorový motor PowerDrive je predĺžená 10-ročná záruka. Umývačka patrí do najúspornejšej triedy A+++ a je extrémne úsporná aj spotrebou vody – plnú umývačku riadu dokonale umyje už s 6,9 l vody. Odporúčaná cena je 649,00 EUR.  Viac informácií: www.gorenje.sk

gorenje_dw_ambient_

Foto: Gorenje

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.