Očné viečka... (II.)

...patria k najjemnejším častiam tváre, ktoré najrýchlejšie starnú a zároveň znášajú najväčšiu záťaž pravidelného denného líčenia...

>> Móda >> Aktuálne >> Očné viečka... (II.)

Jemná pokožka očných viečok a okolia očí si vyžaduje nielen špeciálnu starostlivosť, ale aj preventívny prístup. Pokiaľ sa blížite k "veku prvých vrások" (vrásky sa zvyčajne objavujú v poradí - okolie očí, čelo, oblasť nad hornou perou a pri kútikoch úst), zaraďte do svojho programu "preventívnu triádu", ktorú tvorí: 1. Ochrana. 2. Jemné odličovanie. 3. Pravidelná výživa (zvonku i zvnútra).

Ochrana jemnej pokožky okolo očí sa spája s ochranou zraku; to znamená:
- Noste kvalitné slnečné okuliare, ktorými zabránite prižmurovaniu očí a ataku vysušujúcich slnečných lúčov.
- V prípade zhoršujúceho sa zraku prestaňte zaostrovať žmúrením, dajte si vyšetriť zrak a noste okuliare. Ak sa rozhodnete pre kontaktné šošovky, dajte si spraviť aj "falošné" dioptrické okuliare, ktoré pri nepriaznivom počasí ochránia oči a pokožku okolo nich pred prachom a vysušujúcim vetrom.
- Zredukujte sledovanie televízie, prácu s počítačom, vplyv klimatizácie, požívanie alkoholu a ponocovanie. Rovnako dôležité je nepoužívať lacné, nekvalitné líčidlá.
- Vyhýbajte sa kozmetičkám a vyzážistom, ktorí s pokožkou okolo očí zaobchádzajú ako s pracovným materiálom a nie ako s výnimočne krehkým tkanivom.

Jemné odličovanie je alfou a omegou správneho pestovania pokožky:
- Nepravidelné či nedostatočné odličovanie vedie k zanášaniu pokožky nečistotami a jej rýchlejšiemu vädnutiu; príliš "dramatické" odličovanie pokožku zasa zbytočne namáha, naťahuje a dráždi.
- Na pokožku tváre nikdy nepoužívajte mydlo a vodu z vodovodu. Pokiaľ však v určitej situácii nemáte inú možnosť, vynechajte z procesu čistenia pokožku okolo očí, ktorá je približne 15-krát jemnejšia ako ostatná pokožka tváre.
- Nenechajte si nahovoriť, že na čistenie tváre a okolia očí "musíte" používať prípravok tej značky, ako je váš ošetrujúci krém. V rámci každej značky existujú viac i menej vydarené produkty a netreba tiež zabúdať na to, že každý z nás potrebuje niečo iné.
- Čistiace pleťové mlieka, krémy a gély z tej lacnejšej, "neznačkovej" kategórie (na rozdiel od dekoratívnej kozmetiky) nebývajú o nič horšie, než tie značkové; v niektorých prípadoch sú dokonca lepšie.

Pravidelná výživa očných partií je od "dvadsiatky" nevyhnutná:
- Aj keď sa vám zdá, že vaša pokožka znesie takmer všetko a takmer nič nepotrebuje, neokrádajte ju o pravidelný odpočinok a ošetrujúci krém, ktorý premastí jej vrchné vrstvy a zabráni zbytočnému vysušovaniu.
- Mladšia pokožka (vrátane pokožky okolo očí) nepotrebuje žiadne drahé krémy; stačí jej športový, stredne mastný krém, na ktorý dobre reaguje. Dôležitá je však pravidelnosť! Mnohí odborníci dokonca úplne popierajú význam drahých krémov s prídavkami od výmyslu sveta a pokladajú túto produkciu len za biznis. Najdôležitejší je podľa nich faktor p r a v i d e l n é h o premastenia vrchných vrstiev pokožky a správna životospráva.

Tip:
Využite všetky voľné dni (ktoré strávite doma) na dôkladné premastenie "krízových" partií tváre a po odsatí nevsiaknutého krému obrúskom si opätovne nakrémujte okolie očí, hornej pery a kútiky úst. Čiastočne tým vykompenzujete nedostatočnú produkciu zníženého počtu mazových žliaz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.