Koňak...

...čiže liehový nápoj vyrobený destiláciou vína, bol pomenovaný podľa francúzskeho mesta Cognac. Kedy a prečo prišlo k prvej destilácii vína, nikto presne nevie.

>> Móda >> Aktuálne >> Koňak...

Kvalitný koňak, t.j. ten najjemnejší vínny destilát, sa vyznačuje (ako víno) "vznešenosťou a štýlom". Tak ako vinári, ktorí dorábajú kvalitné vína, aj výrobci koňaku prezentujú svoju prácu ako najvyššie umenie...
Kedy a prečo prišlo k prvej destilácii vína, nikto presne nevie. Podľa niektorých zdrojov sa nízkoalkoholické víno pri prevoze ľahko kazilo, a tak sa ho obchodníci z Nizozemska rozhodli po vylodení destilovať. Podľa druhej legendy sa vínny destilát začal pridávať do pitnej vody určenej pre námorníkov, aby bola naozaj pitná.
Či už to bolo tak alebo onak, koňak sa stal vyhľadávaným tovarom a na prelome 17. a 18. storočia sa v západnej časti Francúzska, severne od Bordeaux (významnej vínnej oblasti) zaoberal destiláciou takmer každý - od vznešených feudálov cez dedinských kňazov až po sedliakov.

História "koňakových domov": Na pomedzí 18. a 19. storočia mali v rukách výrobu koňaku a obchod s ním najmä "cudzí protestanti", ktorí vybudovali (najskôr medzi svojimi spoluvercami) dobrú obchodnú sieť. V "koňakovej oblasti" sa usadil napríklad James Delamaina, Jean Martel, Richard Henessy, Thomas Hine a Jean-Antoine Otard de la Grange.
Prvé koňaky dostali názvy podľa svojej farby: hnedý (prisládzaný melasou) a biely (kvalitnejší, bez melasy); neskôr sa koňaky začali označovať podľa mena výrobcu alebo miesta pôvodu.
Pravé koňaky sa vyrábali iba z troch druhov hrozna (ugni blanc, blanche, colombard), ktoré sa rodili v šiestich francúzskych regiónoch (Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Sois a Bois Ordinaies). Destilované vína z iných oblastí dostali názov brandy (vínovica).

Tip: V prípade, že neholdujete alkoholu, môžete kvalitný koňak využiť ako darček. Základnú rozlišovaciu informáciu u koňakov prinášajú ich značky, no nie je zlé vedieť pri kúpe dešifrovať aj ďalšie "osobné údaje" týchto vínnych destilátov:
- V.S. (Very Special) je označenie pre kategóriu trojhviezdičkového koňaku (5 až 7 ročný koňak)
- V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) označenie pre 10 až 12 ročný koňak, V.O. (very old), Reserve 
- Napoléon, XO, Extra, Hors d`Age sú označenia pre koňaky, ktoré môžu byť zmesou 15 až 45 ročných koňakov
- Fine Champagne je označenie pre zmes koňakov zo spomínanej oblasti Grande Champagne a Petite Champafne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.