Šírite klebety?

...Väčšina ľudí vás asi počúva so záujmom, ale rád vás nemá nikto. Všetci totiž dobre vedia, že aj oni sú predmetom vašich klebiet...

>> Móda >> Aktuálne >> Šírite klebety?

Roznášanie "toxických informácií" je vždy dvojsečná zbraň. Ak patríte k tým, ktorí s nadšením šíria klebety, pripravte sa na výraznú neobľúbenosť svojej osoby. Hoci budete mať nepretržite vďačných poslucháčov, zaručene nikto k vám nebude cítiť sympatie ani úctu. Na všetkých klebetníkov (nezávisle od pohlavia) totiž väčšina ľudí hľadí takzvane zvrchu.

Zverejniť isté informácie o niekom však neznamená šíriť klebety. Podať o ľuďoch základné informácie, ktoré pomáhajú zorientovať sa vo vzťahu k nim či vyhnúť sa nejakému faux pas, nepredstavuje nič negatívne. Naopak, pokiaľ má vaša kolegyňa nejaký problém a určité témy rozhovoru sú jej nepríjemné, je lepšie na to ostatných upozorniť, než ich nechať znášať dusivú atmosféru plnú nepochopenia. Zmysluplnou informáciou je napríklad aj upozornenie na neprimerané reakcie kohosi - zvlášť, ak ide o nadriadeného. V takom prípade sa dá vlastne hovoriť o analýze situácie, ktorej cieľom je akceptácia alebo vyvarovanie sa čohosi. Ľudia sa tiež informáciami o iných učia; pretože nielen vlastná, ale aj cudzia skúsenosť je tou známou nenahraditeľnou školou života. Okrem toho rozhovorom o iných ľuďoch sa jednoducho nedá vyhnúť, pretože z nejakých príčin je pre človeka tou najzaujímavejšou témou zasa len človek.

Podávaná informácia sa na klebetu mení v okamihu, keď je prednášaná deformovane, kriticky a s odsudzujúcim (alebo hanlivým) podtextom. Psychológovia sú presvedčení, že väčšina ľudí pri počúvaní klebety automaticky vníma rovnako negatívne toho, o ktorom sa niečo zlé hovorí, ako aj toho, kto to hovorí. Klebetníkovi dokonca nejeden poslucháč pripisuje ešte horšie vlastnosti než "oklebetenému". Ak teda máte tendenciu klebetiť účelovo, aby ste si získali spojencov či dokonca priateľov, dopúšťate sa fatálneho omylu. V konečnom dôsledku totiž, v prirodzenej snahe chrániť si vlastné súkromie, sa ľudia držia od klebetníka čo najďalej.

Samozrejme, svet nie je čierno-biely a ľudia nebývajú jednoznačne dobrí alebo zlí, múdri alebo hlúpi, klebetní alebo cnosť sama. Mnoho ľudí si s radosťou a celkom nezištne pohovorí o neúspechoch iných, pretože vo vlastných očiach sa tak stávajú úspešnejšími; pri čítaní o nešťastiach, ktoré postretlo iných sa cítia šťastnejšími; a nedostatky celebrít ich dokážu presvedčiť, že v zásadných otázkach nie sú medzi "vyvolenými" a ostatnými zasa až také rozdiely...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.