Čo je to kontaktná šošovka?

Napísal Ján Matl (očný optik) 31. marec 2009
Kontaktná šošovka je optická pomôcka na korekciu zrakových vád. Narozdiel od okuliarov, je v priamom kontakte s povrchom oka a neobmedzuje nositeľa tak ako okuliare.
 
 
Na prvý pohľad nie je viditeľné, že nositeľ kontaktných šošoviek používa nejakú korekciu zraku. Výhodné je aj to, že v situáciách, keď sú okuliare prekážkou, alebo sú priamo nebezpečné, kontaktné šošovky plnia spoľahlivo a bezpečne svoju funkciu. Avšak spoľahlivé a bezpečné používanie kontaktných šošoviek vyžaduje dodržiavanie určitých hygienických pravidiel a zásad.
 
Druhy kontaktných šošoviek 
a, podľa účelu použitia (korekčné, kozmetické, terapeutické)
b, podľa použitého materiálu (hydrogél, silikónhydrogél, tvrdé šošovky)
c, podľa doby použitia (jednodenné, dvojtýždenné, mesačné, kontinuálne, ročné)

V súčasnosti sú predmetom záujmu verejnosti korekčné a kozmetické (farebné) kontaktné šošovky z materiálov hydrogél a silikónhydrogél, ktoré sa prehľadne delia podľa doby použitia. Práve doba a spôsob používania sú kľúčové pri voľbe vhodného druhu kontaktných šošoviek.
 
 
 
Príklady vhodnej voľby druhov kont. šošoviek (podľa častosti používania)

Častosť používania 1× – 2× do týždňa
Ideálna voľba sú jednodenné kontaktné šošovky.

Častosť používania viac ako 3× do týždňa, alebo striedanie v periódach s okuliarmi
Ideálna voľba sú 2-týždenné alebo mesačné kontaktné šošovky.

Trvalé používanie kontaktných šošoviek
Mesačné kontaktné šošovky, v určitých prípadoch 2-týždenné.

Takzvané kontinuálne kontaktné šošovky – šošovky, ktoré možno používať až 30 dní bez nutnosti vybratia z oka – je možné ich žiadať po konzultácii s kontaktológom (očným lekárom, alebo optometristom).

Ktoré kontaktné šošovky sú tie najlepšie?

Na túto otázku neexistuje všeobecná odpoveď. Je úplne ovplyvnená individuálnymi nárokmi konkrétneho oka a požiadavkami užívateľa.

Najlepšie šošovky Vám pomôže vybrať kontaktológ. Vo všeobecnosti však možno odporučiť – vyhľadávajte vhodné kontaktné šošovky pre Vami zamýšľané použitie a z materiálov, ktoré majú čo najvyššiu priepustnosť kyslíka.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.