Ploché bruško...

...je od určitého veku snom mnohých žien i mužov... Ženy však bývajú znevýhodnené pôrodmi, preto oveľa častejšie uvažujú o chirurgickej úprave...

>> Móda >> Aktuálne >> Ploché bruško...

Štíhly pás a ploché brucho patria nepochybne k symbolom mladosti a telesnej príťažlivosti. Túžba po týchto atribútoch je tak veľká, že záujem dať si "inkriminované" časti tela chirurgicky upraviť, neustále rastie. No hoci sú chirurgické zákroky v oblasti brucha prevádzané pomerne často, patria k najzložitejším. Preto je detailná konzultácia o všetkých existujúcich rizikách, komplikáciách a sporných výsledkoch uvedeného zákroku, ako aj precízny výber plastického chirurga, viac ako na mieste.

Základné informácie:

- Estetická úprava brucha môže mať viacero podôb: a) tradičná plastika je spôsob úpravy, pri ktorej sa odstraňuje nadbytočná koža a tuk, a zošívajú sa rozostúpené brušné svaly; b) miniabdominoplastika spočíva vo "vytiahnutí" nadbytočnej kože pod pupkom; c) liposukcia je "vysávanie" nadbytočného tuku, ktoré sa môže kombinovať s jedným z predchádzajúcich spôsobov úpravy.

- Spôsob estetickej úpravy brucha závisí od veku, kvality kože, vzhľadu brucha a v prípade žien aj od počtu tehotenstiev. Miniabdominoplastika je vhodná predovšetkým na úpravu brušných partií pod pupkom, liposukcia sa zasa odporúča pri menších úpravách u mladších a štíhlejších jedincov s pružnejšou pokožkou (pokiaľ nedošlo k rozostúpeniu brušných svalov).

- Mesiac pred chirurgickou úpravou bruška treba prestať fajčiť a žena musí prerušiť užívanie hormonálnej antikoncepcie (kvôli lepšiemu hojeniu jaziev). Kolíznymi sa stávajú prekonané zápaly žíl a zle zahojené jazvy. Treba tiež rátať s tým, že celková zložitosť a riskantnosť zákroku sa zvyšuje s rastúcimi percentami odstraňovanej kože.

- Samotný chirurgický zákrok trvá hodinu a pol až tri hodiny. Na nemocničnom lôžku je nutné stráviť tri až päť dní. Ďalší týždeň je potrebné brať špeciálne injekcie zabraňujúce zrážaniu krvi. Po dvoch týždňoch od operácie sa jazva musí previazať a nositeľ(-ka)vylepšeného bruška sa zmieruje s nosením špeciálneho sťahovacieho obväzu. Celková práceneschopnosť predstavuje asi mesiac, zákaz športovania dva mesiace. Samozrejme, aj pri minimálnej námahe brušných svalov sa objavujú určité bolesti...

- Veľkosť a umiestnenie nevyhnutných jaziev je individuálne, väčšinou ide o horizontálnu jazvu od jedného boku k druhému. Za konečný možno považovať stav, ktorý vznikne približne rok od zákroku.

- K vážny rizikám chirurgickej úpravy brucha patrí zápal žíl, pľúcna embólia a lymfatické výrony (môžu trvať aj niekoľko týždňov a vyžadujú každodennú punkciu).

Tip:
- Nedôverujte chirurgovi, ktorý vám detailne nepopíše možné spôsoby operácie, riziká a výsledky. - Dajte si celý zákrok vysvetliť viacerým plastickým chirurgom a konfrontujte ich názory a postoje.
- Nenechajte sa do zákroku nikým tlačiť a nerobte rozhodnutia v depresii. Poraďte sa najskôr so psychológom alebo psychiatrom. Podľa skúseností zákrok plastickej chirurgie nezachráni rozpadajúci sa partnerský vzťah.
- Nezverujte sa do rúk prvému plastickému chirurgovi, s ktorým prídete do kontaktu a po zoznámení sa s celou "záležitosťou" si nechajte niekoľko týždňov na rozmyslenie.
- Ak je to možné, vyhľadajte niekoho, kto daný zákrok absolvoval a požiadajte ho o informácie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.