Ako hovoriť s mužmi

Vo vzťahu je vždy potrebná komunikácia, ak tomu tak nie je, zbytočne dochádza k nedorozumeniam, napätiu a nepochopeniu. Muž je z Marsu a žena z Venuša, z toho dôvodu aj ich zdieľanie informácií a pocitov je odlišné.

dialog_0123

Nikto nevie čítať myšlienky toho druhého. Ženám síce veľakrát stačí naznačenie u mužov s tým málokedy pochodíte. Je to strata času. Sami otvorene hovoria, aby sa komunikovalo jasne a stručne. Nezáleží na tom, či ste spolu pár mesiacov, rokov, alebo skoro celý život. Podstatnú úlohu zohráva aj rozdielnosť pováh. Budovať  zdravý a perspektívny vzťah je možné len na dobrých základoch, ktoré stoja na otvorenosti a úprimnosti bez zbytočných negatívnych emócií.

Pocity a city netreba potlačovať, hovorte o nich po tom, ako sa sama postavíte čelom k realite, ktorá môže byť aj nepríjemná.
Hnev a výčitky nikdy ešte neviedli k dobrému výsledku, skôr k jeho opaku, ktorý môže vyústiť  vzájomný „boj“.

Čo robiť, aby to vo vzťahu fungovalo aj v prípade „kríz“

KONFRONTÁCIA/HÁDKA

Pri hádkach sa najviac ubližuje, aj keď prvotným cieľom bolo riešenie problému. Ego akceleruje hádku, pri ktorej sa vyplavujú dlho potlačované emócie. Tie zbytočne prilievajú svojim nevhodným správaním voči partnerovi ešte viac oleja do ohňa. Nezabúdajte, že aj pri hádke si môžete navzájom prejavovať rešpekt a neubližovať si.

Existuje dokonca aj návod, ako sa správne pohádať. Podľa psychológov je užitočné vybrať si hlavne čas, kedy budete problémy riešiť. Vtedy sa vyhnete obviňovaniu a útokom, pretože budete schopní svoje pocity argumentovať racionálnejšie. Spravodlivý hnev môže partnera zasiahnuť a možno aj zaktivizovať ku krátkodobému nepohodliu, ale tiež povzbudiť k úprimným rozhovorom, ktoré láske dvoch ľudí prospievajú z dlhodobého hľadiska.

Ako správne nadviazať „vážny“ rozhovor

Skôr než k nemu pristúpite, položte si otázku, či rozumiete sám sebe, viete čo očakávate od partnera a máte odvahu s ním úprimne  a otvorene o tom hovoriť. V súčasnosti mnohí partneri popierajú sami seba a stávajú sa tým, kým si myslia, že ich ten druhý chce mať a niet sa čo čudovať, že dochádza k citovej frustrácii. Rozhovor treba viesť v prostredí, kde sa dobre cítite obidvaja a vyhnúť sa pasívnej neverbálnej agresii. Nesprávnym spôsobom zdieľania vlastných emócií postupne nastáva strata rovnováhy a aj intimity, čo sa odráža práve na kvalite vzťahu.

V partnerstve hovoriť treba, je to spôsob, ktorý dokáže vzťah obrodiť, na druhej strane pomôže obidvoch posunúť v živote a ukončiť nefungujúci vzťah.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.