Čokoláda... (IV.)

...bola v minulosti považovaná za liek na rôzne neduhy... Na "podozrení", že podnecuje milostné vášne a predlžuje život sa trvá dodnes...

>> Móda >> Aktuálne >> Čokoláda... (IV.)

Kým vznikne čokoláda...

Plody kakaovníka sa zbierajú do dvoch týždňov od dozretia. Vylúpnuté semená sa najskôr fermentujú (proces enzýmového kvasenia), aby sa zbavili priveľmi horkej chuti a zbytkov dužiny - uložia sa na zem prikrytú lístím alebo do "potných komôr", t.j. jám určených na fermentáciu.
Výsledok fermentácie je rozhodujúci pre konečnú kvalitu kakaových bôbov. Nesprávne fermentované bôby totiž obsahujú priveľa trieslovín; správne fermentované bôby získajú typickú farbu a príjemnú čokoládovú vôňu. Cesta za kvalitou však týmto nie je u konca. Následne kakaovým bôbom "hrozí" neadekvátne sušenie (prirodzené alebo v sušičke)...
Nakoniec sa bôby spracovávajú v bubnových pražiarňach (pri teplote okolo 100 stupňov Celzia). Upražené bôby sa drtia a drť sa melie, čím vzniká základná surovina pre výrobu kakaového prášku a kakaového masla (ktoré sa získava lisovaním).

Čokoládová pena
P o t r e b u j e t e : 300 ml šľahačky, 1 lyžicu práškovej želatíny, 175g čokolády, 4 kocky ľadu, 175 ml mlieka, 60g práškového cukru, lyžičku mandľovej esencie, šľahačku, pražené strúhané mandle.
P o s t u p : Do hrnca nalejte polovicu šľahačky a rovnomerne ju posypte želatínou. Nechajte 5 minút stáť. Potom postavte hrniec na mierny oheň a občas premiešajte (kým sa nezačnú tvoriť bublinky). Následne horúcu zmes nalejte do mixéra, pridajte kúsky čokolády a zmixujte na hladkú hmotu. Pridajte do nej kocky ľadu, mlieko, cukor, mandľovú esenciu, zvyšok sladkej smotany a opäť zmixujte. Nakoniec čokoládovú penu nalejte do pohárov a odložte na cca 4 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobte šľahačkou a strúhanými mandľami.

Čokoládové košíčky
P o t r e b u j e t e : 350g horkej čokolády, 300 ml šľahačky, 90g masla, 2 lyžice pomarančového likéru, 18 košíčkov z lineckého cesta, pomarančovú kôru.
P o s t u p : Nechajte čokoládu roztopiť na panvici a postupne do nej pridávajte maslo a šľahačku. Všetko dobre vymiešajte, aby vznikol hladký čokoládový krém. Po odstavení pridajte do krému likér a znovu dobre vymiešajte. Zmes uložte na cca 3 hodiny do chladničky a niekoľkokrát ju počas chladenia premiešajte. Nakoniec čokoládu rozdeľte do pripravených košíčkov pomocou zdobiaceho vrecka. "Dielo" ozdobte jemnými pásikmi pomarančovej kôry.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.