Ako sa zbaviť chĺpkov

Nežiadúce ochlpenie trápi nie len ženy, ale aj mužov. V letných, horúcich dňoch si potrebu odstraňovania chĺpkov uvedomujeme viac. Nie je to však problém iba teplých dní. Nežiadúce chĺpky nás vedia potrápiť aj v chladnejších dňoch. Našťastie už existuje množstvo rôznych možností, ako sa s týmto problémom vyrovnať.

 

body_0119

Holenie so žiletkou

Najbežnejší a najrýchlejší spôsob na odstraňovanie chĺpkov je určite holenie žiletkou. Holiť sa dá buď na sucho, predtým treba použiť peeling, alebo na mokro, pomocou holiacej peny, alebo krému. Holenie na mokro je najbežnejší najmä preto, že ide o najlacnejší spôsob na odstraňovanie nežiadúceho ochlpenia. Použiť sa dá na celom tele a je bezbolestný.

Má ale aj svoje nevýhody. Tým, že sa odstraňuje iba chĺpok nad kožou bez korienka sa stane, že znova začne vyrastať už takmer za chvíľu, po pár hodinách. Na druhý deň sa pre pocit hladkej pokožky, musíte oholiť znova. Taktiež sa pri tomto spôsobe môžete škaredo porezať, najmä keď máte na pokožke nejaké chrasty, alebo máte príliš ostrú, alebo príliš tupú žiletku.

Chemická depilácia

Na tento spôsob odstraňovania chĺpkov sú určené depilačné krémy, alebo depilačné gély. Tieto depilačné prostriedky fungujú tak, že chemicky narušujú časť chĺpku, ktorý po určitom čase, sa dá odstrániť pribalenou pomôckou. Dôležité je pri tomto spôsobe poriadne čítať príbalový leták. Výhodou tejto depilácie je to, že aj keď sa neodstraňuje chĺpok aj s korienkom, hladká pokožka vydrží dlhšie, ako pri bežnom holení žiletkou.

Nevýhoda je tá, že môže vzniknúť alergická reakcia, ktorá sa môže prejavovať  mierne, alebo aj vážnejšie. Pri odstraňovaní chĺpkov v smere rastu, môže hroziť, že vám budú chĺpky zarastať. Naopak pri odstraňovaní v proti smere, nebude pokožka taká hladká, ako by ste chceli.

Vosky a epilátory

V prípade voskov ide o najstaršiu metódu na odstraňovanie nežiadúceho ochlpenia. Voskové pásiky si môžete kúpiť v bežnom obchode, alebo v drogérii. Taktiež to môžete nechať na profesionála a nechať si odstrániť ochlpenie v kozmetickom salóne.

V prípade epilátorov ide o takmer rovnaký proces, ako pri vosku. Epilátor je elektrický prístroj, ktorý vďaka svojej konštrukcii, dokáže vytrhávať chĺpky aj s korienkom.

Veľká výhoda oboch metód je, že pocit hladkých nôh vám vydrží aj niekoľko týždňov. Nevýhod majú ale viacero. Ide naozaj o bolestivé procedúry, po ktorých budete mať podráždenú pokožku aj niekoľko hodín. Neodporúča sa pri veľmi citlivej pokožke. Tiež hrozí zarastanie chĺpkov.

Ďalšie spôsoby odstraňovania chĺpkov sú napríklad pinzety, ukrová pasta, epilačná ihla, fotoepilácia, alebo laserová epilácia. Nevýhodou týchto metód je, že buď sú bolestivé, alebo obsahujú množstvo chemikálii, alebo sú drahé a časovo náročné.

Vybrať si medzi rôznymi metódami nemusí byť vôbec ľahké. Dôležité je sa zamerať na všetky pozitíva a negatíva a vybrať si metódu, ktorá vyhovuje práve vám a vašej pokožke.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.