Voňavý relax

Napriek všetkým ročným obdobiam, mali by sme si vždy nájsť čas na zregenerovanie. Takým môže byť voňavý kúpeľ...

 
... ktorý má aj liečebné a terapeutické účinky na náš organizmus. Ak ste veľmi zaneprázdnené, netreba chodiť do špeciálnych kúpeľov, ale  postačí aj vlastná kúpeľňa. 
Teplý aromatický kúpeľ odbúra stres, napätie a nervozitu. Teplá voda rozširuje cievy a stimuluje cirkuláciu krvi, čo má za následok zmiernenie bolesti. Voda v kombinácii s kúpeľovými soľami,  uľahčuje zaťaženie svalov. Preto je vhodný pri artritíde, bolestiach chrbta a úrazoch. Skúste sa riadiť pri príprave našim postupom a odmenou vám bude dobrý a oddýchnutý pocit.

1, kúpeľ si doprajte aspoň jeden krát do týždňa a maximálne dva krát
2, nenechajte sa v tom čase vyrušovať rodinnými príslušníkmi alebo telefónom
3, vyhraďte si na relax aspoň 30 minút a súčasne si môžete aplikovať pleťovú či vlasovú masku  
4, ideálna teplota vody je 37 – 38°C , vo vani relaxujte maximálne 20 minút
5, na spríjemnenie atmosféry  pomôžu vonné tyčinky, sviečky, uvoľňujúci čaj, napríklad harmančekový alebo pohár vína
6, po kúpeli  sa osprchujte vlažnou vodou a zľahka sa osušte, potom ešte do vlhkej pokožky vmasírujte hydratačný telový krém  a zabaľte sa do vyhriateho froté županu, na nohy si navlečte teplé ponožky a oddychujte aspoň 10 minút
 
 
 
Prostriedky na uvoľnenie si môžete pripraviť aj z vašej kuchyne alebo z hotových výrobkov. Popri klasických kúpeľových soliach, zvoľte soľ z Mŕtveho mora, ktorá odvádza odpadové látky vďaka minerálov v nej; vyhladzuje a upokojuje pleť. 

Osviežujúci kúpeľ
Citrusy, bergamom a mäta dodajú telu novú energiu; a vám náladu aj chuť do práce. Okrem esenciálnych olejov si môžete pripraviť odvar z mäty spolu s hrnčekom mlieka; a naliať ho celý do vane.

Zjemňujúci kúpeľ na pokožku
Už v starom Egypte sa krásna Kleopatra kúpala v mlieku. Pripravte si  aj vy kúpeľ  z nasledujúcich ingrediencií.
Potrebujete 2 litre kravského mlieka alebo smotany a 2 polievkové lyžice olivového oleja. Do vody pridajte mlieko a olej. Po kúpaní sa neoplachujte a jemne vyšúchajte uterákom. Hydrátovanie pokožky docielite s prípravkami, ktoré  obsahujú kokosové, mandľové mlieko  a med.

Kúpeľ na upokojenie a dobrú noc
Vôňa ružového dreva a ylang-ylang vo forme peny do kúpeľa vám pomôže skôr zaspať. Inou možnosťou sú voňavé soli z levandule a medovky, ktoré uvoľňujú poruchy nervového napätie. 

Liečebný kúpeľ vám určite zaistia liečivé bylinky, ktoré pridáte do teplej vody vo forme esenciálnych olejov. Ak použijete sušené liečivé bylinky pripravte si silný čaj, ktorý vlejte do vody alebo ich vsypte do plátenka a nechajte lúhovať v kúpeli.  Pri prechladnutí skúste eukalyptus, nádche a kašľu pomôže lipový kvet a harmanček pôsobí pri vysokej teplote a posilňuje imunitný systém. 

Uvoľňujúci kúpeľ 
Pri bolestiach svalstva, opuchoch a unavených nohách pomôžu esenciálne oleje z mäty alebo borovice. Najskôr si olej vmasírujte nasucho na postihnuté miesta a až potom sa ponorte do vody. Podobné účinky má aj odvar z dvoch lyžičiek mletého zázvoru a eukalyptová soľ.

Ak vám spomínané kúpele pomohli a cítite sa ako znovuzrodená, neponáhľajte sa ihneď do namáhavej práce; a vychutnajte si ten príjemný pocit v pokoji.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.