Starostlivosť o vlasy v chladnom počasí

V období nastupujúcej zimy pociťujeme väčšiu únavu, čo je spôsobené nedostatkom energie a oslabenou imunitou. Podobne sú na tom aj naše vlasy, na ktoré negatívne vplývajú zmeny teplôt a nedostatok vitamínov.

vlasy 1000x667

Zvýšenú produkciu kožného mazu má aj nosenie čiapok a klobúkov. Vlasy sú síce na končekoch suché, ale pri korienkoch sa mastia.

Prevencia spočíva v dôkladnej starostlivosti o vašu korunu krásy. Zničené končeky treba ostrihať a aplikovať vyživujúce vlasové masky. Pri polámaných vlasoch, maska už nepomôže. V takom prípade vyhľadajte kaderníka na odborné ošetrenie a počas zimy ho navštevujete aspoň raz za osem týždňov. V kaderníckych salónoch vlasy treba pravidelne prestrihávať, skracovať, aby boli vzdušnejšie, menej sa lámali a uzlili.

Vlasy zbytočne nezaťažujte žehličkou alebo fénom. Ak je to nevyhnutné, aplikujte na končeky vlasov ochranné séra pred vysokými teplotami. Doprajte im zvýšenú hydratáciu, pri fúkaní, teplotu vzduchu nastavte na nižší stupeň .

Šampóny počas zimného obdobia zvoľte jemné, nezabúdajte na kondicionéry a masky na vlasy. Ak máte problém s mastiacimi vlasmi, masku nanášajte mimo korienkov vlasov, len po dĺžke ku končekom.

Správna výživa

Aby sme sa mohli pýšiť krásnou, zdravou hrivou, nestačí aby sme ju vyživovali len zvonku, ale sa aj zdravo stravovali. Základ tvorí vyvážený jedálniček a pravidelná dávka vitamínov. Denná dávka vitamínu A (cca. 5000 IU), C (cca. 60 mg), D (cca. 1000 IU), E ( do 400 IU), H (min. 30 mg do 100 mg), B5, B6 (pyridoxín – prevencia vypadávaniu vlasov), B9 a z minerálov zinok (cca. 100 mg) a magnézium (cca. 300 mg). Riaďte sa odporúčanými dávkami, neprekračujte ich. POZOR! Pri prekročení dennej dávky vitamínu A, sa stáva „áčko“ toxickým a vedie k vypadávaniu vlasov.
Doprajte si dostatočné množstvo vlákniny, nenasýtených tukov, sacharidov a bielkovín, zvýšte podiel ovocia a zeleniny. Ako v lete aj v zime je nutné dodržiavať pitný režim.

JEDÁLNIČEK ZDRAVÝCH VLASOV

Železo: červené mäso, slivky, kokos, hrozienka
Minerály: mliečne výrobky, ovocie, zeleniny, mäso
Vitamín A: mrkva, citrón, grep, sladké zemiaky, brokolica, marhule, rybí tuk, mäso, mlieko, syr, vajcia, špenát, kapusta a broskyne
Vitamín B6: kvasnice, pečeň, celozrnné obilniny, zelenina, vnútornosti a vaječné žĺtky
Vitamín H: vaječné žĺtky, pečeň, ryža, mlieko, syr, mangold, arašidy, surový karfiol, maliny alebo avokádo
Biotín: strukoviny, mlieko, sója, ryža, pečeň, ovsené vločky, ryža
Proteíny: mäso, ryby, syr, tofu, vajíčka, oriešky, semiačka, špenát, brokolica

Tip: Pripravte si domáci zábal na vlasy
Rôzne domáce zábaly pripravíte z uvedených surovín: avokádo, med, vajce, pivo a kokosový olej, ktoré aplikujete raz týždenne. Takto pripravené zábaly vlasy hydrátujú a regenerujú.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.