Víno a kvalita

Minulý rok bol z vinárskeho hľadiska naozaj vydarený - ponúka kvalitu, aká tu už dávno nebola... Ročník 2002 sa teda zaradil k špeciálnym ročníkom.

>> Móda >> Aktuálne >> Víno a kvalita

Minuloročnou zimou, t.j. prirodzenou selekciou prešli len tie najlepšie rastliny viniča a daný fakt vytvoril základ pre celkom špeciálny ročník vína: Vďaka vysokému obsahu extraktívnych látok, optimálnemu pomeru kyseliniek a alkoholu je ročník 2002 predurčený na archiváciu. Vysoká kvalita vín sa týka bielych aj červených odrôd. Milovníci vína by mali venovať pozornosť hlavne odrodám Chardonnay a Sauvignon, u červených vín Cabernet Sauvignon.

Čo by sme mali vedieť o víne?
Od 1. januára 1997 nadobudol účinnosť zákon NR SR č. 332/1996 Z. z o vinohradníctve a vinárstve. Zrušil dovtedajšie triedenie odrôd a za určujúce kritérium kvality hrozna stanovil cukornatosť. Najnižšou hranicou je 13 stupňov NM, t.j. 13 kg cukru na 100 litrov muštu. Mušt s nižšou cukornatosťou sa na výrobu vína použiť nemôže.
Ak si teda chcete kúpiť kvalitné víno, mali by ste venovať pozornosť údajom uvádzaným na etiketách vínových fliaš...
Stolové víno je vyrobené z hrozna s minimálnou cukornatosťou.
Hrozno, z ktorého sa vyrábajú akostné vína, musí mať cukornatosť nad 16 stupňov NM, pričom rozoznávame tri druhy: odrodové, značkové a výberové vína s prívlastkom (posledné v poradí sú najkvalitnejšie); prívlastky okrem cukornatosti určujú aj niektoré špecifiká zberu, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú chuť vína.
Kabinetné vína sú z hrozna s cukornatosťou najmenej 19 stupňov NM; označenie neskorý zber znamená, že víno je z hrozna zberaného po období hlavného zberu s cukornatosťou najmenej 21 stupňov NM; výber z hrozna zodpovedá neskorému zberu s cukornatosťou najmenej 22 stupňov NM a je zo starostlivo vybraného hrozna bez chybných bobúľ; bobuľový výber pochádza z prezretého hrozna s cukornatosťou najmenej 25 stupňov NM a hrozienkový výber z prezretých a zhrozienkovatených bobúľ (cibéb) s cukornatosťou najmenej 29 stupňov NM; z kvalitného hrozna zbieraného pri poklese teplôt pod -3 stupne Celzia vzniká víno s cukornatosťou najmenej 27 stupňov NM a označuje sa ako ľadový výber.

Na zdravie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.