Aké látky by nikdy nemal obsahovať opaľovací krém?

A ako veda pomohla predĺžiť účinky jeho ochrany? Veda opäť raz prináša niečo, čo zlepší náš život. Zároveň odhaľuje nové nežiadúce účinky kozmetických prípravkov, ktorým by sme sa mali vyhnúť. A tak je to správne.

istockphoto_0722

Zdroj: www.istockphoto.com

Pozrime sa najprv na pozitívne správy z laboratórií. Tam totiž vyvinuli revolučné opaľovacie krémy s unikátnym SunCat MTA filtrom, ktorý prináša hneď niekoľko výhod pre ochranu našej pokožky pred slnečným žiarením. 

Magistra v lekárni presne vie, čo je to SunCat MTA filter a ako funguje. Ide o SFP (Sun Protection Filter) novej generácie, ktorý je vhodný aj pre citlivú pokožku a poskytuje účinnejšiu a dlhšiu ochranu pred UVA aj UVB žiarením. Má skôr vodnatú štruktúru, preto sa dobre aplikuje, nelepí sa, problém s ním nemajú ani ľudia, ktorí citlivejšie reagujú na chemické filtre. Tento unikátny opaľovací krém je ideálny aj pre ľudí, ktorých trápia pigmentové škvrny. Pre tých je vhodné jeho  celoročné používanie, kedy sa efekt najlepšie prejaví. Práve z týchto dôvodov sa najčastejšie predáva práve v lekárni.

Trochu vedy

„SunCat MTA je krycí filter, ktorý sa skladá z troch celosvetovo schválených UV filtrov – Ethylhexyl Methoxycinnamate, Octocrylene a Butyl Methoxydibenzoylmethane. Tieto chemické látky sú zdravotne neškodné. Filter SunCat MTA bol vytvorený špeciálnou technikou zapuzdrenia tak, aby vytváral vyšší stupeň ochrany pokožky, ako sme doteraz poznali, s predĺženým, no konzistentným účinkom a hodnotou SPF,“ Mgr. Katarína Ščasná, laboratórny diagnostik Pharma MKL.

Preložené do ľudskej reči to znamená, že opaľovacieho krému Hyalurmed s filtrom SunCat MTA stačí menšie množstvo na väčšiu a dlhšiu ochranu.

Navyše obsahuje kyselinu hyalurónovú, ktorá zabezpečuje pokožke ďalšiu formu ochrany. „Hlavnou úlohou kyseliny hyalurónovej je regulovať množstvo vody medzi bunkami pokožky a zamše. Má však aj výnimočnú schopnosť viazať vodu, ktorú pokožka pri expozícii na slnku stráca veľmi rýchlo. Nakoľko sa v tele nachádza niekoľko jej rôznych variantov a typov, každá kyselina hyalurónová má inú schopnosť penetrácie do hlbších vrstiev kože. Jej koncentrácia v zamši a v hlbších vrstvách kože je regulovaná majoritne organizmom a udržiavaná enzymatickou reguláciou, takže je len ťažko ovplyvniteľná. Vonkajšia aplikácia kyseliny hyalurónovej vytvára ochranný tenký film na pokožke, čím zabraňuje rýchlemu odparovaniu vody z kože počas opaľovania,“ vysvetlila K. Ščasná.

hyalurmed_22

Na čo si dať pri „opaľovákoch“ pozor

Laboratórna diagnostička nabáda k opatrnosti pri používaní opaľovacích krémov, ktoré sme si kúpili predchádzajúcu sezónu či ešte skôr, pretože všetky zložky, ktoré zabezpečujú ochranu pred UV žiarením, na slnku degradujú – ničia sa.

Krém na opaľovanie by podľa nej nemal obsahovať syntetické vône, najlepšie sú tie, ktoré nijako nevoňajú.

Veľkým NIE sú krémy s obsahom oxybenzonu (môže spôsobovať alergické reakcie a škodí ekosystému, teda aj morským živočíchom a rastlinám, keď s ním vojdeme do mora) a s avobenzonom. „Slnečné lúče môžu spôsobiť jeho rozloženie a zároveň sa vstrebáva do moču a materského mlieka. Klinické štúdie však ukazujú, že je neškodný pri nízkych koncentráciách, čo znamená pod 10 %. Rada by som upozornila aj na homosalate, ktorý Európska komisia označila za nie bezpečný pri koncentrácii vyššej ako 1,4 %, pretože môže mať vplyv na endokrinný systém,“ dopĺňa zoznam nebezpečných látok v opaľovacích krémoch K. Ščasná.

Vyhnite sa vitamínu A

Za nevhodné na opaľovanie sa považujú rastlinné oleje, ktoré neposkytujú pokožke žiaducu ochranu. Počas slnenia je dobré vyhnúť sa aj užívaniu vitamínu A, respektíve kozmetike, ktorá ho obsahuje, hoci inak je prospešný na spomaľovanie strnutia.

„Poznatok, že vitamín A by sa nemal nachádzať v krémoch na opaľovanie, vychádza zo štúdie National Toxicology Program, realizovanej na myšiach, ktoré boli ošetrené masťami s vitamínom A a následne vystavené UV žiareniu. Karcinómy sa na nich tvorili rýchlejšie ako na kontrolných myšiach, ktoré neboli ošetrené masťou s vitamínom A,“ upozorňuje odborníčka.

Opatrne odporúča narábať aj informáciou, že opaľovací krém je vodoodolný. Najmä preto, že všetky testy sa robia v sladkej vode a slaná reaguje inak. Maximálnu ochranu zabezpečí aplikovanie krému po každom kúpaní. To býva zložité najmä pri krémoch, ktoré vytvárajú hrubú bielu vrstvu a ktoré sa majú nanášať na pokožku 20 minút pred expozíciou slnkom. „Hutné krémy obsahujú zinc oxide a titanium dioxide. Tie patria do skupiny fyzikálnych filtrov, UV žiarenie nepohlcujú, ale vytvárajú bielu vrstvu na pokožke, ktorá slnečné lúče odráža. Fungujú teda ako ochranný štít,“ vysvetľuje K. Ščasná.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.