Likér...

...jeho základ tvorí neutrálny alkohol (lieh), ktorý je dochucovaný rôznymi príjemnými ingredienciami a každý má svoj originálny recept a legendu.

>> Móda >> Aktuálne >> Likér...

Prvé likéry vyrobili mnísi, ako lieky, ktoré sa podávali vo forme kvapiek. Na upokojenie žalúdka a celkové povzbudenie organizmu.
Absint sprevádza množstvo povestí a záhad, pretože bol likérom umelcov a bohémov. V týchto umeleckých kruhoch 19. a začiatku 20. storočia bol obľúbený, pretože vyvolával halucinácie. Má výraznú anízovú chuť s príchuťou feniklu. Obsah alkoholu v Absinte je až 70% v ostatných likéroch je od 14%.

Likéry poznáme:
- Bylinkové, Korenené, Horké
- Ovocné
- Emulzné
- Whisky likéry
- Crémes
- Krémové
- Seeds and Nuts

Bylinkové, Korenené, Horké likéry
Základom výroby sú byliny a korenia v spojení s ovocím či ingredienciami ako sú med alebo éterické oleje. Majú dlhú tradíciu, liečivé účinky a receptúry sa dedia z generácie na generáciu. Známy je francúzsky Pastis, ktorý sa vyrába maceráciou veľkého množstva bylín a má anízovú príchuť.

Ovocné likéry
Základom je neutrálny alkohol (lieh), chuť je závislá od druhu použitého ovocia , vo forme ovocného destilátu alebo šťavy. Najznámejší ovocný likér je Griotka výraznej chute čerešní a višní. Curacaou je označenie pre likéry z pomarančov.

Emulzné likéry
Obsahujú čokoládu, smotanu, kakao alebo vajíčko a sú spracované s alkoholom a dosladené cukrom.

Whisky likéry
Tieto likéry sa vyrábajú na báze whisky pridaním prírodného produktu.

Crémes likéry sú charakteristické svojim vysokým obsahom alkoholu a cukru na 1liter. Môžu sa prisladzovať cukrom, medom, glukózou alebo kandizovaným cukrom. Základom výroby sú byliny, jadrové plody a ovocie.

Krémové likéry sú vyrábané na báze smotany, prichutené napríklad čokoládovými alebo orieškovými ingredienciami. Sú jemné, husté a sladké.

Seeds and Nuts sú likéry spracované na báze kôstkových plodov, orechov, mandlí a rôznych semien. Chutný likér Amaretto, pôvodom taliansky likér je vyrobený zo sladkých a horkých mandlí, marhuľových jadier, vanilky a ďalších korenín.

Tip na drink:

Čokoládové pohladenie: Použite 3cl čokoládového likéru, 3cl rumu, 1cl smotany na šľahanie, 1 kávovú lyžičku medu, kocky ľadu. Do šejkra s kockami ľadu dajte všetky suroviny, poriadne premiešajte a podávajte do koktailového pohára. Na záver môžete dozdobiť hoblinkami čokolády.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.