Nežiadúce znamienka

Pri pohľade z okna, či do kalendára je jasné, že leto sa blíži k svojmu koncu. Je na čase, aby sme začali aj s ošetrením nášho tela a pokožky po skončení slnečných dní.


Slnečné žiarenie vs. naša koža
Jednoznačne najviac dostala zabrať naša pokožka, preto je na mieste, aby sme začali práve s ňou. Ochranné, omladzovacie a vyživujúce krémy by mali byť samozrejmosťou.  Slnečným žiarením sa však tvorí aj veľké množstvo znamienok, ktoré sú často krát nebezpečné. Uvažovali ste už nad riešením tohto problému?

Napriek tomu, že o hnedých bodkách na našom tele sa často krát hovorí ako o znamienkach krásy, nie vždy sú skutočne pekné. Nehovoriac o tom, aké veľké riziko prepuknutia vážnej choroby v sebe nosia. V súčasnosti je preto na mieste uvažovať nad ich odstránením.

Čo sú znamienka?
V podstate ide o veľké množstvo buniek, ktoré má schopnosť pigmentácie. Niektoré znamienka máme od narodenia, ak však nemenia tvar ani farbu, nie sú pre nás nebezpečné. Horšie je to však pri nových znamienkach, ktoré sa nám na tele objavia, keď to preháňame so slnkom.  Hoci si to ani nepripúšťame, odborníci tvrdia, že dnes sú badateľné u tridsiatnikov také zmeny na koži, ktoré boli predtým typické u sedemdesiatnikov. Čo sa samotných znamienok týka, nebezpečné sú všetky tmavé pigmentové znamienka, hoci aj tá najmenšia čierna bodka. Pozor na to,  ak nás znamienko svrbí, páli alebo krváca, je to už zlé, každopádne treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Ako predísť chorobe? Prevenciou!
Znamienka sú samé o sebe veľkým strašiakom. Preto ak s nimi nechceme bojovať, keď nám už môže ísť o život, mali by sme dbať na prevenciu. V prípade odstránenia jednotlivých znamienok existuje niekoľko spôsobov, ako na to. Priebeh je jednoduchý. Každé znamienko sa najprv vyšetrí a následne sa rozhodne, akým spôsobom sa odstráni.

Tri metódy odstránenia
Šetrnou a rýchlou metódou je použitie laseru, tá sa však používa len vtedy, keď si znamienko nevyžaduje hĺbkové vyrezanie. Spomínané vyrezanie je druhý spôsob, ktorý sa pri odstraňovaní znamienok používa. Tretia metóda je vypaľovanie, po ktorom však ostáva jazva ako po ohorku cigarety. „Zákroky sa vykonávajú v miestnom znecitlivení a trvajú niekoľko minút. Vo väčšine prípadov je potrebný výber stehov na 7. až 14. deň  po výkone v závislosti od lokalizácie. Pokiaľ sa zákrok vykonáva laserom, stehy sa nepoužívajú a ďalšia kontrola nie je nevyhnutná,hovorí MUDr. Zdenko Zamboj z kliniky Belleza v Trnave. 

Kedy?
Ako sme v úvode článku spomínali, starostlivosť o pokožku je po lete nevyhnutná. A tak je to aj s odstraňovaním znamienok. Rozhodne by ste ich mali absolvovať v chladnejších mesiacoch. Nie je totiž dobré, aby sa rana po zákroku vystavovala slnečnému žiareniu, čo v zime nie je problematické.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.