Zoznámte sa

Presťahovali ste sa do nového bytu alebo iného mesta a nemáte veľkú "zručnosť" v nadväzovaní prvých kontaktov? Žiadny problém.

domy 0518

Vyhranených samotárov, ktorým v kontakte s najbližším okolím stačí letmý pozdrav, je iba málo. Väčšina z nás potrebuje s ľuďmi zo svojho okolia prehodiť aspoň pár slov. V novom prostredí však mnohí trpia tzv."ostychom nováčikov", vďaka čomu pôsobia odmerane, hoci to je to posledné, čo by si želali. 

Zblížiť sa so svojim okolím ale nie je až taký problém. Ideálnym "kontaktným prostriedkom" sú napríklad maloleté deti. Vďaka svojmu detskému pôvabu a spontánnosti vytvoria neraz prvý kontakt s novými ľuďmi za nás alebo poskytnú príležitosť na jeho vytvorenie. S vlastnými deťmi stačí "vyraziť" na pieskovisko, trávnik alebo lavičku. Na cudzích deťoch je zasa vždy čo pochváliť, alebo je s čím pomôcť. Urobíte veľmi dobrý dojem, keď pozvete na krátky výlet, do detského divadla či kina spolu s vašimi deťmi aj deti susedov: svojim ratolestiam tak umožníte byť v spoločnosti rovesníkov a ich rodičov odbremeníte na chvíľu od detského džavotania (čo niekedy nie je na zahodenie), navyše, v budúcnosti sa rovnaký návrh zo strany susedov môže hodiť vám. 

Bežný spôsob ako sa zoznámiť s novými susedmi je drobná susedská výpomoc: v každej domácnosti z času na čas v nepravej chvíli chýba nejaké to vajíčko alebo trochu mlieka... 
Vynikajúcim "zbližovacím prostriedkom" je tiež pes. Poskytuje široké množstvo tém na rozhovor: od radostí cez starosti až po jeho bláznivé výčiny. Psíkov, samozrejme, milujú aj deti, a keď sa náhodou stretnú dvaja nadšení "psíčkari", je takmer isté, že nové "bratstvo" je uzavreté. 

Spoločnou témou prvého rozhovoru môže byť aj auto, úprava okolitého prostredia, vonkajšia a izbová zeleň. Sú to univerzálne témy (pre otázky i dobré rady), ktoré nezasahujú nežiaduco do rodinnej intimity a nemôžu nikoho dráždiť. No a v prípade, že si s niekým padnete do oka, nie je nič jednoduchšie ako pozvať dotyčného na pohárik, kávu či zákusok, a položiť tak základy oveľa intenzívnejšieho vzťahu ako je susedský. 

Vychádzať dobre so svojimi susedmi sa rozhodne vyplatí - nielenže sa človek v prostredí svojho bydliska necíti osamelo, ale v dnešnej dobe plnej zlodejov a iných kriminálnikov, to môže mať aj praktický význam. Nemali by ste sa preto nechať odradiť od nadviazania kontaktu s novými susedmi prvým rozpačitým dojmom - ten väčšinou nemá so skutočnosťou nič spoločné.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.