Problém: jazvy

Začala vás v sezóne "odhalených tiel" opäť trápiť "tá vaša jazva"? Túžite sa jej zbaviť? Ponúkame vám niekoľko základných informácií.

>> Móda >> Aktuálne >> Problém: jazvy

Kožné jazvy vznikajú ako následok poranenia (prípadne očkovania), ochorenia (akné...) alebo operácie. Ich hojenie je veľmi individuálne, podmienené typom pokožky. Jazvy môžu byť: hladké, vystupujúce nad povrch kože (t.j. hypertrofické až keloidné) alebo lievikovité, zostupujúce pod úroveň povrchu kože (t.j. atrofické).

Odstraňovanie jaziev významne ovplyvňujú dispozície organizmu a vlastnosti pokožky; pričom treba spolupracovať s celým tímom odborníkov: dermatológom, plastickým chirurgom a rehabilitačným lekárom.

Čím je jazva mladšia, tým väčšia je šanca, že vzhľad jazvy bude možné zmeniť k lepšiemu.
Hojenie jaziev sa dá ovplyvniť nasledujúcimi spôsobmi:
- Kombináciou konzervatívnych metód; čo znamená, že lokálna aplikácia lieku sa kombinuje s masážami a tlakovými bandážami.
- Injekčnou aplikáciou hormonálnych liečív priamo do jazvy. Táto metóda však prináša riziko možných vedľajších účinkov.
- Prikladaním silikónových doštičiek alebo aplikovaním silikónového gélu. Je to bezbolestná a bezriziková metóda pre pacientov každého veku. Najčastejšie sa používa pri liečbe popálenín.
- Kryoterapiou, t.j. zmrazovaním pomocou tekutého dusíka. Vzhľadom na bolestivosť má táto metóda obmedzené použitie.
- Chirurgickým odstránením; pokiaľ ide o hypertrofickú alebo keloidnú jazvu. Problémom tejto metódy je opätovný vznik rovnakej, niekedy i výraznejšej jazvy.
- Laserovou liečbou. Táto metóda spočiatku vyvolala veľké nadšenie, no postupne sa pohľad na ňu začal meniť, pretože v mieste zákroku sa pomerne často vytvárajú nové jazvy.
- Injekčnou aplikáciou kolagénových implantátov; v prípade atrofickej jazvy.

Tip: Počas hojenia jazvy (ale napríklad aj pri jazvičkách po akné alebo pri striách v tehotenstve) sa odporúča používať gél s preventívnym účinkom - Contractubex (dostupný aj v našich lekárňach). Jeho účinnosť je podmienená včasnosťou a správnosťou použitia, preto je dobré konzultovať aplikáciu Contractubexu s odborníkom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.