Nechty zrkadlo nášho zdravia

Zmeny na nechtoch, tvar, hrúbka a farba, nám napovedia veľa o našom zdraví. Sú to prvé signály, s ktorými naše telo bojuje. Môže ísť o rôzne infekcie alebo problémy, ktoré sú na prvý pohľad nerozpoznateľné. 

nechty 1000x666

Upravené  a zdravé nechty krášlia každú ruku a nohu. Nechtové platničky sú bledoružovej farby, na konci rovnomerne biele a hladképrimerane klenuté a bez zbytočných záderov. Ženské nechty na rozdiel od mužských sú tenšie na rukách (0,5 – 0,6 mm) a na nohách bývajú dvojnásobne hrubšie. Kvalita a rýchlosť rastu je individuálna  v závislosti od veku a zdravotných faktorov. Spomalený rast zaznamenávame v zimnom období, počas noci a vo vyššom veku. Kvalitu nechtov ovplyvňuje aj pravidelná manikúra a správna výživa. Ak hovoríme o zdravotných  faktoroch, býva to ochorenie nechtovej platničky, alebo iná choroba, ktorá sa prejavila na nechtoch.

ZMENA FARBY

K zmene farby dochádza vplyvom vonkajších aj vnútorných príčin. Zameriame sa na tie vnútorné, ktoré sú dôsledkom zmeny nášho zdravotného stavu.

Nechty s bielym zafarbením môžu  indikovať hormonálne ochorenie, plesňovú infekciu, pri nedostatočnom krvnom zásobení, poruchách štítnej žľazy, cukrovke (diabates) a tzv. Terryho nechtov, ktoré sa objavujú pri cirhóze pečene, obličkovom a srdcovom zlyhaní.  

So žltým odtieňom nechtov sa stretávame pri plesňovej infekcii, poruchách dýchacieho systému, obličiek, pri tuberkulóze, nechtovej psoriáze a pri užívaní niektorých liekov (tetracyklínové antibiotiká).

Nechtové lôžka so zeleným zafarbením sú spôsobné bakteriálnou infekciou (Pseudomonas aeruginosa).Tmavočervené a čierne nechty sa objavujú pri materských znamienkach, po úraze zakrvácaním pod nechtom alebo  nádorom, ktorý sa nachádza na nechte.

ZMENA TVARU

Nechty môžu byť hrubé, tenké, vrúbkované ... Nechtové lôžka a nechty napádajú bakteriálne a hubové infekcie. Pri bakteriálnej infekcií sa nechty zapália  opuchnú, na dotyk sú citlivé a bolestivé. Kvasinky nechty napádajú pri dlhodobom pôsobení vlhkého prostredia.  Na rozdiel od bakteriálnej infekcie, kvasinková infekcia začína od koreňa nechta, je menej bolestivá ale chronická.

Rozštiepené konce vznikajú dôsledkom odmastenia nechtovej platničky. Ženy trápia pri častom lakovaní nechtov a pri práci s vodou bez gumených rukavíc.

Tenké nechty bývajú prejavom nedostatkom železa v organizme.

K odlúčeniu nechtovej platničky od lôžka dochádza pri úrazoch, alebo pri infekciách, metabolických poruchách a nedostatočnej ochrane rúk pri umývaní v domácnosti.

Vzduchové bublinky môžu vzniknúť pri neodbornom zásahu na nechtoch. Biele škvrny vznikajú pri strese,  metabolickom, onkologickom a autoimunitnom ochorení.

Oblúkovitá priečna ryha sa objavuje po dočasnom prerušení rastu nechta, poruchách zažívacieho traktu, či otravy.

K stenčeniu nechta s pozdĺžnymi ryhami, dochádza  vplyvom mechanického poškodenia a vekom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.