Akú úlohu hráte vo vzťahoch? Ste ľadová kráľovná, alebo naivka?

Napísal Kristína Chudá 08. február 2023

Baví chlapov viac, keď žena občas hrá nedostupnú? Je takáto manipulácia vôbec sexi? Navyše je to v kontraste s radami odborníkov, ako byť pre opačné pohlavie príťažlivá. Tí vyzdvihujú pri randení hlavne autentickosť a sebavedomie. Ako to teda je?

parik_m_z_1200x800

V kaviarni som si vypočula rozhovor dvoch kamarátok, ktorý akoby vypadol z nejakej šablóny. „To ti píše Michal?“ spýtala sa jedna. „Áno, napísal. Ale pokojne rozprávaj, nebudem mu hneď odpisovať, nechám ho trochu vycukať,“ povedala druhá. „No to určite, nech vie, že ťa nemá na háku,“ schvaľovala prvá.

Úprimnosť nadovšetko?

Ak sa radíte medzi tie, ktoré sa riadia pravidlom „čo na srdci, to na jazyku“, tak to možno nie je problém vo chvíli, keď stretnete rovnako naladeného človeka. Skúste ale na chlapa už na prvom rande vybaliť, že ste do neho zamilovaná až po uši a už si s ním maľujete spoločné bývanie a kopu detí. Takýto nápadník vezme rýchlo nohy na ramená. Radikálna úprimnosť je rozhodne na škodu a svedčí to skôr o tom, že nedokážete odhadnúť správne situáciu. Sú veci, ktoré by ste si skrátka mali nechať pre seba, aj keď o nich napríklad v kútiku duše snívate. Taktné a diplomatické musíte byť v akýchkoľvek medziľudských vzťahoch a tie milostné rozhodne nie sú výnimkou, aj keď môžu byť už treba veľmi intímne. Hneď, ako začnete používať nejakú taktiku a vypočítavosť, už ide o hráčske prostriedky, ktoré sa vám môžu pekne vypomstiť. To je zasa opačný extrém.

Ľadová kráľovná

Hovorí sa, že muži sú lovci, ktorí chcú získať svoju korisť. Takže veľa žien okolo seba postaví bariéru, ktorá nápadníkom v okolí povie: „Sem ani nechoď!“ A čo urobia páni tvorstva? Pozorujú svoj cieľ chvíľu z bezpečnej vzdialenosti a potom si vyhliadnu krehkejšiu laň, ktorá im nedá toľko práce. Určite nie je dobré mu hneď skočiť okolo krku, ale prehnaná nedostupnosť v nich vyvoláva pocit, že je to vopred prehraný boj a o nič sa preto ani nepokúšajú. A teraz sa dostávame konečne na rozhovor dvoch kamarátok, o ktorom som písala v úvode. Keď budete neustále odpovedať s veľkým oneskorením, hoci vás celý čas svrbeli prsty, a navyše budete odpovedať krátko a stroho, aby si náhodou nemyslel, ako veľmi o neho stojíte, tak bude váš náprotivok z takýchto protichodných signálov akurát zmätený.

Hlúpa blondínka

Snáď najväčším mýtom je, že muži nemajú radi múdre ženy. Niektoré z nás sa preto vedľa svojho nápadníka premenia na hlúpe a infantilne žvatlajúce dievčatko, ktoré akoby úplne zabudlo na všetky svoje znalosti a zručnosti. A dôvod? Vraj aby si s nimi muži nepripadali menej inteligentní, pretože chcú mať vždy navrch. Nebolo by ale lepšie si k sebe vybrať partnera, ktorý by bol intelektuálne na podobnej úrovni ako vy? Chytré ženy sú pre mužov teda naopak príťažlivé, teda pokiaľ k tomu nie sú arogantné. A prečo tá spojitosť hlúposti s blondínkami? Kde sa vzalo tvrdenie, že sú hlúpe, ťažko povedať. Snáď pri hollywoodskej sexbombe Marilyn Monroe, ktorá bola obsadzovaná do rolí naivných blondínok.

Zraniteľná víla

Väčšina mužov má vraj aj ochraniteľský komplex, preto si vyberajú krehké typy. Na tom samozrejme niečo je. Aj nás skôr priťahujú mužnejšie typy. To ale neznamená, že zo seba urobíme krehotinky, ktoré potrebujú mať neustále pri sebe svojho bodyguarda, aby sa ponáhľal na pomoc, kedykoľvek pískneme. Zvlášť v dnešnej dobe, keď sú ženy oveľa sebestačnejšie, to vypovedá skôr o neschopnosti než zraniteľnosti. Predpokladá sa, že si v niektorých veciach skrátka poradíme samy. Opačným extrémom sú potom ženy, ktoré v pohode zastanú aj rolu chlapa. Dokážu si poradiť v bare s dotieravými nápadníkmi a doma si všetko samé opravia. Vedľa takej ženy to nemajú muži vôbec ľahké, pretože si tam pripadajú tak trochu naviac. Pre našu polovičku sme príťažlivejšie, keď ukážeme, že občas potrebujeme v živote mužský element, ale zároveň si v niektorých situáciách dokážeme poradiť aj samé.

Sexy dračica

Áno, je pravda, že muži sú vo výbere povrchnejší ako my. To ale zase neznamená, že ich priťahuje prvoplánová krása. Či už v reáli alebo na sociálnych sieťach sa radi pozrú na sexi cicu, ktorá rada vystavuje svoje prednosti, a to najlepšie len v bielizni. Doma by to ale mať nechceli. Také dievčatá na ne pôsobia málo sebavedome, niekedy aj zúfalo, a navyše sú prirodzene žiarliví.

Názor odborníka

Vo funkčných vzťahoch, kde flirtovanie padá na úrodnú pôdu a kde vzájomná príťažlivosť dlhodobo pretrváva, ide práve o opak, než je hranie vzťahových hier. Sebavedomí partneri spokojní sami so sebou sa vedia prirodzene prejavovať autenticky, otvorene, neboja sa ukázať zraniteľnosť, pretože majú istotu sami v sebe. Hranie hier súvisí s neistotou, obavami, čo náprotivok napriek stratégiám na podvedomej úrovni vycíti. A bude podľa toho reagovať.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.