Spánkom ku kráse, lepšej nálade a zdravému životu

Premýšľate nad tým, ako je možné, že modelky vyzerajú tak, ako vyzerajú? Okrem osvedčených póz, ktoré sa môže naučiť každá z nás, majú taktiež jeden tajný recept - a tým je spánok. Môže to znieť trochu zvláštne, ale kvalitný spánok má pozitívny vplyv nielen na pleť a celkovú náladu, ale robí divy aj s našou postavou.

Je vedecky dokázané, že u ľudí, ktorí spia menej ako 7 hodín denne, hrozí vyššie riziko nadváhy a výskytu kardiovaskulárnych ochorení. Takže chcete byť krásna? Urobte všetko, čo je vo vašich silách, aby bol váš spánok kvalitný a denne ste spali aspoň osem hodín. Ako docieliť takýto spánok? Máme niekoľko tipov spoločne s dôvodmi, prečo je spánok taký nevyhnutný.

shutterstock_women21

Zdroj obrázka: Dean Drobot / Shutterstock.com

Na prostredí záleží

Pri spánku záleží aj na tom, v akej miestnosti spíte. Je vaša spálňa pred samotným spánkom dôkladne vyvetraná? Máte zatiahnuté všetky okná? Neodvádzajú vašu pozornosť zapojené elektrické prístroje? Pokiaľ vás v noci ruší svetlo z monitora alebo televíznej obrazovky, s pokojným svedomím ich môžete na noc vytiahnuť zo zásuvky. Rovnako tak by vás v noci nemali rušiť ani zvuky z okolia. Máte hlučných susedov alebo spíte blízko železnice? Pokiaľ máte ľahký spánok, môžu vám pomôcť štuple do uší.

Kvalitný matrac je cestou ku kráse

Kde by sa vám spalo lepšie?

a)    na zemi

b)    na kvalitnom matraci, ktorý kopíruje tvar vášho tela a nebudete z neho mať žiadne preležaniny

Odpoveď b) je správna. Keďže v posteli strávime tretinu nášho života, je dôležité, aby matrac, na ktorom spíte, zodpovedal vašim požiadavkám, nebol príliš mäkký, ale, naopak, ani veľmi tvrdý, a bol vyrobený z otestovaných a zdravotne nezávadných materiálov. Každému vyhovuje niečo iné, takže než si zvolíte matrac, ktorý pre vás bude ideálny, je vhodné si ich niekoľko vyskúšať priamo v obchode a zistiť, ktorý vám vyhovuje najviac.

shutterstock_girl21

Zdroj obrázka: popcorner / Shutterstock.com

Čo sa s nami deje, keď spíme?

Už Billie Eilish sa pýtala, čo sa s nami deje, keď spíme. A my poznáme odpoveď. Pokiaľ sa niekedy pýtate, čo sa s vami deje, keď spíte, teraz sa to dozviete.

●      Počas spánku dochádza v tele k detoxikácii, mozog si triedi myšlienky a zážitky z uplynulého dňa a prejdete celkom piatimi fázami spánku.

●      Kvalitný spánok spoznáte podľa toho, že sa ráno zobudíte svieža a plná energie.

●      Hoci je mozog počas spánku v pohotovosti, ostatné telesné funkcie sú utlmené. Svaly sú uvoľnené, srdcová činnosť je nižšia ako v bdelom stave a vaše dýchanie sa spomaľuje.

Aby bol spánok čo najlepší, je potrebné spať na kvalitnom matraci v tmavej a vetranej miestnosti. Tým vás nebude zo spánku nič budiť a budete si môcť prejsť všetkými cyklami spánku opakovane. A denná únava nemá šancu!

shutterstock_spanok21

Zdroj obrázka: Stock-Asso / Shutterstock.com

Keď je spánku nedostatok

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Okrem toho, že počas neho prebieha detoxikácia a celková regenerácia tela, ovplyvňuje aj naše fungovanie v bežnom živote. Určite sa vám už niekedy stalo, že ste sa v noci skoro nevyspali a nasledujúci deň bol za trest. Nedokázali ste sa na nič poriadne sústrediť, neustále vám padali viečka a chceli ste len odpočívať. A to bola len jedna noc.

Predstavte si, že by ste nespali napríklad 48 hodín. Viete, ako by to prebiehalo? Nedostatok spánku sa v prvom rade odrazí na vašej nálade. A niet sa čomu čudovať. Nevyspatý človek je podráždený, má pomalšie reakcie, niekedy môže dokonca dochádzať aj k halucináciám a sklonom k depresii. A to už sa vôbec nezmieňujeme o tom, že pravidelný nedostatok spánku má vplyv aj na rýchlejšie starnutie, zvyšuje riziko obezity a výskyt cukrovky.

Spánok bol, je a bude dôležitou súčasťou nášho života. Bez spánku v ideálnych podmienkach, teda v pohodlnej posteli s kvalitným matracom a minimálnym osvetlením, by bolo aj samotné fungovanie v bežnom živote len zlým snom. Pokiaľ teda premýšľate nad oblasťou svojho života, ktorej by ste mali obzvlášť venovať starostlivosť, je ňou práve spánok.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.