Nepríjemný pocit, predtucha...

...Poznáme to asi všetci. Pôvod sa ťažko identifikuje a zbaviť sa ho, je niekedy nad ľudské sily. Nedá sa však robiť iné, než to skúsiť!

woman silueta18

1. Rozoberte svoju situáciu.

Všetky svoje činnosti dňa a svoje vzťahy k ľuďom oznámkujte podľa klasickej stupnice od 1 do 5; alebo oznámkujte postupne všetky hodiny svojho bežného dňa. Týmto spôsobom možno pomerne spoľahlivo "zamerať", kde leží zdroj nepríjemného pocitu.

2. Nehľadajte príčinu výhradne v okolí a nehľadajte príčinu výhradne v sebe.

Pokiaľ sa váš nepríjemný pocit spája so zamestnaním alebo rodinou, snažte sa čo najobjektívnejšie analyzovať, kto k tomuto pocitu (vrátane vás) najviac prispieva a prečo. Musíte tiež pripustiť citlivé fakty - napríklad, že vaša dobre platená práca vás vôbec nebaví, alebo naopak, že sa už ďalej nedokážete zmieriť s tým, že práca, ktorá vás baví, je mizerne platená; že existuje človek, prítomnosť ktorého ničí vašu sebaúctu a ťahá vás na emocionálne dno; že vaše vzťahy s rodičmi sú nenapraviteľné... Pri intímnom siahnutí do najhlbšieho vnútra sa však môže objaviť aj potláčaná túžba po flirte či nezvyčajnom povyrazení - inými slovami, nuda.

3. Úprimne si priznajte svoje slabé miesta.

Slabé miesta človeka mávajú s nepríjemným pocitom veľmi veľa spoločného... Preskúmajte: Blíži sa niečo, alebo je to dokonca stále prítomné, čo by vás mohlo "odhaliť" a spôsobiť vaše zlyhanie? Nemáte príliš ideálne ideály, ktorým sa chcete priblížiť? Žijete sama za seba, alebo sa permanentne vtesnávate do vytvorenej predstavy o sebe? Rozčuľujú vás podstatné veci, alebo vás dokážu "rozhádzať" aj nezmysly?

4. Pouvažujte nad konkrétnymi zmenami.

Porozmýšľajte, aká zmena, rozhodnutie, situácia či fakt by vám priniesli radosť. Čo by vám prinieslo radosť chvíľkovú, a čo trvalú? Čo z uvedených vecí môžete dosiahnuť? Akým spôsobom?

5. Konfrontujte svoj nepríjemný pocit s príjemnými pocitmi.

Nazrite do minulosti a porozmýšľajte o skutočne radostných chvíľach vo svojom živote; o tom, čo ich spôsobilo a prečo sa neopakujú...

6. Urobte rozhodnutie!

Po poskladaní celej mozaiky svojho nepríjemného pocitu sa pokúste niečim konkrétnym naštartovať. Nevracajte sa späť do "bezpečnej", ale vyčerpávajúcej rutiny! Nepríjemný pocit "z ničoho nič" väčšinou nezmizne...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.